Σχεδόν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία σε ευρωπαϊκό έδαφος - Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχεδόν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία σε ευρωπαϊκό έδαφος - Τι θα γίνει με την Ελλάδα
Το σύνολο των ατόμων που έχουν περάσει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εμπόλεμη Ουκρανία έχει φτάσει αυτό της προσφυγικής κρίσης του 2015-2016, σύμφωνα με την Κομισιόν. 

Αποστολή στο Στρασβούργο

Κοντά στα 2 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των Ουκρανών πολιτών που έχουν περάσει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών.

Για το θέμα μίλησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του insider.gr για το εάν η Κομισιόν εξετάζει επιπλέον ενίσχυση της Ελλάδας, που έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα στο παρελθόν από τις μεταναστευτικές ροές, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως αυτή τη στιγμή εξετάζεται η κατάσταση στην Ουκρανία και πως εάν χρειαστεί επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα αυτή θα δοθεί, αλλά αυτό δεν είναι ζήτημα που μπορεί να καθοριστεί ακόμα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε τη δέσμευση της ΕΕ για το ότι «όπου χρειαστεί βοήθεια, θα δώσουμε ακόμα περισσότερη βοήθεια».

Από την πλευρά της, η κ. Γιόχανσον ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε καθεστώς κρίσης», σημειώνοντας τις πολιτικές της τωρινής κυβέρνησης για αποκλιμάκωση στο εν λόγω θέμα και συμπληρώνοντας:

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντα μου (σ.σ., την 1η Δεκεμβρίου του 2019) στα ελληνικά νησιά υπήρχαν 32.000 άτομα, και πλέον αυτός ο αριθμός έχει πέσει σε 3.000 άτομα».

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, για το ζήτημα των προσφύγων από την Ουκρανία θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Από αυτά, 90 εκατ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων 85 εκατ. για την Ουκρανία και 5 εκατ. για τη Μολδαβία, έχουν εκταμιευθεί ήδη για την παροχή τροφίμων, νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης.

Οι δράσεις της ΕΕ

Χάρη στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εκατομμύρια είδη, από οχήματα, ιατρικά κιτ έως σκηνές, κουβέρτες και υπνόσακους, έχουν ήδη φτάσει στα χέρια όσων τα έχουν ανάγκη στην Ουκρανία, ενώ πρόσθετη βοήθεια παρέχεται στη γειτονική Μολδαβία, Πολωνία και Σλοβακία, για τη στήριξη όλων εκείνων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες μέρες η ΕΕ ενεργοποίησε οδηγία για την προσωρινή προστασία, ώστε να προσφέρει σαφήνεια και ασφάλεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς και δικαίωμα κοινωνικής στήριξης, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση. «Κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης αυτής είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Η Κομισιόν θα συντονίζει μια «πλατφόρμα αλληλεγγύης», όπου τα κράτη μέλη θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα υποδοχής».

Η ίδια ανέφερε πως η κατάσταση θα χειροτερέψει λέγοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας, καθώς θα περισσότεροι Ουκρανοί θα θελήσουν να φύγουν από τη χώρα». Ως Ευρώπη, έχουμε καθήκον να τους υποδεχθούμε κα να διασφαλίσουμε πως σε κανένα Ουκρανό δεν θα αρνηθεί η πρόσβαση στην ΕΕ, συμπλήρωσε.

Χειρότερα από την κρίση του 2015-2016

Μιλώντας για το μέγεθος του προβλήματος, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως ο αριθμός των Ουκρανών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου συνιστά κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα που αντιμετώπισε ιστορικά η ΕΕ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας υπήρξαν περίπου 700.000 που έφυγαν από τη χώρα ενώ στη Συρία ο αντίστοιχο αριθμός ήταν 1,2 εκατ.

Μέχρι σήμερα και προτού κλείσουν 2 εβδομάδες του πολέμου, υπολογίζεται πως σχεδόν 2 εκατ. Ουκρανών (πάνω από 1,8 εκατ. πολίτες) έχουν φύγει από τη χώρα...

Όπως είπε η Επίτροπος Γιόχανσον, το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με περισσότερους Ουκρανούς να φεύγουν από τη χώρα. Η ίδια επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν, για το ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Ακόμα, στάθηκε στα παιδιά καθώς, όπως είπε, ο αριθμός των ανηλίκων Ουκρανών που έχουν τραπεί σε φυγή μπορεί να φτάνει το 1 εκατομμύριο. Η Επίτροπος τόνισε πως θα πρέπει να τους παρέχουμε βοήθεια και να τα προστατεύσουμε από τα κυκλώματα trafficking.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Μετανάστευσης: Προσωρινή προστασία 1 έτους σε Ουκρανούς πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider