Δένδιας στην Χάγη: Αρχή της Ελλάδας, η επίλυση όλων των διμερών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δένδιας στην Χάγη: Αρχή της Ελλάδας, η επίλυση όλων των διμερών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
Σημειώνεται ότι επισήμανε ότι βασική αρχή της Ελλάδας είναι η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μέσω διαπραγματεύσεων και εφόσον αυτές δεν ευοδωθούν, να γίνεται παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τις έδρες του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επισκέφτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά την επίσκεψή του στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το οποίο συστάθηκε προπολεμικά από την Κοινωνία των Εθνών (με την ονομασία Μόνιμο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης) και στη συνέχεια συστάθηκε εκ νέου το 1945 βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, συναντήθηκε με την πρόεδρο του Τζόαν Ε. Ντόναχιου (Joan Donoghue). Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο δικαιοδοτικό όργανο αυτό, καθώς η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ακόμα, σημειώνεται ότι επισήμανε ότι βασική αρχή της Ελλάδας είναι η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μέσω διαπραγματεύσεων και εφόσον αυτές δεν ευοδωθούν, να γίνεται παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο στόχος είναι όλα τα κράτη του κόσμου, αρχής γενομένης από τα κράτη της άμεσης γειτονίας της Ελλάδας να αποδεχθούν τις βασικές αυτές αρχές, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει: «Κατά τη συνάντησή μας στη Χάγη, συζήτησα με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Διεθνούς Δικαστηρίου, J. E. Donoghue & Ph. Gautier, επίκαιρα διεθνή ζητήματα και τόνισα την προσήλωση της Ελλάδας σε μία διεθνή τάξη εδραιωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην οποία το Δ. Δικαστήριο κατέχει κεντρική θέση».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πιότρ Χοφμάνσκι (Piotr Hofmanski), καθώς και με τους αναπληρωτές εισαγγελείς (του εισαγγελέα απουσιάζοντος) Μάμε Μαντάιε Νίανγκ (Mame Mandiaye Niang) και Νάζατ Σαμίμ Καν (Nazhat Shameem Khan). Όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το Δικαστήριο στη διερεύνηση υποθέσεων για ζητήματα δικαιοδοσίας του, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου ως γνωστόν, διαβιοί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινότητας στη χώρα, ζήτημα για το οποίο έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στον εισαγγελέα του Δικαστηρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στέκεται αρωγός στο έργο του Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Χάγη ξεκίνησε με το γεύμα εργασίας που του παρέθεσε ο Ολλανδός ομόλογός του, Βόπκε Χούκστρα (Wopke Hoekstra).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας σε ΥΠΕΞ Ολλανδίας: Ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

gazzetta
gazzetta reader insider insider