Η Ρωσία καλεί Γερμανία, Δανία και Σουηδία για εξηγήσεις σχετικά με τον Nord Stream

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία καλεί Γερμανία, Δανία και Σουηδία για εξηγήσεις σχετικά με τον Nord Stream
Η Μόσχα τονίζει πως «η Ρωσία προφανώς και δεν θα αναγνωρίσει τα ψευτο-αποτελέμσατα αυτής της έρευνας, εκτός εάν συμμετέχουν σε αυτή Ρώσοι ειδικοί»

Τελευταία ενημέρωση: 13:53

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την Τετάρτη για εξηγήσεις τους πρέσβεις της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας, με την Μόσχα να διαμαρτύρεται στις 3 χώρες για ότι δεν έχει προσκληθεί στην έρευνα σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «η Ρωσία προφανώς και δεν θα αναγνωρίσει τα ψευτο-αποτελέμσατα αυτής της έρευνας, εκτός εάν συμμετέχουν σε αυτή Ρώσοι ειδικοί», μετέδωσε το Reuters.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει επίσημες ενημερώσεις για τις διαρροές που σημειώθηκαν στους δύο αγωγούς αερίου που περνούν από τη Βαλτική Θάλασσα.

Δυσκολίες λόγω των παλιών πυρομαχικών

Η έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 βρίσκεται σε «καλό δρόμο», αλλά περιπλέκεται λόγω της παρουσίας παλιών πυρομαχικών στον βυθό της Βαλτικής, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, Μόρτεν Μποντσκόφ

«Είναι μία ζώνη που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πυρομαχικών -χρησιμοποιημένων ή μη - του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα στον βυθό της θάλασσας, άρα δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αλλά η δουλειά συνεχίζεται και βρίσκεται σε καλό δρόμο», διευκρίνισε.

Η Σουηδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι πρώτες υποβρύχιες επιθεωρήσεις επιβεβαιώνουν το σενάριο του σαμποτάζ.

«Μαζί με την Σουηδία και την Γερμανία, η Δανία διεξάγει την έρευνα που προχωρεί ικανοποιητικά. Φυσικά, ό,τι ανακαλύψουμε θα ανακοινωθεί δημόσια», πρόσθεσε ο Δανός υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά της, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον πρότεινε στην Μόσχα να διεξαγάγει την δική της έρευνα επί τόπου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου τεράστια διαρροή εκδηλώθηκε σε τέσσερα σημεία των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που οφείλονταν σε υποβρύχιες εκρήξεις, σύμφωνα με πολλές χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νορβηγία: «Αποσαφηνίστηκε» το συμβάν στις παράκτιες εγκαταστάσεις αερίου της Ormen Lange

Γερμανία: Η Ρωσία μπορεί να παραδώσει αέριο μόνο μέσω του αγωγού Nord Stream 1

gazzetta
gazzetta reader insider insider