Το NATO ενισχύει τη στρατιωτική δύναμη του σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το NATO ενισχύει τη στρατιωτική δύναμη του σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σε περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής δύναμης του στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, προχωρά το NATO, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εν όψει της Συνόδους Κορυφής των ηγετών του NATO στις 25 Μαρτίου, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως η Συμμαχία θα κινηθεί προς την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της, στέλνοντας νέες μονάδες σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει συνολικά οχτώ πολυεθνικές μονάδες μάχης, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. «Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα ασφαλείας και πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την αποτροπή και άμυνά μας σε μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε στη συνέχεια.

Επιπλέον, οι ηγέτες των χωρών-μελων του ΝΑΤΟ θα επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, βάσει του χάρτη των Η.Ε. και θα τη βοηθήσουμε να διατηρήσει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμά της», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Όπως ανέφερε, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, με την παροχή αντιαρματικών, συστημάτων αεράμυνας, drones, πυρομαχικών, καυσίμων, καθώς και με την παροχή οικονομικής βοήθειας και με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων. «Αύριο αναμένω ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην παροχή επιπλέον στήριξης, η οποία θα περιλαμβάνει βοήθεια στον κυβερνοχώρο, αλλά και εξοπλισμό που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατευτεί από χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέραν της Ουκρανίας και δεν θα μετατραπεί σε μία σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που θα έφερνε περισσότερους θανάτους και καταστροφές.

«Η εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία προκαλεί καθημερινά θανάτους και καταστροφές. Οι Σύμμαχοι στέκονται ενωμένοι για να υποστηρίξουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας, ενάντια στη σκληρότητα του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, να επιτρέψει τη βοήθεια και την ασφαλή διέλευση αμάχων και να συμμετάσχει σε πραγματική διπλωματία», ανέφερε , τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Εξάλλου, ερωτηθείς πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να προστατευτεί έναντι μιας πυρηνικής επίθεσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη ρητορική για τα πυρηνικά. «Είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία: «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση Λαβρόφ κατά της αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία από το NATO

gazzetta
gazzetta reader insider insider