Βενιζέλος για πόλεμο στην Ουκρανία: Ο συσχετισμός δυνάμεων έγινε δυστυχώς ξανά πυρηνικός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βενιζέλος για πόλεμο στην Ουκρανία: Ο συσχετισμός δυνάμεων έγινε δυστυχώς ξανά πυρηνικός
«Γεωγραφικά και ιστορικά η Τουρκία είναι "καταδικασμένη" να ακολουθήσει τη δυτική γραμμή και αυτό θα κάνει» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αιχμές για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, άφησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Σε ερώτημα για το εάν η Ευρώπη έχει αργήσει στο να κάνει μια οργανωμένη ειρηνευτική παρέμβαση σε ότι αφορά τον πόλεμο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως «δεν έχει αργήσει, δεν έχει δυνατότητες. Είχε προσπαθήσει να μην ξεσπάσει ο πόλεμος, να μη γίνει η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, αλλά ήταν ανειλικρινής ο Βλαντιμίρ Πούτιν και εξετέθησαν Ευρωπαίοι ηγέτες, εξετέθησαν Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που είχαν την εντύπωση ότι δεν θα γίνει η εισβολή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έλεγαν ότι θα γίνει η εισβολή. Και τώρα στην πραγματικότητα η Ρωσική πλευρά λέει, μιλάω μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μιλάει ούτε καν με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, εναντίον της οποίας διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις.

Βεβαίως πάντα, η Ευρώπη μπορεί να παίξει ρόλο και οφείλει να παίξει ρόλο, διότι έχει μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, πυρηνικές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων. Και ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων έγινε δυστυχώς ξανά πυρηνικός. Διότι ο κ. Πούτιν έθεσε, με πολλή μεγάλη ταχύτητα και ευκολία, ζήτημα πυρηνικής απειλής. Σ’ αυτό η Ευρώπη δεν μπορεί να απαντήσει μόνη, πρέπει να απαντήσει με αυτόν που έχει πραγματικά όπλα, που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και προσφέρει ασφάλεια και ανάσχεσ».

Μιλώντας για τις εντάσεις της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «καταρχάς το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία, δυο ουδέτερες παραδοσιακά χώρες, μάλιστα η Φινλανδία που έχει ζήσει τη μακράν εμπειρία της «φινλανδοποίησης», σπεύδουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια χωρίς ΝΑΤΟ δεν υπάρχει. Η ένταξη τους θα επιτευχθεί, υπολογίζω ότι θα καμφθούν οι τουρκικές αντιδράσεις, οι οποίες εντάσσονται σε ένα πλαίσιο συνολικής διαπραγμάτευσης, κυρίως μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όμως γεωγραφικά και ιστορικά η Τουρκία είναι "καταδικασμένη" να ακολουθήσει τη δυτική γραμμή και αυτό θα κάνει.

Εμείς λοιπόν, βεβαίως παρακολουθούμε τι κάνει η Τουρκία, η οποία γεωγραφικά παίζει έναν ρόλο, αλλά και εμείς γεωγραφικά παίζουμε έναν ρόλο και ο δικός μας ρόλος αναβαθμίζεται και εμείς έχουμε πάρα πολύ ισχυρά επιχειρήματα, βεβαίως πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και της Ελληνοαμερικανικής Εταιρικής σχέσης η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευ. Βενιζέλος: Ζούμε το θερμό εισαγωγικό επεισόδιο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider