Καλίνινγκραντ: Αιχμές Ρωσίας στις ΗΠΑ για τους περιορισμούς μεταφοράς προιόντων

Newsroom
Μοιράσου το
Καλίνινγκραντ: Αιχμές Ρωσίας στις ΗΠΑ για τους περιορισμούς μεταφοράς προιόντων
Η Δύση «με τις σαφείς οδηγίες του Λευκού Οίκου, επέβαλε απαγόρευση στη σιδηροδρομική μεταφορά ενός εύρους προϊόντων στην περιοχή Καλίνινγκραντ» το μήνυμα της Μόσχας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Παρασκευή τις ΗΠΑ για την κίνηση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη μεταφορά προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, κάτι που έχει κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Η Δύση «με τις σαφείς οδηγίες του Λευκού Οίκου, επέβαλε απαγόρευση στη σιδηροδρομική μεταφορά ενός εύρους προϊόντων στην περιοχή Καλίνινγκραντ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε σημερινή του ανακοίνωση.

Ανέφερε ότι η κίνηση εντάσσεται σε ένα μοτίβο «ολοένα και πιο εχθρικών ενεργειών από την αμερικανική πλευρά» προς τη Ρωσία.

Η Λιθουανία, χώρα-μέλος της ΕΕ, άρχισε τον περασμένο Σάββατο να παρεμποδίζει τη μεταφορά ρωσικών προϊόντων που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ προς το Καλίνινγκραντ, ύστερα από την επιβολή νέων περιορισμών.

Η Μόσχα επέκρινε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «αποκλεισμό» και υποσχέθηκε σκληρή απάντηση. Το Βίλνιους έχει δηλώσει ότι είναι προετοιμασμένο εάν η Ρωσία αποκόψει τη Λιθουανία από το περιφερειακό δίκτυο ενέργειας.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις ότι η απαγόρευση αυτή θα ‘παγώσει’ το 30-50% της εμπορευματικής κίνησης, αλλά έχουν επίσης δηλώσει ότι τα προϊόντα μπορούν γρήγορα να ανακατευθυνθούν σε πλοία που διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί αποκλεισμού είναι ψευδείς. Η ίδια δήλωσε ότι η διέλευση επιβατών συνεχίζεται χωρίς προβλήματα και ότι τα προϊόντα που επηρεάζονται αντιστοιχούν στο 1% μόνο των συνολικών ρωσικών φορτίων που μεταφέρονται στο Καλίνινγκραντ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης σε ανακοίνωση ότι είναι «αδύνατον» να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Ουάσινγκτον σε μια σειρά διμερών θεμάτων που αναμένονταν να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Δεν διευκρίνισε σε ποια θέματα αναφερόταν ή πότε υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν οι συνομιλίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.