Αποτυχία συμφωνίας στις συζητήσεις της Σερβίας με το Κόσοβο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποτυχία συμφωνίας στις συζητήσεις της Σερβίας με το Κόσοβο
Όόπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι συζητήσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, για αποκατάσταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, που έγιναν την Πέμπτη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο ομόλογο του, Αλμπίν Κούρτι, ο Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους πως «δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη συνέχεια των επαφών, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες» ανέφερε ο Ισπανός αξιωματούχος.

«Οι δύο πλευρές θα φέρουν πλήρως την ευθύνη στην περίπτωση κλιμάκωσης (…) Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Την 1η Σεπτεμβρίου πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι νέοι διοικητικοί και συνοριακοί κανόνες που θέλει να επιβάλει η Πρίστινα (χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και υποχρέωση των Σέρβων του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου), τους οποίους έχει καταγγείλει το Βελιγράδι.

«Δυστυχώς, δεν φτάσαμε σε συμφωνία σήμερα (…) αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία και η συζήτηση θα ξαναρχίσει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Το μήνυμα του NATO

Υπενθυμίζεται πως το NATO έχει υπογραμμίζει πως είναι έτοιμο να επέμβει εάν παρουσιαστεί κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπερκ, είπε την Τετάρτη πως «παρά το ότι η κατάσταση στο πεδίο έχει βελτιωθεί, είναι καθήκον όλων των πλευρών -ιδιαίτερα των επίσημων αξιωματούχων στο Βελιγράδι και την Πρίστινα- να αποτρέψουν νέα κλιμάκωση της έντασης».

Ο επικεφαλής του NATO πρόσθεσε πως «καλώ όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και σε αποχή από τη βία. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του NATO (KFOR) είναι έτοιμες να επέμβουν εάν απειληθεί η σταθερότητα στην περιοχή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider