Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα περιμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και θα αποφασίσει για τα μέτρα

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Η κυβέρνηση θα περιμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και θα αποφασίσει για τα μέτρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μία απότομη πτώση των κρουσμάτων, γεγονός, που όπως είπε προκαλεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη τα δεδομένα, θα ακούσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής που θα έχει λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα, και θα αποφασίσει», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει χαλάρωση μέτρων για την πανδημία το προσεχές διάστημα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας για το θέμα του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και την σχετική ερώτηση που υπέβαλλε στη Βουλή ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός, ο κ. Οικονόμου είπε ότι αναστέλλονται συγκεκριμένες εφημερίες του νοσοκομείου για λίγες εβδομάδες προκειμένου να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο, ενώ ανέφερε ότι στον κ. Ξανθό θα απαντήσει στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης.

Σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Ροζάκη για επέκταση χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, ο κ. Οικονομού είπε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης στα 12 νμ όπως προκύπτει από το διεθνές δίκαιο. «Είναι ένα κυριαρχικό μας δικαίωμα που ισχύει», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου με αφορμή το ζήτημα των κατηγοριών κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Ο κ.Κύρτσος έχει επιδιώξει εδώ και πολύ καιρό μια συγκεκριμένη τακτική, και όλοι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις του και οι προθέσεις του. Είναι πολύ φανερό. Αλλά ελάχιστη σημασία έχουν μπροστά στα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα, στις σταθερές και καθαρές θέσεις της κυβέρνησης, και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας».

Σε ερώτηση εάν ο κ. Κύρτσος παραμένει ευρωβουλευτής της ΝΔ ο κ. Οικονόμου είπε: «Νομίζω σας απάντησα».

Αναφορικά με τη σημερινή ανάρτηση του κ. Πολάκη ότι επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες του από ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, ο κ. Οικονόμου είπε: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες μέσα από τα οποία ο καθένας ασκεί την αποστολή του. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν τις ενστάσεις τους. Η αντίληψη η δική μας για τη λειτουργία της δημοκρατίας είναι συγκεκριμένη και βασίζεται στους θεσμούς. Επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης αλλά η ταύτιση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Πολάκη. Μια ταύτιση που δείχνει να αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος δικαίου και η φιλελεύθερη σύγχρονη δημοκρατία».

Σχετικά με τις καταλήψεις στα σχολεία, και την ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι τα τεχνικά ζητήματα που υπήρχαν επιλύθηκαν ή επιλύονται και αυτό είναι απάντηση για όσους είχαν μιλήσει για διαρροή δεδομένων. «Από εκεί και πέρα όταν δεν είναι δυνατόν να γίνει δια ζώσης εκπαίδευση λόγω κατάληψης πάμε για τηλεκπαίδευση και παίρνουν απουσίες όσοι δεν συμμετέχουν σε αυτήν».

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων διερευνητικών συνομιλιών υπό το παρόν κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Οικονόμου είπε ότι η ένταση είναι επιλογή της Άγκυρας.

«Πάντοτε πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία. Η χώρα μας με σταθερές θέσεις που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο είναι έτοιμη να συζητήσει συγκεκριμένα θέματα, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μία απότομη πτώση των κρουσμάτων, γεγονός, που όπως είπε προκαλεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η πορεία της πανδημίας παραμένει αβέβαια, ενώ γνωστοποίησε πως παρατηρείται μια μετατόπιση των κρουσμάτων προς μεγαλύτερες ηλικίες, εξ ου και σημείωσε πως οι επόμενες ημέρες κρίνονται ως ιδιαίτερα καθοριστικές, ενώ η ταυτόχρονη παρουσία των μεταλλάξεων «Όμικρον» και «Δέλτα» συντηρεί την πίεση στο ΕΣΥ.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση κυβέρνησης και ειδικών για την έγκαιρη επανέναρξη των σχολείων μετά και την παράθεση των σχετικών στοιχείων της πρώτης εβδομάδας, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Εάν η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για κλειστά σχολεία τότε 31.000 κρούσματα θα κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα στην κοινότητα. Φαίνεται ανάγλυφα λοιπόν για μία ακόμη φορά η ελαφρότητα και η έλλειψη μελέτης όλων όσων ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς εμφανίζει ως προτάσεις ή λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της».

Στο μέτωπο των μέτρων στήριξης υπέρ εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων εν καιρώ πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπενθύμισε πως έχουν ήδη δοθεί παραπάνω από 43 δισ. ευρώ και επαναβεβαίωσε «πως και τώρα ισχύει η δέσμευση μας να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων, που πλήττονται, εξαντλώντας τα περιθώρια, που έχουμε».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ επικαλέστηκε την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση στην αγορά ενέργειας.

Εν τω μεταξύ σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για την κάλυψη, που όπως είπε, παρέχει στις επιθέσεις, που εξαπολύει ο βουλευτής του κόμματος, Παύλου Πολάκη κατά της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δημιουργείται μείζον ζήτημα Δημοκρατίας από τις απειλές Πολάκη κατά της Δικαιοσύνης και από την ταύτιση του κ. Τσίπρα. Οι απαράδεκτοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα προσβάλλουν το Σύνταγμα και την Δημοκρατία της χώρας μας. Θεωρεί ο κ. Τσίπρας πως ο 'Αρειος Πάγος υποκινείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα; Εμπιστεύεται ή όχι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης; Η επίθεση του κ. Τσίπρα στους θεσμούς της Ελληνικής Πολιτείας δε συμβαίνει για πρώτη φορά και πολύ φοβάμαι, ούτε και για τελευταία. Και αυτό γιατί αποτελεί ένα δομικό μέρος της γενικότερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Μήνες τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση εγκλωβισμένη σε σχήματα και λογικές ξεπερασμένων εποχών προκειμένου να βγει από την πολιτική της αφάνεια άλλοτε καταστροφολογεί ασύστολα, άλλοτε διακινεί μύθους και άλλοτε στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και προσωπικών ταυτίσεων βάλλει έναντι των θεσμών και τους υπονομεύει. Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των επιλογών είναι η επένδυση στον διχασμό. Σε αυτήν του την επιλογή ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Πολάκη ήταν και παραμένουν μόνοι απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και κυρίως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πορεύεται στον 21ο αιώνα διασφαλίζοντας το Κράτος και τους πολίτες σε ένα περιβάλλον μεγάλων διεθνών κρίσεων».

Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκίνησε τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης για την απώλεια ενός σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, του Αλέκου Φασιανού, ο οποίος με το έργο, την αισθητική, αλλά και την υποδειγματική συμπεριφορά του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:47

Χατζηδάκης για ΕΦΚΑ: Θα προχωρήσουμε μπροστά με σύστημα και αποτελεσματικότητα

13:45

Επίσκεψη Χρ. Σταϊκούρα και Μ. Αργυρού στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

13:43

Απώλειες για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου - Τέλος το εξαήμερο ράλι

13:38

Συνάντηση Μητσοτάκη - CEO Enagas: Συζητήθηκαν οι προοπτικές για νέες επενδύσεις

13:37

Πολλαπλή αναβάθμιση από τη Moody's για την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα

13:31

Δ. Μιχαηλίδου: «Το Νοέμβριο η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και ο προσωπικός βοηθός στον χώρο εργασίας»

13:30

Tesco: Ισχυρή πτώση στα κέρδη προ φόρων, «κόβει» το ετήσιο outlook

13:27

Υπό ρωσική επίβλεψη ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια μετά την προσάρτηση

13:25

Κομισιόν: Εγκρίθηκε γερμανική στήριξη της BASF 134 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου

13:23

Fendi: Πέθανε η Φράνκα Φέντι της γνωστής οικογένειας του ομώνυμου οίκου μόδας

13:22

Στους Μπερτόζι, Μέλνταλ και Σάρπλες το φετινό Νόμπελ Χημείας

13:17

Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΕΛΙΝΥΑΕ υπέγραψε η Ολυμπία Οδός

13:14

Συνάντηση Μητσοτάκη με συνταξιούχους στις 14 Οκτωβρίου

13:12

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ από έντοκα 13 εβδομάδων, στο 1,35% αυξήθηκε η απόδοση

13:05

Αναστασιάδης για τουρκικές προκλήσεις: Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Ελλάδα

13:04

Carl Icahn: «Έβγαλε» πάνω από 250 εκατ. δολάρια από το ράλι της Twitter, σύμφωνα με τη WSJ

12:48

Τρ. Πειραιώς: Συμμετέχει στο TEDxPatras 2022 στο πλαίσιο του Προγράμματος Equall για την ισότητα των φύλων

12:36

Η vivo Επίσημος Χορηγός του FIFA World Cup 2022™ στο Κατάρ

12:34

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 20 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα - Ενισχύεται το «σενάριο» της ύφεσης

12:34

Γιατί το μέλι της Lamborghini είναι πιο δυσεύρετο κι από μια Huracán Sterrato

12:18

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για 8ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας - Γιατί πλήττεται η Ελλάδα

12:07

ΡΑΕ: Το «Ενεργειακό Bowling» ταξιδεύει στην Κοζάνη

12:03

Φθηνή στέγη για νέους: Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι πρώτοι 10.000 δικαιούχοι - Εισοδηματικός «κόφτης» από τις τράπεζες

11:59

Οι Ρώσοι λιποτάκτες δεν θα λαμβάνουν αυτομάτως βίζα στη Γαλλία, λέει υφυπουργός

11:58

EpsilonNet: «ICT company of the year» στα BITE Awards 2022 - Πάνω από 10 διακρίσεις συνολικά

11:57

Προοδευτική: Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και η χρηματοδότηση από την LDA Capital Ltd

11:55

Κυβερνητικές πηγές: Δεν εξετάζεται το μειωμένο ωράριο στα καταστήματα

11:48

Καραμανλής: Από Δευτέρα θα έχουμε Μετρό και στον Πειραιά 

11:38

Σταϊκούρας για REPowerEU: Τα οφέλη από την ενσωμάτωση στο Ταμείο Ανάκαμψης

11:38

Ρέι Ντάλιο: Παρέδωσε το «τιμόνι» της Bridgewater μετά από 12 χρόνια - Παραμένει στο ΔΣ