Συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Κίνας - Στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Κίνας - Στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε «την ελληνική θέση υπέρ του One China policy, της "Πολιτικής της Μίας Κίνας", μια θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό».

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του, Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο της 55ης Συνόδου ΥΠΕΞ ASEAN στην Καμπότζη.

Σύμφωνα με δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ, «κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωση του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.

Μια θέση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και από την άλλη είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την ελληνική θέση υπέρ του One China policy, της "Πολιτικής της Μίας Κίνας", μια θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας είχε συναντήσεις με τους ομολόγους της από το Κατάρ, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.

Ο υπουργός στάθηκε στην υπογραφή της «Συμφωνίας Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή του ASEAN, ενός χώρου άνω των εξακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων με Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν άνω των τριών τρισεκατομμυρίων και με θέσεις απολύτως συμβατές με τις Ελληνικές θέσεις στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Νομίζω ότι είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε μία ελληνική εξωτερική πολιτική την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως πολιτική πέρα του γνωστού ορίζοντα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: Αναθεωρητισμός και αμφισβήτηση συνόρων και διεθνούς δικαίου φέρνουν περιπέτειες

gazzetta
gazzetta reader insider insider