Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Η τουρκική ρητορική ξεπερνά τα όρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία - Η τουρκική ρητορική ξεπερνά τα όρια
Σχολιάζοντας το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι αποτέλεσε μια δυσάρεστη εξέλιξη παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος λέει πως δεν του μιλάει.

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, την αναθεωρητική της ρητορική για τα ελληνικά νησιά και τις συνεχείς υπερπτήσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα "Το Σύστημα Υγείας στη Νέα εποχή".

Σχολιάζοντας το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι αποτέλεσε μια δυσάρεστη εξέλιξη παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος λέει πως δεν του μιλάει.

«Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, γιατί πρέπει να μιλάμε. Εγώ δεν είμαι ποτέ αυτός που θα πει ότι δεν μιλάει με κάποιον. Δεν κρατάω μούτρα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

«Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί κι εγώ είχα εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης. Είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά. Υποχρέωση της χώρας μας είναι να εγείρει αυτή την προκλητικότητα και να αναζητά την υποστήριξη των συμμάχων μας, είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για την ΕΕ. Αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

Σχετικά με τις ελληνικές κινήσεις διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι υποχρέωση της χώρας μας να ζητεί τη στήριξη των συμμάχων της. «Έχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους με ένταση στη ρητορική που έχει να κάνει και με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για την επισιτιστική κρίση

Αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση καθώς 20 εκατ. τόνοι σιταριού είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία με μόνο τρόπο μεταφοράς μέσω θάλασσας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ένα ρόλο να παίξει στη Μαύρη θάλασσα όπως και η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία.

«Ας δούμε τα πεδία εκείνα που θα μπορούσαμε υπό τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε όλοι υπηρεσία», συνέχισε και είπε πως η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνάει τα όρια και «από ένα σημείο και μετά γίνεται γραφική».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Οι αυταρχικοί ηγέτες να σταματήσουν να καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους

Τούρκος αναλυτής μιλάει για υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο χάρη σε Rafale και Belharra

Ερντογάν μαινόμενος: Δεν θα επαναλάβω τα λάθη που άφησαν τα νησιά στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider