Κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία: Η Κομισιόν χαμηλώνει τις προσδοκίες για συμφωνία - Οι εγγύησεις που ζητά η Ουγγαρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία: Η Κομισιόν χαμηλώνει τις προσδοκίες για συμφωνία - Οι εγγύησεις που ζητά η Ουγγαρία
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, εμφανίστηκε περισσότερο απαισιόδοξη, λέγοντας πως «δεν πιστεύω πως θα έχουμε μια συμφωνία σήμερα».

Τελευταία ενημέρωση: 17:21

Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του 6ου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία και του εμπάργκο στο πετρέλαιο της Μόσχας θέλησε να αφήσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσερχόμενη στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε για συμφωνία επί του νέου πακέτου κυρώσεων.

Πρέπει να έχουμε χαμηλές προσδοκίες για το ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες» σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Την άποψη πως μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία μπορεί να βρεθεί άμεσα εξέφρασε ο Όλαφ Σολτς, χωρίς να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα που αυτό θα μπορούσε να συμβεί.

Ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε «φαίνεται πως βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τις κυρώσεις

Όλα αυτά που έχω ακούσει "δείχνουν" προς την επίτευξη μιας συμφωνίας» σημείωσε.

«Περιμένω πως θα υπάρξει μια συμφωνία, αργά ή γρήγορα» συμπλήρωσε ο ηγέτης της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποστήριξε πως «κινούμαστε προς συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων.

Αντίθετα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, εμφανίστηκε περισσότερο απαισιόδοξη, λέγοντας πως «δεν πιστεύω πως θα έχουμε μια συμφωνία σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια συμφωνία για το 6ο πακέτο στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Οι εγγυήσεις που ζητά η Ουγγαρία

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, εξέφρασε και πάλι την απαισιοδοξία του για συμφωνία επί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με τη χώρα του να είναι αυτή που διαφωνεί περισσότερο με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η Κομισιόν για το 6ο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο Όρμπαν ανέφερε πως η Ουγγαρία θέλει εγγυήσεις για το ενδεχόμενο που θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα.

«Αυτό είναι το πρόβλημα για εμάς. Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως εάν σταματήσει η παροχή πετρελαίου μέσω του αγωγού θα μπορούμε να αγοράσουμε πετρέλαιο μέσω θαλάσσης» τόνισε.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται εντός της μέρας να καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαιρώντας τις ποσότητες «μαύρου χρυσού» που μεταφέρονται μέσω των χερσαίων αγωγών παράδοσης πετρελαίου, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, λόγω της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας για το εμπάργκο στο πετρέλαιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα οριστικοποιήσουν το ζήτημα αργότερα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί πως στο 6ο πακέτο των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας θα περιλαμβάνεται το αργό πετρέλαιο, όπως και τα παράγωγα του πετρελαίου από τη Ρωσία προς τις χώρες της ΕΕ, με μια προσωρινή εξαίρεση για τις παραδόσεις αργού μέσω αγωγών» σημειώνεται στο κείμενο»

Ακόμα, προστίθεται πως τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης παραδόσεων αργού μέσω των αγωγών όσο το δυνατό πιο σύντομα».

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει τελικά σε μια συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Πάντα θα βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Όσο γίνονται συνομιλίες, είμαι αισιόδοξος», είπε στους δημοσιογράφους.

Στη σύνοδο οι ηγέτες των 27 χωρών μελών θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο ενώ θα συζητήσουν επίσης την αμυντική και την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλά 2,5 μηνών το πετρέλαιο - «Πάτησε» τα 120 δολάρια το Brent

Σύνοδος Κορυφής - Προσχέδιο: Συμφωνία για εξαίρεση των αγωγών πετρελαίου στο ρωσικό εμπάργκο

gazzetta
gazzetta reader insider insider