ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την ρωσική απόφαση προσάρτησης κατεχομένων εδαφών της Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την ρωσική απόφαση προσάρτησης κατεχομένων εδαφών της Ουκρανίας
Υπουργείο Εξωτερικών
Την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

Σύμφωνα με το Ελληνικό ΥΠΕΞ, η απόφαση αυτή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και άκυρη και η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει.

Μάλιστα, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών.

«Θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες» διαμηνύει το υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας.

ΕΕ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα».

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα "δημοψηφίσματα" στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχοινάς: Νέες οδηγίες για έκδοση βίζας και συνοριακούς ελέγχους σε Ρώσους πολίτες

Ουκρανία: Περικυκλωμένες οι ρωσικές δυνάμεις στο Λιμάν του Ντονέτσκ - Μαίνονται οι μάχες στο Ντονμπάς

Μέρκελ: Μελλοντικά η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί και μια πιθανή σχέση με τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider