Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία - Στη λίστα γιοτ που συνδέονται με τον Πούτιν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία - Στη λίστα γιοτ που συνδέονται με τον Πούτιν
Οι κυρώσεις αφορούν το «πάγωμα» συναλλαγών με τις ΗΠΑ και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για σειρά Ρώσων αξιωματούχων.

Νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο των μέτρων της Ουάσινγκτον κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αφορούν το «πάγωμα» συναλλαγών με τις ΗΠΑ και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για σειρά Ρώσων αξιωματούχων, όπως η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα και ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, εργολάβος που θεωρείται από τους στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έθεσαν στη λίστα των κυρώσεων αρκετά πολυτελή γιοτ τα οποία θεωρείται ότι χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος.

Επιπλέον οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την Imperial Yachts, μια χρηματομεσιτική εταιρεία με έδρα το Μονακό που επιτρέπει σε ιδιοκτήτες θαλαμηγών, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων ολιγαρχών, να ναυλώνουν τα σκάφη τους όταν δεν τα χρησιμοποιούν, καθώς και μια αεροπορική εταιρεία που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο μεταφοράς αεροσκαφών σε υπεράκτια εταιρεία για αποφυγή κυρώσεων.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε επίσης στον κατάτολογο των κυηρώσεων τον Σεργκέι Πάβλοβιτς Ρολντούγκιν, τσελίστα και μαέστρο, στον οποίο έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δεσμούς του με τον Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρολντούγκιν είναι «μέρος ενός συστήματος που διαχειρίζεται τον υπεράκτιο πλούτο του προέδρου Πούτιν». Το αμερικανικό διάταγμα παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρολντούγκιν στις ΗΠΑ και απαγορεύει σε Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί του.

Ο Πούτιν το 2016 υπερασπίστηκε τον Ρολντούγκιν αφού το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στις διαρροές των "Panama Papers", αρνούμενος ότι υπήρχε οτιδήποτε διεφθαρμένο σχετικά με τη συμμετοχή του φίλου του σε υπεράκτιες εταιρείες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε επίσης κυρώσεις σε πέντε Ρώσους ολιγάρχες και μέλη της ρωσικής ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξέι Μορντασόφ, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας.

Τα μέτρα θέτουν στη μαύρη λίστα τον Μορντασόφ, τα μέλη της οικογένειάς του και τις εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένης της Severstal, που είναι μεγάλος παραγωγός χάλυβα, και του χρυσωρυχείου Nord Gold.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε επίσης κυρώσεις στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας ενώ παράλληλα προωθούν την λογοδοσία του προέδρου Πούτιν και αυτών που επιτρέπουν τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε επίσης 71 τοποθεσίες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία στον κατάλογο οντοτήτων, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της πρόσβασης του ρωσικού στρατού στην τεχνολογία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Μια εταιρεία που περιλαμβάνεται στη λίστα οντοτήτων αντιμετωπίζει σαρωτικούς περιορισμούς στις αποστολές στη Ρωσία τόσο αμερικανικών όσο και ξένων προϊόντων, τεχνολογίας και λογισμικού, εάν παράγονται με εξοπλισμό, τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επισημοποιήθηκε το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία - Βέτο της Ουγγαρίας για τον Κύριλλο

gazzetta
gazzetta reader insider insider