Γαλλία: Πρόταση μομφής του Μελανσόν κατά της πρωθυπουργού Μπορν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Πρόταση μομφής του Μελανσόν κατά της πρωθυπουργού Μπορν
Η παράταξη του Μελανσόν είναι η δεύτερη δύναμη στη γαλλική εθνοσυνέλευση, αλλά δεν έχει την πλειοψηφία εδρών που χρειάζεται για να καταψηφίσει την Μπορν από το αξίωμα της πρωθυπουργίας.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός Nupes, υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, στη Γαλλία θα υποβάλει πρόταση μομφής εις βάρος της Γαλλίδας πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, λίγες ώρες μετά από τη λήξη του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η παράταξη Nupes ανακοίνωσε πως θα υποβάλει το αίτημα για καταψήφιση της πρωθυπουργού του Εμανουέλ Μακρόν στις 5 Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Μελανσόν είπε πως η Μπορν πρέπει να ακολουθήσει την παράδοση που ορίζει κάθε πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει ψήφο εμπιστοσύνης από το νέο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι η Μπορν δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

«Θα ηττηθεί» ανέφερε ο επικεφαλής της Nupes.

Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε πως η παράταξη της οποίας ηγείται (η Nupes αποτελείται από σοσιαλιστές, οικολόγους και αριστερούς) θα πρέπει να διαμορφώσει μια ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα στην εθνοσυνέλευση.

Σημειώνεται πως μετά από τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, η παράταξη του Μελανσόν είναι η δεύτερη δύναμη στη γαλλική εθνοσυνέλευση, αλλά δεν έχει την πλειοψηφία εδρών που χρειάζεται για να καταψηφίσει την Μπορν από το αξίωμα της πρωθυπουργίας.

Μένει να φανεί εάν η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και η κεντροδεξιά των Ρεπουμπλικανών (τρίτη και τέταρτη κατά σειρά κοινοβουλευτική ομάδα μετά από το αποτελέσματα της χθεσινής κάλπης) θα υποστηρίξουν την πρόταση μομφής για την Μπορν.

Σε περίπτωση που η πρόταση του Μελανσόν βρει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η Μπορν καταψηφιστεί, ο Μακρόν θα πρέπει να ορίσει νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση, κάτι που θα συνιστά αποτυχία καθώς αυτό θα γίνει μόλις 5 μήνες μετά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Μπορν.

Διλήμματα Μακρόν

Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες το βράδυ στη Γαλλία είναι αν και κατά πόσο μπορεί να κυβερνηθεί έτσι η χώρα. Ελλείψει, μέχρι νεοτέρας, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητεί όπως είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «πλειοψηφίες δράσης» από «ποικίλες ευαισθησίες» επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Εν αναμονή της τοποθέτησης του κ. Μακρόν για τα εκλογικά αποτελέσματα, που ίσως φωτίσει το προς τα πού βαδίζει η Γαλλία, πολιτικοί αναλυτές συζητούν ενδεχόμενα σενάρια. επισημαίνοντας πως αν το θέλει, ο Μακρόν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, μια φορά ανά ημερολογιακό έτος. Υπογραμμίζουν όμως πως αν το κάνει τώρα θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία - εκλογές: Η παράταξη Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, παρά την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider