Φινλανδός πρέσβης στην Ελλάδα: Δεν αισθανόμαστε ρωσική απειλή αλλά είμαστε προετοιμασμένοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φινλανδός πρέσβης στην Ελλάδα: Δεν αισθανόμαστε ρωσική απειλή αλλά είμαστε προετοιμασμένοι
Οι Φινλανδοί όλες τις περασμένες δεκαετίες πίστευαν ότι μπορούσαν να «διαχειριστούν» τους Ρώσους.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν το κρίσιμο σημείο» που στάθηκε η αιτία για την Φινλανδία να αιτηθεί μια θέση ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τόνισε ο πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδα, Jari Gustafsson μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Οι Φινλανδοί όλες τις περασμένες δεκαετίες πίστευαν ότι μπορούσαν να «διαχειριστούν» τους Ρώσους, «με έναν τρόπο που να μην αισθανόμαστε στρατιωτική απειλή από την πλευρά τους» εξήγησε ο κ. Gustafsson, υποστηρίζοντας πως οι Φινλανδοί, πάντα πίστευαν στον ειλικρινή διμερή πολιτικό διάλογο και στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς είχαν δημιουργηθεί τα θεμέλια ώστε η Φινλανδία να μην νιώθει ότι απειλείτο σε τίποτα από την Ρωσία.

Όμως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα πράγματα άλλαξαν. Σύμφωνα με τον κ. Gustafsson οι Φινλανδοί ένιωσαν θυμό, απογοήτευση και ότι προδόθηκαν από την ρωσική ηγεσία. «Η μοναδική λύση για εμάς ήταν να ζητήσουμε εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους μας στην Δύση, που εξαρτάται από την αίτηση για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. «Το να είμαστε μόνοι, απομονωμένοι δεν είναι μια καλή ενέργεια πλέον για την Φινλανδία» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη στάση του Προέδρου Ερντογάν, ο Φινλανδός πρέσβης αναφέρθηκε στις παλιότερες αντιδράσεις της Τουρκικής ηγεσίας οι οποίες ήταν θετικές όπως εξήγησε για την ένταξη της Φινλανδία όπως και της Σουηδίας. Επομένως οι ενστάσεις του Τούρκου Προέδρου όσο αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προκάλεσαν κάποια έκπληξη, σημείωσε. «Ωστόσο, όλοι ξέρουμε ότι στην πολιτική και την διπλωματία υπάρχει πάντα η δυνατότητα διαλόγου και αυτό θα κάνουμε με την τουρκική ηγεσία» τόνισε.

Στο κατά πόσο η δρομολόγηση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να φέρει ως αποτέλεσμα μια ρωσική επιθετική «απάντηση», ο κ. Gustafsson υποστήριξε ότι η Φινλανδία δεν πιστεύει ότι ελλοχεύει κίνδυνος για μια ρωσική επίθεση. «Δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να αυξήσει την ρωσική απειλή αυτή την στιγμή. Οι Φινλανδοί δεν αισθάνονται προς το παρόν στρατιωτική απειλή από τους Ρώσους ούτε περιμένουν κάτι τέτοιο. Αλλά ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος, όπως έγινε και στην Ουκρανία. Παρότι υπήρχαν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι μπορεί να εισέβαλαν στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Gustafsson. «Δεν αισθανόμαστε απειλή για ρωσική επίθεση ως “απάντηση” στο αίτημά μας για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία ενέκρινε το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κατατέθηκε επίσημα το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο NATO

gazzetta
gazzetta reader insider insider