NATO για ένταση στην Ουκρανία: Η Ρωσία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
NATO για ένταση στην Ουκρανία: Η Ρωσία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία

Ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα τις «σημαντικές προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση πολιτικής λύσης και την αποφυγή ένοπλης σύγκρουσης», καθώς η Ρωσία θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της Ουκρανίας, σε μια σειρά συναντήσεων που πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα.

Ο Γ. ΣΤόλτενμπεργκ συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Όλγα Στεφανίτσινα, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση με την Στεφανίτσινα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία συνεχίζεται και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης.

Η συνάντηση ΝΑΤΟ -Ουκρανίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων που θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, σημείωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Σήμερα διεξάγονται συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, στις 12 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες και στις 13 Ιανουαρίου η συζήτηση στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη.

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» το ότι η Ρωσία θα καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ προσέρχεται σε αυτό το διάλογο «καλή τη πίστει» και με την πρόθεση να ακούσει τις ανησυχίες της Μόσχας. Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι στο τέλος αυτής της εβδομάδας όλα τα ζητήματα θα επιλυθούν και πρόσθεσε ότι «αυτό που ελπίζουμε είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε πώς θα προχωρήσουμε προς τα μπρος, με μια σειρά συναντήσεων».

«Εργαζόμαστε σκληρά για μια ειρηνική επίλυση. Την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι η Ρωσία να επιλέξει να χρησιμοποιήσει την ένοπλη ισχύ, τη σύγκρουση, αντί για τη συνεργασία. Θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε ενωμένοι και ότι θα υπάρχει σοβαρό πολιτικό και οικονομικό κόστος αν χρησιμοποιήσει την ένοπλη ισχύ κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στόλτενμπεργκ: Θετικό που η Ρωσία έρχεται στο τραπέζι του διαλόγου του NATO

gazzetta
gazzetta reader insider insider