Δένδιας για κρίση στο Κόσοβο: Απαιτείται η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δένδιας για κρίση στο Κόσοβο: Απαιτείται η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει απολύτως την ελληνική διπλωματία

Στις εξελίξεις γύρω από την κρίση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επίσκεψη του στο Ανόι του Βιετνάμ.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε για την ένταση των προηγούμενων 24ωρών πως «η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει απολύτως την ελληνική διπλωματία. Δε θυμάμαι πόσες φορές, τα τελευταία δύο χρόνια, έχω επισκεφθεί την Πρίστινα και το Βελιγράδι. Και επίσης, η Ελλάδα ως γνωστόν συμμετέχει στην KFOR, στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο. Αυτό λοιπόν το οποίο απαιτείται είναι περίσκεψη, είναι τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι, επίσης, το περιβάλλον εκείνο το οποίο θα επιτρέψει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να συζητήσουν και να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Η χώρα μας, ως έντιμος συνομιλητής στα Βαλκάνια, θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.

Για τις σχέσεις Ελλάδας - Βιετνάμ

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Μπουί Θαν Σον, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως συμφώνησαν οι δύο χώρες να έχουν στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουν τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούν μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εξάλλου, σημείωσε πως το Βιετνάμ είναι χώρα που, όχι μόνο έχει συνυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο των Φίλων της UNCLOS.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις διμερείς σχέσεις, τις οικονομικές, καθώς και για σειρά συνεργασιών στο μορφωτικό επίπεδο και στο επίπεδο του αθλητισμού.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Χο Τσι Μιν, ο ιδρυτής του Βιετνάμ, πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ‘16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα, η οποία να αναδεικνύει αυτό το γεγονός.

Επίσης, συζήτησαν για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα μαχητή Σαραντίδη, ο οποίος πολέμησε με τον Βιετναμικό στρατό κατά τον πόλεμο της Βιετναμικής Ανεξαρτησίας, και τον οποίο οι Βιετναμέζοι θυμούνται με αγάπη, όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βαλκάνια: Προς εκτόνωση η κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου με παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider