Μητσοτάκης σε ΕΕ για ελληνοτουρκικά: Στο χέρι της Άγκυρας η αποκλιμάκωση της έντασης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης σε ΕΕ για ελληνοτουρκικά: Στο χέρι της Άγκυρας η αποκλιμάκωση της έντασης
«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ» ανέφερε το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αρκεί να το επιλέξει, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φ. Οκτάι.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά πως «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι αναφέρει η ΕΕ για την Τουρκία

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, σημειώνεται από τους ηγέτες της ΕΕ πως ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Η θέση της Κύπρου

Μιλώντας στη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με την πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για τις νέες έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, καθώς και τη δημιουργία άλλων τετελεσμένων επί του εδάφους, την απαράδεχτη εμμονή της Τουρκίας να προωθεί την απαράδεχτη λύση στη βάση δυο κρατών, αλλά και γενικότερα την επιθετική στάση της 'Άγκυρας έναντι της Κύπρου.

Επίσης, ζήτησε από τους ομολόγους του να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να συμπεριφερθεί επιτέλους υπεύθυνα, επιτρέποντας την επανέναρξη των συνομιλίων για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των όσων προβλέπονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία όλων των κρατών μελών

Βέμπερ: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας

Μητσοτάκης: Θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο - Οι αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider