Υπ. Υποδομών: Υπερτριπλασιάστηκαν οι ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων το 2021

Newsroom
Μοιράσου το
Υπ. Υποδομών: Υπερτριπλασιάστηκαν οι ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων το 2021
Από το φθινόπωρο του 2020 οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων υπερτριπλασιάστηκαν από 1.083 το 2020 σε 3.594 το 2021.

Στη σημαντική ενίσχυση του κλάδου της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και στα βήματα της κυβέρνησης για την περαιτέρω προώθηση του αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Σε συνέντευξη του στην Real News και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για την τόνωση του ενδιαφέροντος των υποψήφιων αγοραστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Ο στόλος των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα είναι μικρός, αλλά τα τελευταία χρόνια οι ταξινομήσεις παρουσιάζουν αξιοσημείωτη άνοδο ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», από το φθινόπωρο του 2020 οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων υπερτριπλασιάστηκαν από 1.083 το 2020 σε 3.594 το 2021.

Με την επέκταση του προγράμματος ευελπιστούμε ότι ο ρυθμός αύξησης του στόλου θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Ταυτόχρονα, ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βελτιώνουμε τις συνθήκες για την υποστήριξη του ηλεκτροκίνητου οχήματος σε όλο τον κύκλο ζωής του.

Δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τα συνεργεία και ήδη έχει προωθηθεί το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνίτες ηλεκτροκίνησης.»

Σχετικά με τις δράσεις για την αύξηση των σημείων φόρτισης, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε:

«Το 2014, ως υφυπουργός Μεταφορών και τότε, είχαμε δημιουργήσει το πρώτο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του δικτύου φορτιστών, αλλά πέρασαν 4μιση χρόνια αβελτηρίας και προσπαθούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Πλέον, το δίκτυο των φορτιστών περιλαμβάνει σήμερα περίπου 1.200 σημεία κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων και αρκετά πρατήρια, κυρίως στις πόλεις. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός χρειάζεται να αυξηθεί και μια εξαιρετική ευκαιρία για να συμβεί αυτό είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, μέσα από το θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Μεταφορών.

Κάθε Δήμος και Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να αντλήσει πόρους από το Πράσινο Ταμείο και να εγκαταστήσει φορτιστές σε δημόσιους χώρους, διευκολύνοντας έτσι τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης.

Επιπλέον, το υπουργείο Μεταφορών προχωρά στη δημιουργία μητρώου με το δίκτυο των φορτιστών. Ο οδηγός του ηλεκτροκίνητου οχήματος θα γνωρίζει σε πόση απόσταση υπάρχει φορτιστής, το κόστος ανεφοδιασμού, ακόμη και τον κυκλοφοριακό φόρτο στο σημείο.»

Σε ερώτηση για τη χρήση του υδρογόνου στη κίνηση των οχημάτων, ο υφυπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στη συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»:

«Η διαδικασία για τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου στις Μεταφορές έχει εκκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά μένουν ακόμη αρκετά σημαντικά βήματα, σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, προτού προχωρήσουμε στην πράξη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν προετοιμαζόμαστε, ώστε να είμαστε τη στιγμή που θα ανάψει το πράσινο φως για την κυκλοφορία οχημάτων με υδρογόνο.

Ήδη, στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» λειτουργεί το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού μικρο-οχημάτων με υδρογόνο, το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πρόσφατα και να διαπιστώσω ότι η χώρα μας διαθέτει την τεχνογνωσία για την υποστήριξη αυτής της τεχνολογίας.»

Σε ερώτηση για τη νέα διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για τον νόμο «Οδηγώντας με Ασφάλεια»:

«Με τον νόμο «Οδηγώντας με Ασφάλεια» που ψηφίσαμε το φθινόπωρο έχουμε εισάγει μια νέα διαδικασία για την εξέταση των υποψήφιων οδηγών, η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση.

Προσδοκούμε ότι η χρήση των καμερών κατά τη διάρκεια της πρακτικής δοκιμασίας θα συμβάλει στην εδραίωση ενός διάφανου πλαισίου διενέργειας των εξετάσεων, κυρίως όμως, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά προς όσους έχουν σκέψεις να παραβιάσουν τους κανόνες. Αντίστοιχα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν εντός του άμεσου χρονικού διαστήματος και στις αίθουσες των θεωρητικών εξετάσεων.»

Με αφορμή ερώτηση για το πιλοτικό πρόγραμμα κίνησης του λεωφορείου χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα, ο υφυπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στο φιλικό θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων:

«Το 2014 είχαμε αναλάβει μια πρωτοβουλία για την αυτόνομη οδήγηση στα Τρίκαλα, που αποτελούσε καινοτομία όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς το λεωφορείο χρησιμοποιήθηκε σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες.

Στον νόμο για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας υπάρχει πρόβλεψη για νέα πιλοτικά προγράμματα αυτόνομης οδήγησης που δεν αφορούν μόνο τα λεωφορεία, αλλά και άλλες κατηγορίες οχημάτων, όπως ΙΧ, επιβατικά και φορτηγά.

Αυτό το πλαίσιο καθιστά τη χώρα μας έναν φιλόξενο προορισμό για την ανάπτυξη ερευνητικών σχεδίων στο πεδίο της κυκλοφορίας αυτόνομων οχημάτων, γεγονός που επιτρέπει να γίνουν δοκιμές σε περισσότερες από μία κατηγορίες οχημάτων.»

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες για τον ποδηλατικό τουρισμό, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες που διαθέτουν Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για το EuroVelo, το ευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Μεταφορών με το Υπουργείο Τουρισμού.

Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει 17 ποδηλατικές διαδρομές με μήκος άνω των 51.000 χιλιομέτρων και διασχίζει 42 χώρες, μία εκ των οποίων είναι η Ελλάδα, με τρεις διαδρομές στα βόρεια σύνορα.

Φιλοδοξούμε τους επόμενους μήνες να επιταχύνουμε τη διαδικασία αναβάθμισης των ποδηλατικών διαδρομών και γιατί όχι, να τις επεκτείνουμε και σε περιοχές με ευνοϊκές συνθήκες για τη χρήση του ποδηλάτου, όπως η Δυτική Μακεδονία ή με παράδοση στο ποδήλατο, όπως η Κως.»

Όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις στον σχεδιασμό για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, ο υφυπουργός Μεταφορών, τόνισε:

«Είμαι πεπεισμένος ότι σε λίγα χρόνια η τρέχουσα περίοδος θα μνημονεύεται ως το διάστημα που θεμελιώθηκε η ριζική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής, έχει προωθήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει στη χώρα, με προϋπολογισμό 4 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ.

Σε αυτόν τον προγραμματισμό έχει στρατηγική σημασία η σύνδεση του τρένου με τα μεγάλα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Προβλέπεται επίσης ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ, με τηλεματική στους σταθμούς, έξυπνο εισιτήριο (smart ticketing) και το γρήγορο ίντερνετ (wi – fi) στους σταθμούς.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

ΕΕ: Η ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πράγας

23:43

Δυτική Όχθη: Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις

23:29

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Καταδικάζει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

23:12

Μελόνι: Θα απαντήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στα προβλήματα της Ιταλίας

22:49

Στυλιανίδης: Ξεκινά το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης

22:31

1ο Mykonos Running Festival: Η Μύκονος «φοράει αθλητικά» προβάλλοντας τον πολύπλευρο χαρακτήρα της

22:17

Πιλοτικό πρόγραμμα προστασίας για πυρκαγιά στο άλσος Συγγρού

21:59

Συγχαρητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ στη Νιγηρία για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της

21:44

Βουλή: Τις εκδηλώσεις για την προβολή των προϊόντων της Ηπείρου στο Ζάππειο Μέγαρο, εγκαινίασε ο Κ. Τασούλας

21:29

Aναστασιάδης: Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλείται η Τουρκία

21:13

Ολλανδία: "Λυπηρή" η απόφαση της Νικαράγουα να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Χάγη

21:00

Επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ προγραμματίζουν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης οι ΜμΕ σε Βιομηχανία και Κατασκευές

20:50

Μενέντεζ: Οποιαδήποτε τουρκική επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή

20:40

ΣΥΡΙΖΑ: Κεραμέως και Θεοδωρικάκος συνεχίζουν να κάνουν τους ψόφιους κοριούς

20:35

ΝΔ: Η επίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο της Ζωής Ράπτη είναι καταδικαστέα

20:24

Λετονία: Το κεντρώο κόμμα Νέα Ενότητα, νικητής των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με exit poll

20:18

Πύργος: Φωτιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σπιάντζα

20:13

Ιράν: Διαδηλώσεις σε ιρανικά πανεπιστήμια και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον κόσμο

20:06

Ολοκληρώθηκε η 2η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ

19:58

Ράπτη: Η επίθεση του φεμινιστικού τμήματος του Ρουβίκωνα στο πολιτικό μου γραφείο δεν μας τρομοκρατεί

19:54

Γεωργιάδης: Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων tης διπλής ανάπλασης

19:48

Ερντογάν: Ξέρουμε πολύ καλά ποιος έχει εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα

19:40

Σταμάτησε η διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

19:34

Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη: Η εστία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορμητήριο εγκληματικότητας

19:12

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο δυστύχημα στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πετριτσίου

18:57

ΗΠΑ: Νέα τροπολογία στη Γερουσία βάζει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για τα F-16

18:51

Ιαπωνία: Σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την περιοχή Κιούσου

18:48

Κ. Μητσοτάκης: «Ας δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”»

18:32

Ντερ Λάιεν: Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα εργαστούμε για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας

18:21

Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές