Ένα βήμα πριν τη Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι Σούνακ μετά και την αποχώρηση Τζόνσον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα βήμα πριν τη Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι Σούνακ μετά και την αποχώρηση Τζόνσον
Ανοιχτός ο δρόμος για τον Ρίσι Σούνακ προς τη Ντάουνινγκ Στριτ μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής Τρας για το «τιμόνι» των Συντηρητικών και της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Ρίσι Σούνακ έκανε ένα τεράστιο βήμα για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής που ξεκίνησε από την παραίτηση της Λιζ Τρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε μια σύντομη δήλωση στο Twitter αργά την Κυριακή -λίγο αφότου ο Τζόνσον επεσήμανε ότι δεν θα άντεχε τον διχασμό στον κόμμα των Συντηρητικών- ο Σούνακ υποσχέθηκε να ηγηθεί με «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα» εάν γίνει ο νέος επικεφαλής στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η απόφαση του Τζόνσον, που διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική για να επιστρέψει, αφήνει τον Σούνακ αντιμέτωπο μόνο την Πένι Μόρντοντ, που επισημοποίησε την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο την Παρασκευή.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Ρίσι Σούνακ, που με την παραίτησή του τον Ιούλιο οδήγησε στην τελική πτώση του Τζόνσον, κέρδισε τη δημόσια υποστήριξη αρκετών σημαντικών υπουργών την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΣ, Γκραντ Σαπς και της πρώην ΥΠΕΣ, Σουέλα Μπράβερμαν, όπως επισημαίνει το Βloomberg.

Τον Σούνακ στηρίζουν τουλάχιστον 178 βουλευτές (355 έχουν συνολικά οι Τόρις) με την Μόρντοντ να έχει εξασφαλίσει πολύ λιγότερους συγκριτικά. Ο Τζόνσον είπε ότι είχε την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών και πολλοί από το στρατόπεδό του, συμπεριλαμβανομένων των σκληροπυρηνικών του Brexit, φαίνεται πως στηρίζουν τον Σούνακ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα πολιτικών στοιχημάτων Smarkets, ο Σούνακ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ο τέταρτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε τρία χρόνια.

Ωστόσο, όποιος κι αν νικήσει καλείται να επαναφέρει την ενότητα σε ένα κόμμα που έχει περάσει μήνες αναταραχών, τη στιγμή η αντιπολίτευση με τους Εργατικούς κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, καθώς η βάναυση αύξηση του κόστους ζωής και ο φρενήρης πληθωρισμός σκοτεινιάζουν τις οικονομικές προοπτικές.

Η στερλίνα διεύρυνε τα κέρδη της από τη στιγμή που ο Τζόνσον αποχώρησε από τη «μάχη», σημειώνοντας άνοδο έως και 1% στα 1,1401 δολ. καθώς χτίζεται η πεποίθηση στις αγορές ότι αν επικρατήσει ο Σούνακ η κατάσταση θα βελτιωθεί και θα διορθώσει τα οικονομικά της χώρας.

Ο Σούνακ θα «γυρίσει σελίδα για το τι πήγε στραβά, θα λάβει αποφάσεις για το εθνικό συμφέρον και θα ανοικοδομήσει τις εξαιρετικές δυνατότητες της οικονομίας μας», δήλωσε ο νέος Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Τζέρεμι Χαντ στην Telegraph αργά την Κυριακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Στην ατζέντα των υπουργών Ενέργειας το μεγαλύτερο «ψαλίδι» στην κατανάλωση – Τα αντίμετρα για τις τιμές

«Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θέλουν Φον ντερ Λάιεν και Σολτς

Γιατί οι ολλανδικές καμπάνες…χτυπάνε για το ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider