Βουλή: Πολυφωνία και ποιότητα τηλεοπτικών εκπομπών στο επίκεντρο της ακρόασης του προέδρου του ΕΣΡ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή: Πολυφωνία και ποιότητα τηλεοπτικών εκπομπών στο επίκεντρο της ακρόασης του προέδρου του ΕΣΡ
Βουλή
Εντός μάλιστα των ημερών, θα υπάρξει πόρισμα για το γενικότερο θέμα του πλουραλισμού στα ΜΜΕ, με πληροφόρηση για τα όσα ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και με επιστημονική τεκμηρίωση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το ζήτημα της πολυφωνίας και της ποιότητας του τηλεοπτικού προγράμματος, αναδείχθηκαν στην κορυφή του ενδιαφέροντος της συζήτησης που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επί της εκθέσεως πεπραγμένων του ΕΣΡ για το έτος 2020. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος που άκουσε τις παρατηρήσεις των κομμάτων για τον χρόνο προβολής από τα ΜΜΕ και το περιεχόμενο των εκπομπών, υπογράμμισε πως καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναλάβει το ΕΣΡ εάν δεν υπάρχει η νομική βάση. «Εάν δεν υπάρχει η νομική βάση, δεν είναι επιτρεπτό για κανέναν, να κάνει έστω και μισό βήμα», είπε για να προσθέσει πάντως πως η Ολομέλεια του ΕΣΡ ασχολήθηκε, ασχολείται και συνεχίζει να ασχολείται με το ζήτημα της πολυφωνίας. Εντός μάλιστα των ημερών, θα υπάρξει πόρισμα για το γενικότερο θέμα του πλουραλισμού στα ΜΜΕ, με πληροφόρηση για τα όσα ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και με επιστημονική τεκμηρίωση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Δεν λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε λέω ότι λύσαμε το θέμα. Αλλά πάντως νομίζω ότι είναι άδικο να κατηγορούμεθα ότι αδρανούμε και ότι δεν ξέρουμε τι μας γίνεται», είπε ο κ. Κουτρουμάνος που πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως τα κόμματα, σε θεσμικό επίπεδο, να συνεργάζονται με το ΕΣΡ και να παρέχουν πληροφόρηση για γεγονότα που έχει παραληφθεί η προβολή τους από τα κανάλια, ενώ ήταν, κατά την κρίση τους, άξια μεταδόσεως. Ιδίως όταν για κάποιο γεγονός, προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι ανακοινώσεις ενός ή δύο κομμάτων αλλά των υπολοίπων κομμάτων οι ανακοινώσεις παραλείπονται, αν και αφορούν το ίδιο γεγονός.

«Το πρόβλημα της πολυφωνίας τίθεται ως πρόβλημα αναζήτησης ισορροπημένης προσέγγισης, μεταξύ της επιβολής, με κρατική εξουσία, της αρχής της πολιτικής πολυφωνίας, και του σεβασμού της δημοσιογραφικής ελευθερίας. Από τη φύση τους, οι δύο έννοιες- η επιβολή και η ελευθερία- δεν συμβιβάζονται εύκολα. Υπάρχει όμως θεσμικός τρόπος να συμβιβαστούν. Αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση», είπε ο κ. Κουτρουμάνος και πρόσθεσε: «Το ΕΣΡ, όχι μόνο για την πολυφωνία αλλά και για πολλά άλλα θέματα, θα υπερέβαινε τα όρια της δικαιοδοσίας του, εάν επρόκειτο να διατυπώσει γενικής φύσεως εκτιμήσεις για ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του ΕΣΡ. Το ΕΣΡ δεν έχει ρόλο αμέτοχου, αδιάφορου, ανεύθυνου παρατηρητή των δρώμενων στα ΜΜΕ. Κινείται όπως ορίζει ο νόμος. Χειρίζεται ορισμένες κατηγορίες, σχηματίζει φακέλους και κρίνει επί συγκεκριμένων υποθέσεων».

Ποιότητα

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της ποιότητας των εκπομπών, ο πρόεδρος του ΕΣΡ υπενθύμισε ότι η Αρχή έχει συντάξει αναφορά πως αντιλαμβάνεται το θέμα, για να παρατηρήσει ωστόσο: «δεν είναι εύκολη υπόθεση η ποιότητα. Δεν μπορεί να έχει ειδικές προτιμήσεις το κράτος και μη έχοντας ειδικές προτιμήσεις, δεν έχει και αντίστοιχη δικαιοδοσία. Αν ο πολίτης θέλει να βλέπει σκουπίδια, δεν μπορεί να τον προστατεύσει εύκολα κανένα κράτος. Για την ανηλικότητα, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις. Έχουν επιβληθεί κυρώσεις για περιπτώσεις που θίγουν ανηλίκους και σχεδόν σε κάθε ολομέλεια, αντιμετωπίζουμε τέτοιες υποθέσεις. Δεν το έχουμε αφήσει στο απυρόβλητο το ζήτημα».

Καθώς πολλοί βουλευτές αναφέρθηκαν στον τρόπο και το εύρος κάλυψης των γεγονότων της Πάτρας, ο πρόεδρος του ΕΣΡ ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχουν σχηματιστεί τουλάχιστον 5 φάκελοι, εις βάρος ισάριθμων καναλιών, και πρόσθεσε με νόημα: «Ο καθένας θα κριθεί. Υπάρχουν ράμματα για όλες τις γούνες πλέον».

Η παραγραφή

Ο κ. Κουτρουμάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν για την παραγραφή υποθέσεων, είπε ότι το ΕΣΡ δεν ρωτήθηκε για την παραγραφή που θεσμοθετήθηκε αλλά και δεν διαφώνησε με την εισαγωγή της, για τον απλό λόγο ότι «δεν είναι ανεκτό, ούτε με την τυπική λογική, ότι ένας φόνος στην ελληνική έννομη τάξη παραγράφεται στα 20 χρόνια, αλλά η υπέρβαση του διαφημιστικού χρόνου από ένα κανάλι, δεν παραγράφεται ποτέ». Δεν υπήρχαν διατάξεις περί παραγραφής, είπε ο κ. Κουτρουμάνος που πρόσθεσε πάντως ότι δεν έχει καταργηθεί-σβηστεί κανένα πρόστιμο, βάσει αυτής της διάταξης. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, η παραγραφή δεν αφορά τις κυρώσεις, αφορά τα αδικήματα.

Ο «Πανόπτης»

Ο κ. Κουτρουμάνος ρωτήθηκε για τον μηχανισμό «Πανόπτης», δηλαδή τον μηχανισμό με τον οποίο το ΕΣΡ θα μπορεί σε χρόνο πραγματικό να έχει ίδια αντίληψη για το τι προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Αν δηλαδή ο μηχανισμός αυτός είναι σε λειτουργία ώστε να μην περιορίζεται το ΕΣΡ στα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί. «Ο Πανόπτης ήταν ένα πανάκριβο, πολύ καλό μηχάνημα, το οποίο όμως καταστράφηκε, λόγω βομβιστικής πράξης που έγινε στο διπλανό κτήριο της τράπεζας. Αντί του μηχανήματος αυτού όμως, η τεχνολογία προχώρησε και συμβαλλόμαστε με εταιρεία που κάνει τις απαιτούμενες καταγραφές, και λιγότερο στοιχίζει και εξίσου αποτελεσματική είναι. Δηλαδή, δεν έχουμε πρόβλημα τουλάχιστον για τα βασικά. Έχουμε στοιχεία, σε παρόντα χρόνο, όχι φυσικά όλων των φορέων αλλά εκείνων που ανέλαβε την υποχρέωση η εταιρεία», απάντησε ο πρόεδρος της ΕΣΡ. Επισήμανε όμως ότι δεν είναι εύκολη η επεξεργασία τους σε χρόνο άμεσο, τονίζοντας ωστόσο ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι ο τεχνικός χειρισμός των θεμάτων αλλά ο νομικός.

Βελόπουλος: «Παραίτηση Κουτρουμάνου»

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αντικείμενο τα πεπραγμένα του ΕΣΡ και ο Αθανάσιος Κουτρουμάνος όπως και η Αρχή συνολικά, βρέθηκαν πολλές φορές στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αιχμηρότερη και στο προσωπικό πεδίο, ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου που κάλεσε, για μια ακόμα φορά, τον κ. Κουτρουμάνο να παραιτηθεί, σημειώνοντας πως και το ΕΣΡ όπως και οι άλλες ανεξάρτητες Αρχές πρέπει να καταργηθούν. Αιχμηρή ήταν όμως και η απάντηση του ίδιου του κ. Κουτρουμάνου στον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι ο κ. Κουτρουμάνος και το ΕΣΡ «αποτελούν σαφέστατο παράδειγμα αποτυχίας επιλογής προσώπου του ελληνικού κράτους», ότι πρέπει να καταργηθούν όλες οι ανεξάρτητες αρχές, γιατί δεν μπορεί να συστήνονται ανεξάρτητες αρχές για να «βολευτούν» πρόσωπα όπως ο κ. Κουτρουμάνος, «να έχει μια θέση, να έχει αργομισθία, να παίρνει χρήματα και να μην κάνει τίποτα». Είπε εξάλλου ότι ο κ. Κουτρουμάνος είναι πρόεδρος του ΕΣΡ, αν και «άσχετος με το αντικείμενο», δεν «ελέγχεται πειθαρχικά από κανέναν», «έχει ακαταδίωκτο».

Ο κ. Βελόπουλος έκανε λόγο για «λογική παρασιτικής αργομισθίας» και κατήγγειλε ότι όλες οι αποφάσεις του ΕΣΡ, είναι υπέρ των μεγάλων καναλιών και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είτε δεν είναι αντίστοιχα με το μέγεθος ενός τηλεοπτικού σταθμού, είτε είναι μεγαλύτερα, ακόμη και αν αφορούν την ίδια παράβαση, σε ένα μικρότερο τηλεοπτικό σταθμό. Κατήγγειλε επίσης ότι «όλο το ΕΣΡ λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης», αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το βαθμό προβολής των κομμάτων από τα κανάλια.

«Είναι ανύπαρκτη η πολιτική πολυφωνία», είπε ο κ. Βελόπουλος που πρόσθεσε ότι η Ελληνική Λύση έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις αποφάσεις του κ. Κουτρουμάνου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μετέφερε στην επιτροπή την εμπειρία του, όταν εκλήθη στο ΕΣΡ. «Μου είπε εμένα, ο κ. ακαταδίωκτος, όταν με κάλεσε, ότι στις αποφάσεις δεν υπάρχει ανθρωπιά αλλά μόνο ο νόμος. Ο άνθρωπος που παραβιάζει καθημερινά τη νομιμότητα, γιατί δεν επιβάλλει κυρώσεις σε κανένα μεγάλο κανάλι, μου μίλησε για νομιμότητα, ο κ. Κουτρουμάνος…», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και ανέγνωσε έκθεση του ΕΣΡ για το συνολικό χρόνο παρουσίασης των κομμάτων στα δελτία ειδήσεων, έκθεση η οποία συντάχθηκε, κατά δήλωση των καναλιών, από την οποία προκύπτει ότι η Ελληνική Λύση με ποσοστό 3,7% στις εκλογές, στον Αlpha είχε μερίδιο προβολής 2% στο δελτίο ειδήσεων, στο Mega 1,2%, στο Οpen 0,7%, στο STAR 1,3%, στην ΕΡΤ 2%, στο ΣΚΑΙ 0,9%. «Ρωτώ τον κ. Κουτρουμάνο επέβαλε ποτέ όχι κύρωση, αλλά να τους καλέσει να τους ρωτήσει τι είναι αυτά που κάνουν;. Εμένα με οδηγήσατε για 35 αποφάσεις δικές σας, παράνομες στο ΣτΕ. Και το ΣτΕ απέρριψε τις αποφάσεις σας. Άρα ή κακός δικαστής είστε ή δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας», είπε ο κ. Βελόπουλος που ανέγνωσε τα στοιχεία για την προβολή και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στα δελτία ειδήσεων των καναλιών ενώ αναφέρθηκε και στην έκθεση για την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα, για να σημειώσει πως μόνο με αυτή την έκθεση, θα έπρεπε ο κ. Κουτρουμάνος να υποβάλει την παραίτησή του.

«Η αλοιφή»

«Όποιος απεχθάνεται τα πρόστιμα, αποφεύγει τα αδικήματα. Τόσο απλό. Το να μιλάει κανείς για πρόστιμα, χωρίς να μιλάει για τα αδικήματα, είναι προφανές ότι μετέρχεται συλλογισμούς ανεπαρκείς, ατελείς», απάντησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ και συνέχισε: «Και επειδή έγινε λόγος και μάλιστα έντονος για τα πρόστιμα, θα μου επιτρέψετε να αναγνώσω από μια εκ των αποφάσεων, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι σκανδαλώδεις και άδικες, πολύ μικρά αποσπάσματα. Είναι χαρακτηριστικά. Αυτό εδώ θα λύσει το πρόβλημά σας! Ούτε ιό της γρίπης, ούτε H1N1, ούτε τον κορονοϊό! Λίγο στα χέρια σας, και δεν θα κολλάτε τίποτα! Αυτό εδώ είναι άλλο πράγμα! Το χρησιμοποιούν στην Αυστραλία και οι άνθρωποι το βρήκαν από τους ιθαγενείς στην περιοχή, γιατί έχει δύο βότανα, ισχυρά βότανα που δεν φαντάζεστε! Ούτε κορονοϊό να φοβάστε ούτε Η1Ν1, ούτε μικρόβια, ούτε γρίπες, ούτε τίποτα! Και στα παιδάκια λίγο το πρωί, λίγο στα χεράκια τους, τα σκουπίζετε καλά, μέχρι να πάνε στο σχολείο και να γυρίσουν είναι μια χαρά! Και να ακουμπήσουν κάπου που έχει μικρόβια ή τον ιό, δεν υπάρχει τίποτα! Και ξέρετε κορονοϊός τι σημαίνει. Πυρετούς κλπ! Τους αποφεύγουμε με αυτό εδώ. Θα βάλετε μια το πρωί, μια το μεσημέρι, μια βράδυ και ακουμπήστε οπουδήποτε! Το αντισηπτικό που έχει μπει στους πόρους σας, τα διώχνει τα μικρόβια. Τα τελειώνει! Ούτε κορονοϊό, ούτε κορονοκόρη, ούτε τίποτα άλλο να φοβάστε!». Αυτό και άλλα παρόμοια, λοιπόν, χαρακτηρίστηκαν με βάση αυτή την απόφαση και άλλες παρόμοιες- επειδή προβλήθηκε αυτό το πρόγραμμα σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας- θεωρήθηκε και κρίθηκε ότι συνιστά κίνδυνο για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή πολιτών. Δεν έχουν όλοι οι πολίτες την ίδια νηφαλιότητα, για να αντιληφθούν ότι δεν προστατεύονται αν νίψουν τα χέρια με ένα διαφημιζόμενο προϊόν».

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ εξήγησε λοιπόν ότι επιβλήθηκε για το παραπάνω και άλλα παρόμοια, κύρωση, η οποία θεωρήθηκε ότι συκοφαντεί και προσβάλλει τον παρουσιαστή των εκπομπών. Το ΕΣΡ δεν έχει δικαιοδοσία να τιμωρεί τον παρουσιαστή αλλά κανάλια και ραδιόφωνα, είπε ο κ. Κουτρουμάνος και πρόσθεσε πως έγινε μήνυση και αγωγές που επιδόθηκαν και αναφέρουν ότι το ΕΣΡ οφείλει 4,5 εκατ. ευρώ αποζημίωση και μάλιστα νομιμοτόκως. «Δεν μπορώ να σχολιάσω περισσότερο, παρά μόνο να χαρακτηρίσω την αστική πλευρά των απόψεων αυτών ως «ενδικοφανείς αρλούμπες» που θα κριθούν εκεί που εκκρεμούν», είπε ο κ. Κουτρουμάνος.

Τα κόμματα

Στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος σχολιάζοντας τις καταγγελίες για έλλειψη πολυφωνίας στα κανάλια, παρατήρησε πως είναι λογικό να διατίθεται από τα κανάλια περισσότερος χρόνος στο κυβερνητικό έργο. «Λένε πολλοί ότι τα κανάλια υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Η εντύπωση μου είναι, στα 37 χρόνια που υπηρετώ τη δημοσιογραφία, ότι πάντοτε τα κανάλια, στην αρχή τουλάχιστον της θητείας μιας κυβέρνησης, την υποστήριζαν. Όταν αποφάσιζαν να της τραβήξουν το χαλί, την πετούσαν από την εξουσία», είπε ο κ. Λοβέρδος που κάλεσε πάντως όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που πρώτη κατήγγειλε τη σχέση επιχειρηματιών του Τύπου με πολιτικά πρόσωπα. «Πλέον δεν είμαστε όμως σε εκείνες τις εποχές. Σήμερα υπάρχει τέτοια εξέλιξη στα ΜΜΕ που πρέπει να δούμε το θέμα από άλλη οπτική. Σήμερα, το θέμα δεν είναι ο χρόνος που προβάλλονται τα κόμματα. Το κρίσιμο θέμα είναι ποια είναι τα μέσα ενημέρωσης σήμερα. Όλα τα κανάλια ασχολούνται σήμερα με την υπόθεση Πισπιρίγκου. Δυστυχώς στην Ελλάδα σήμερα έχει πολύ περισσότερο χρόνο η υπόθεση της Πάτρας, από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, από την εισαγόμενη ακρίβεια, από την ενεργειακή κρίση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ που πρόσθεσε ότι μείζον θέμα είναι επίσης «ο κανιβαλισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που διαδραματίζουν ίσως σημαντικότερο ρόλο και από τις τηλεοράσεις» πολύ περισσότερο που «όλοι έχουν φτιάξει στρατό από τρολς, για να κατηγορεί ο ένας τον άλλον, με τρόπο ανοίκειο και υπερβολικό». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει γίνει «μαύρο πρόβατο» διεθνώς για διαπλοκή, χειραγώγηση, φίμωση, διώξεις, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και ΜΜΕ, καθώς και ασφυκτικό έλεγχο ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον πρωθυπουργό, με πολιτικές ευθύνες, (συνομοσπονδία ΜFRR 7 έγκριτων διεθνών οργανώσεων του τύπου που συνεργάζεται με την ΕΕ και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα).

Παράλληλα, όπως τόνισε, η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος κα. Βέρα Γιούροβα έχει επισημάνει προς τα ελληνικά ΜΜΕ ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον πλουραλισμό και την ελευθερία στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου. Ιδιαίτερα για την Έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, ο Μάριος Κάτσης τόνισε: «Η Ελλάδα κατρακυλά 43 θέσεις την περίοδο 2019-2022 που κυβερνά η ΝΔ και βρίσκεται τελευταία στην Ευρώπη, κάτω από Πολωνία και Ουγγαρία που βρίσκονται υπό έλεγχο για παραβίαση του κράτους δικαίου. Πλέον δεν θα κάνουμε λόγο για Ορμπανοποίηση της Ελλάδας αλλά για Μητσοτακοποίηση της Ουγγαρίας αφού τους έχουμε ξεπεράσει σε ανελευθερία!». Ο Μάριος Κάτσης κατήγγειλε τεράστια μονομέρεια υπέρ της προβολής της ΝΔ και της κυβέρνησης, με μέσο όρο 74,8% προβολής στα τηλεοπτικά κανάλια τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μέσο όρο προβολής 16,2%. και τα υπόλοιπα κόμματα κάτω από 5%, με τα ποσοστά αυτά προφανώς να μην προσεγγίζουν καν την εκπροσώπηση των κομμάτων ανάλογα με το ποσοστό που πήραν στις εκλογές.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης υπενθύμισε την απόφαση που είχε λάβει το ΕΣΡ το 2020, για την προάσπιση της αρχής της πολιτισμικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συντάγματος, και που βάσει αυτής της απόφασης, θα έπρεπε το σύνολο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων να έχουν προγράμματα-εκπομπές λόγου, τέχνης, θεάτρου και πολιτισμού. «Θα ήθελα να ξέρω εκείνη η απόφαση του 2020, ποια πραγματικότητα έχει σχηματίσει αυτή τη στιγμή που μιλάμε;», ρώτησε ο Χάρης Καστανίδης που παρατήρησε ότι η σημερινή εικόνα είναι πολλές πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές στις οποίες «κυριαρχούν αποκρουστικά κοινωνικά κουτσομπολιά». Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, όλη η βραδινή ζώνη των τηλεοπτικών καναλιών κυριαρχείται από «τηλεοπτικά σκουπίδια», ενώπιον των οποίων, «ακρωτηριάζεται το πνευματικό και γλωσσικό αισθητήριο του Έλληνα». Και οι πρωταγωνιστές αυτών των τηλεοπτικών εκπομπών, είπε, που εκφέρουν γλώσσα «προγλωσσικού επιπέδου», πολλές φορές προχωρούν σε ενέργειες που θίγουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, «διασκεδάζουν» τους Έλληνες πολίτες. «Τι ακριβώς έχει κάνει το ΕΣΡ για όλους αυτούς που θα έχουν δυσκολία να αναγνωρίσουν τη μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη, αλλά έχουν απόλυτη ετοιμότητα να εκφωνήσουν τους λόγους των προγλωσσικών ουγκάνων; Πείτε μας τι έχει κάνει το ΕΣΡ; Έχει επέμβει πουθενά; Έχει επιβάλει πρόστιμα; Έχει κάνει ad hoc συστάσεις;», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής που δεν παρέλειψε εξάλλου να σημειώσει ότι, βάσει του Συντάγματος, πρέπει να υπάρχει η εποπτεία του κράτους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για να προστατευθούν η ανηλικότητα, η νεανικότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας κατήγγειλε «μιντιακό αυταρχισμό» και στάθηκε ιδίως στα στοιχεία για την προβολή των κομμάτων. «Την περίοδο 2018 - 2019, η προβολή του ΚΚΕ ήταν περίπου στο μισό της εκλογικής του δύναμης. Τώρα έχουμε φτάσει σε προβολή, στο 1/3 της εκλογικής δύναμης, στα δελτία ειδήσεων των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «ακόμα και αυτά τα στοιχεία είναι πλασματικά, διότι υπήρξαν τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η πανδημία, τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε ο πόλεμος, καθώς φιλοξενήθηκαν πρόσωπα όχι με βάση την επιστημονική τους ιδιότητα αλλά με βάση το εάν αναπαράγουν την κυρίαρχη κυβερνητική θεωρία της ατομικής ευθύνης». «Για το ΚΚΕ δεν είναι το πρόβλημα κυρίως θεσμικό. Για το ΚΚΕ το ζήτημα είναι πολιτικό και είναι ιδιοκτησιακό. Όσο η ενημέρωση βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών-εφοπλιστών, βιομηχάνων κλπ-τότε αυτή θα μεταδίδεται, θα φιλτράρεται, θα αποκλείεται, ανάλογα με το τι υπηρετεί τα οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους», είπε ο κ. Γκιόκας που τόνισε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαμαρτύρεται για τον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο αλλά αυτός είναι που διαμόρφωσε το τοπίο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα επισήμανε ότι διαμορφώνεται μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που όλα τα κυρίαρχα ΜΜΕ λειτουργούν με βάση την ταύτιση με την κυβερνητική άποψη και αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δημοκρατική λειτουργία. «Η τέταρτη εξουσία, όχι μόνο δεν ελέγχει, αλλά λόγω της ισχυρής διαπλοκής, ούτε καν ξεχωρίζει από την πρώτη εξουσία, την εκτελεστική εξουσία», είπε η Σοφία Σακοράφα και τόνισε ότι ο συντριπτικός όγκος της ενημέρωσης δεν προσφέρει στην κοινωνία την άλλη όψη των πραγμάτων και υπάρχει μόνο ο προπαγανδιστικός μηχανισμός, με την κυρίαρχη άποψη, την κυβερνητική άποψη. Και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 στάθηκε στο ζήτημα του χρόνου που διατίθεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας μάλιστα πως τα ΜΜΕ την ίδια ώρα έχουν μεταβληθεί σε διαφημιστικά μέσα, τα προϊόντα τους χρησιμεύουν, για να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό, για τις διαφημίσεις. Κρίσιμη παράμετρος είναι εξάλλου, όπως τόνισε, ότι τα χρήματα της διαφήμισης διοχετεύονται με αδιαφανή κριτήρια και όχι ισορροπημένα, με συνέπεια να λειτουργούν συστήματα ευνοιοκρατίας και άνισης οικονομικής στήριξης. Γι΄αυτό και τα ΜΜΕ, αντί για διάδοση της γνώσης, λειτουργούν ως μηχανισμοί στοχευμένης αποβλάκωσης, είπε η κ. Σακοράφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόκτηση αρμοδιότητας του ΕΣΡ να επιβάλει πρόστιμα στις εφημερίδες, δημιουργεί επικίνδυνο πλαίσιο λογοκρισίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider