Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ περιμένει τη στάση της Ρωσίας - «Ανοιχτές» οι κυρώσεις - Επιπτώσεις και στον Nord Stream 2

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ περιμένει τη στάση της Ρωσίας - «Ανοιχτές» οι κυρώσεις - Επιπτώσεις και στον Nord Stream 2
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για σοβαρό διάλογο με τη Ρωσία, αλλά η χρήση βίας θα επέφερε μαζικές συνέπειες και κυρώσεις, ανέφερε ο ΓΓ της Συμμαχίας.

Τις προτάσεις του μετέφερε στη Ρωσία το NATO, παράλληλα με τις ΗΠΑ, καλώντας για ακόμη μία φορά τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε έκτακτη συνεντευξη τύπου.

«Αντιμετωπίζουμε κρίσιμη στιγμή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Η στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζεται. Με πάνω από 100.000 στρατεύματα σε θέση και περισσότερο καθ'οδόν, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής ανάπτυξης στη Λευκορωσία. Καλούμε για ακόμη μία φορά τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση» σημείωσε.

Προσέθεσε ότι «το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Όχι μέσω βίας ή απειλής βίας. Έτσι σήμερα, το ΝΑΤΟ μετέφερε τις γραπτές προτάσεις στη Ρωσία. Το κάναμε παράλληλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «η Ρωσία θα πρέπει να απέχει από βίαιη συμπεριφορά, επιθετική ρητορική και κακόβουλες δραστηριότητες που στρέφονται εναντίον των Συμμάχων και άλλων εθνών. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, όπου αναπτύσσονται χωρίς τη συγκατάθεση αυτών των χωρών, και όλα τα μέρη θα πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις προσπάθειες διευθέτησης των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος της Νορμανδίας».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ και της ΕΡΤ για το εάν ακόμη μπορεί να επιλεχθεί ο δρόμος της διπλωματίας ή εάν φοβάται για περαιτέρω κλιμάκωση από τη στιγμή που και οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της πολιτικής των «ανοιχτών θυρών», ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε το ΝΑΤΟ είναι υπέρ αυτής της πολιτικής και όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ είναι υπέρ αυτής και επεσήμανε ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό του δρόμο. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του διότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζεται, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι επιχείρημα κατά του διαλόγου, αλλά επιχείρημα για δέσμευση στον διάλογο για την αποφυγή σύγκρουσης. Παράλληλα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επανέλαβε την ετοιμότητα για σοβαρό διάλογο με τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η χρήση βίας θα επέφερε μαζικές συνέπειες και κυρώσεις.

Ο Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα λειτουργήσει εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής: εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο NPR.

Ο κ. Πράις δεν διευκρίνισε πάντως εάν η Ουάσινγκτον έλαβε τέτοια διαβεβαίωση από τη Γερμανία.

«Εκτός» Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που θα διεξαχθεί φέτος διά ζώσης, για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια, από τη 18η ως την 20ή Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Ερωτηθείς εάν ο αρχηγός του ρωσικού κράτους προγραμματίζει να λάβει μέρος στην εκδήλωση, ο κ. Πεσκόφ έδωσε απλά μονολεκτική αρνητική απάντηση.

Ερντογάν: Η Ρωσία θα ήταν απερίσκεπτη να εισβάλει στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα ήταν απερίσκεπτη να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία θα έκανε ό,τι είναι απαραίτητο ως μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV, ο Ερντογάν δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας πρότασης να φιλοξενηθούν και οι δύο πλευρές με σκοπό να πρυτανεύσει η διπλωματία και να ανοίξει ο δρόμος για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης, προσθέτοντας ότι αναμένει απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για έναν συνολικό διάλογο που θα εξετάσει ορισμένες από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, ενώ εξήγησε στη Μόσχα ότι ορισμένα αιτήματά της δεν είναι εύλογα.

Το Πεκίνο υπερασπίστηκε «τις λογικές ανησυχίες» της Ρωσίας

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι υπερασπίστηκε σήμερα “τις λογικές ανησυχίες” της Ρωσίας για την ασφάλειά της στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

“Ζητάμε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία, να αποφεύγουν να οξύνουν την ένταση και να επιδεινώνουν την κρίση”, δήλωσε ο Ουάνγκ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, αφού συγκέντρωσε 100.000 σρτατιώτες κοντά στα σύνορα με τη γειτονική της χώρα.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σκοπεύει να πράξει κάτι τέτοιο και ζητεί από το ΝΑΤΟ να δεσμευθεί ότι δεν θα επεκταθεί στην Ουκρανία, ένα αίτημα που απορρίπτει η Δύση.

Χωρίς να κατονομάζει το ΝΑΤΟ ο Ουάνγκ εκτίμησε ότι “την περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορούν να εγγυηθούν η ενίσχυση ή η επέκταση στρατιωτικών μπλοκ”.

Εκτίμησε μάλιστα ότι “οι λογικές ανησυχίες της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιλυθούν”.

Από την πλευρά του “ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε τους παγκόσμιους κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία που θα προκαλούσε μια νέα ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η αποκλιμάκωση και η διπλωματία αποτελούν την υπεύθυνη οδό”, δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την επικοινωνία των δύο υπουργών.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Η Δύση βρίσκεται σε «πολεμική μέθη» - Eπιδιώκει προβοκάτσια στην Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider