Σκανδαλίδης: Η εκλογολογία που διοχετεύει και συντηρεί η κυβέρνηση μεγαλώνει τα αδιέξοδα

Newsroom
Μοιράσου το
Σκανδαλίδης: Η εκλογολογία που διοχετεύει και συντηρεί η κυβέρνηση μεγαλώνει τα αδιέξοδα
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, κατηγορώντας την ότι είναι αντιμεταρρυθμιστική και αυταρχική.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, κατηγορώντας την ότι είναι αντιμεταρρυθμιστική και αυταρχική, ενώ, σχολιάζοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, υποστήριξε ότι η ίδια τα διοχετεύει και τα κρατά επίμονα στην επικαιρότητα.

«Εδώ και καιρό η κυβέρνηση διοχετεύει επίμονα σενάρια περί πρόωρων. Και μπορεί τη συζήτηση αυτή ο πρωθυπουργός να την εξορκίζει και να αρνείται τις πρόωρες εκλογές, όμως, μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο βγήκε στην επιφάνεια ο νέος εκλογικός νόμος. Η ίδια η κυβέρνηση διοχετεύει σενάρια περί αλλαγής της αλλαγής, του τελευταίου εκλογικού νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς».

Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις εκλογές. «Για να μην υπάρχει η σχετική αμφιβολία γιατί δεν το διαψεύδετε; Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται κάτι επί του εκλογικού νόμου; Ξεκαθαρίστε το. Ο πρωθυπουργός δείχνει να αντιστέκεται περί πρόωρων εκλογών αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Γιατί η κυβέρνηση διοχετεύει η ίδια τα σενάρια και κρατά στην επικαιρότητα το θέμα των πρόωρων εκλογών; Γιατί να επιμένετε να αλλάξετε έναν εκλογικό νόμο, μέσα σε ελάχιστους μήνες μετά από την ψήφισή του;» ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης και συνέχισε:

«Έχει σταματήσει η βεβαιότητα της ΝΔ για διπλές εκλογές και αυτοδύναμη ΝΔ. Είναι όμως ψευτοδιλήμματα αυτά και απαντούν σε λάθος ερωτήματα για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος, σε μια εποχή όπου θα έπρεπε να συζητάμε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και οι πολίτες. Θέλετε να κάνετε εκλογές; Πείτε το. Οφείλετε να το κάνετε. Η εκλογολογία δεν βοηθά, απλά μεγαλώνει τα αδιέξοδα. Και δεν μπορεί να συνεχίσει να συντηρείται και να σκιάζει τη χώρα».

Ακόμα, ο κ. Σκανδαλίδης επιτέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σημειώνοντας ότι η αναφορά του ότι η διαβούλευση είναι μια τυπική διαδικασία και η κυβέρνηση δεν είναι θεσμικά υποχρεωμένη να την κάνει, είναι μια αυταρχική λογική.

«Βεβαίως η κυβέρνηση κυβερνά και η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται κατά το γράμμα του νόμου και του κανονισμού της βουλής. Όμως η μη διαβούλευση με κόμματα και αρμόδιους φορείς είναι κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και προοίμιο απολυταρχικής διακυβέρνησης. Γιατί τότε, τι νόημα έχει η δεύτερη ανάγνωση ενός νομοσχεδίου στη Βουλή; Πώς εκφράζεται η διαβούλευση εντός του κοινοβουλίου για τα σημαντικά θέματα ενός νομοσχεδίου; Η δεύτερη ανάγνωση σημαίνει ότι ακούει τα κόμματα και τους φορείς η κυβέρνηση και φέρνει αλλαγές μετά τη διαβούλευση. Αν δεν θέλετε, τότε καταργήστε και τη δεύτερη ανάγνωση. Γιατί ποτέ επί των ημερών σας, δεν έγινε καμία σοβαρή αλλαγή σε νομοσχέδιο που φέρνετε. Έτσι όμως καταργείτε και το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής. Αποδεικνύετε ότι τίποτα από όλα αυτά που λένε οι βουλευτές, δεν σας ενδιαφέρουν. Δείξτε ότι έχετε μια στοιχειώδη ευαισθησία στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Δυστυχώς, εσείς διακωμωδείτε τη διαβούλευση και δεν την εφαρμόζετε ποτέ», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Ακόμα, ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του «θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί δεν συμβάλλει καθόλου στην ουσιαστική αντιμετώπιση της διαφθοράς». «Είναι ένα νομοσχέδιο πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ειρημμένοι με ένα περιεχόμενο που δεν έχει ενιαία φιλοσοφία και νομοθετικό πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε προεκλογικά σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές που εμείς θα ήμασταν σύμφωνοι. Μίλησε για επιτελικό κράτος όχι συγκεντρωτικό, για άμεση απόδοση φόρων σε δήμους και περιφέρειες, για μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στον προγραμματισμό ανάπτυξης. Όμως, η πρακτική της κυβέρνησης κινήθηκε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Οι πλουσιοπάροχοι κοινοτικοί πόροι και όλα όσα προγράμματα διευκολύνουν τις παροχές πάνε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και κοινωνικές επιλογές που έχουν μοντέλο εντελώς αντίθετο από αυτό που πρέπει. Και οι δήμοι και οι περιφέρειες αναγκάζονται και υποτάσσονται στην επιλογή αυτή. Αυτή η διάλυση της Αυτοδιοίκησης δεν έχει προηγούμενο», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και κατέληξε:

«Είχατε στη διάθεσή σας τρία σχεδόν χρόνια για να κάνετε τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Είστε όμως αντιμεταρρυθμιστές και όχι μεταρρυθμιστές. Είστε μια κυβέρνηση αντιμεταρρυθμιστική και αυταρχική και όχι μεταρρυθμιστική. Δεν πιστεύει λέξη ο πρωθυπουργός σε αυτά που λέει για μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Μια όμως αυταρχική συγκεντρωτική εξουσία δεν μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αναγέννηση της χώρας. Βαδίζετε σε λάθος δρόμο, με λάθος αποφάσεις, και όλα όσα φέρνετε δεν συμβάλουν στο να προκόψει ο τόπος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:28

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απομόνωση της Ταϊβάν από την Κίνα» διαβεβαιώνει η Πελόζι

17:19

Κριμαία: Ισχυρές εκρήξεις κοντά σε ρωσική αεροπορική βάση

17:08

ΥΠΟΙΚ: Σε διαβούλευση το ν/σ Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων

16:59

Wall Street: Τρίτη συνεχόμενη «βουτιά» του Nasdaq - «Βαρίδι» οι μετοχές των εταιρειών τσιπ

16:50

Κρεμλίνο: «Πυρά» εναντίον Δύσης-Ζελένσκι για τα μέτρα κατά Ρώσων υπηκόων

16:37

Μαίνεται η φωτιά στη Σαμοθράκη - Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης

16:34

Alpha Bank: Οι Μουσειοβαλίτσες ταξίδεψαν και φέτος σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού

16:22

Στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν - Θα επιχειρήσει στα 55 χιλιόμετρα από τα τουρκικά παράλια

16:16

ΡΑΕ: Αποσύρθηκαν οι παραπλανητικές διαφημίσεις προμηθευτών ρεύματος

16:06

Κορονοϊός: 100.421 κρούσματα και 314 θάνατοι την εβδομάδα 1-7 Aυγούστου

16:03

Πατέλης: Fake news το μπλοκάρισμα της β' δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

16:00

Γιατί η Goldman Sachs παραμένει «ταύρος» για το πετρέλαιο παρά την αποκλιμάκωση των τιμών

15:51

ΑΔΑΕ: Υπάρχουν ευρήματα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Συνεχίζουμε την έρευνα

15:43

Κορονοϊός: 1 στους 8 ασθενείς είναι πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο «long COVID»

15:35

Corriere della Sera: Η κεντροδεξιά απόλυτο «φαβορί» των ιταλικών βουλευτικών εκλογών

15:27

Βρετανία: Θα γίνει χώρα «αναδυόμενης αγοράς», κατά την Saxo Bank

15:22

Transneft: Διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας

15:18

Την άμεση σύγκληση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

15:09

Κομισιόν: Οι εθνικές αρχές των κρατών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων

14:57

Πυρκαγιά σε δασική έκταση σε δύσβατο σημείο στη Σαμοθράκη

14:56

Ισπανία: Σε άνοδο οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων

14:55

Attica Group: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια των Aero Highspeed

14:49

Σακελλαροπούλου: Θεμελιώδης συνθήκη της κοινωνίας η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας

14:44

Κομισιόν: Αναπροσαρμόζεται το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων της Moderna

14:40

Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech

14:29

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης

14:14

Οικονόμου: Σε μεγάλη πλάνη όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες αστάθειας στην Ελλάδα

13:52

Στις ΗΠΑ τουρκική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα για τα F16

13:46

Ουγγαρία: Σε υψηλό 24 ετών ο πληθωρισμός τον Ιούλιο -Κατά 50% εκτοξεύτηκαν οι τιμές σε ψωμί και τυρί

13:42

Γερμανία: Απώλειες πάνω από 260 δισ. ευρώ εξαιτίας του πολέμου και των υψηλών τιμών ενέργειας