Οι 10 εκλογικές αναμετρήσεις του 2022: Ποιες ξεχωρίζουν και γιατί

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 10 εκλογικές αναμετρήσεις του 2022: Ποιες ξεχωρίζουν και γιατί
Άλλες, με ευρύτερη γεωπολιτική σημασία και επιρροή, και άλλες με μικρότερη, καταγράφονται από το αμερικανικό think tank Council for Foreign Affairs, που κάθε χρόνο ξεχωρίζει και παρουσιάζει 10 από αυτές.

Χρονιά εκλογών και ενδεχόμενων πολιτικών αλλαγών είναι και το 2022, με μια σειρά από αναμετρήσεις να είναι προγραμματισμένες διάσπαρτες μέσα στο έτος. Άλλες, με ευρύτερη γεωπολιτική σημασία και επιρροή, και άλλες με μικρότερη, καταγράφονται από το αμερικανικό think tank Council for Foreign Affairs, που κάθε χρόνο ξεχωρίζει και παρουσιάζει 10 από αυτές.

Έτσι και φέτος, σε μια χρονιά που διαδέχεται το πολιτικά «πλούσιο» 2021, το οποίο επεφύλασσε ανακατατάξεις σε Αιθιοπία, Εκουαδόρ, Ζάμπια. Αλλά και σε εκλογές με μεγαλύτερο εκτόπισμα όπως την ανάληψη της γερμανικής καγκελαρίας από τον Όλαφ Σολτς μετά από 16 χρόνια κυριαρχίας της Άνγκελα Μέρκελ, την «αλλαγή σκυτάλης» στο Ισραήλ με τον Νετανιάχου να παραδίδει στον Μπένετ, την αναρρίχηση στην εξουσία του νέου Ιρανού προέδρου Ραΐσι, τις πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία με τον Φούμιο Κισίντα να αναλαμβάνει, αλλά και τις εξίσου πρόωρες στον Καναδά, που επιβεβαίωσαν την προτίμηση στο πρόσωπο του Τζάστιν Τριντό.

Ας δούμε, ωστόσο, μετά την σύντομη ανασκόπηση του 2021, ποια περισσότερο ή λιγότερα σπουδαία μας επιφυλάσσει, από εκλογικής άποψης, το 2022, με χρονική σειρά:

Προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα, 9 Μαρτίου

Το κεντροαριστερό κόμμα του προέδρου Μουν Τζε-ιν το 2022 προσέρχεται στις εκλογές, «πληγωμένο» από την αδυναμία του να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις με την Βόρεια Κορέα, και από τον πληθωρισμό, με τις τιμές των ακινήτων να έχουν εκτοξευτεί 58% από το 2017. Ήδη, η κεντροαριστερά έχει ηττηθεί σε τοπικές δημαρχιακές εκλογές και το συντηρητικό κόμμα δείχνει να έχει πλέον το προβάδισμα, με τον υποψήφιο πρόεδρο να είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας για την αντιμετώπιση των βόρειων γειτόνων…

Γαλλικές προεδρικές εκλογές, 10 Απριλίου και 24 Απριλίου

Στις διπλές εκλογές της Γαλλίας (αν δεν προκύψει νικητής από τον πρώτο γύρο), ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα δηλώσει υποψηφιότητα ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, αν και σε αυτή την περίπτωση θωρείται φαβορί, εμφανίζεται ενισχυμένος ο ανταγωνισμός από τα ακροδεξιά. Στην Μαρίν Λε Πεν προστέθηκε ο ακόμα πιο ακραίος Ερίκ Ζεμούρ που σε σύντομο χρονικό διάστημα αναρριχήθηκε στα polls εκτοπίζοντας την ομογάλακτη του. Η παραδοσιακή υποψήφια της κεντροδεξιάς, Πεκρές, παραμένει στην 4η θέση. Αν και η ακροδεξιά δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, σίγουρα η άνοδος της δεν είναι καλά μαντάτα για την Γαλλία και ειδικά για την ΕΕ, σε μια περίοδο μάλιστα που δείχνει να κυοφορεί… ανακατατάξεις.

Ουγγρικές κοινοβουλευτικές εκλογές, Απρίλιος 2022

Άλλη μια χώρα που προκάλεσε ουκ ολίγες προστριβές με την Ευρωπαϊκή Ένωση την χρονιά που αφήσαμε πίσω μας, προσέρχεται στις κάλπες το 2022. Ο λόγος για την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν με την σταθερά αντιευρωπαϊκή στάση. Ο επί ενδεκαετία επικεφαλής του ακροδεξιού Fidesz «βαρύνεται» με εκτράχυνση των σχέσεων με την ΕΕ, με καταπάτηση δικαιωμάτων μειονοτήτων και κοινωνικών ομάδων, με περιστολή της δημοκρατίας και με μια σειρά άλλες κατηγορίες που του προσάπτονται από την αντιπολίτευση, η οποία συνασπίζεται για πρώτη φορά υπό τον κεντροδεξιό Πέτερ Μάρκι-Ζέι και το Κίνημα για μια Ουγγαρία όλων, μια «ομπρέλα» έξι κομμάτων, για να ανατρέψει τον Όρμπαν. Όλα μοιάζουν πως οι εκλογές είναι ταυτόχρονα και δημοψήφισμα με το δίλημμα: «Όρμπαν ή Ευρώπη»…

Γενικές εκλογές Φιλιππίνων, 9 Μαΐου

Οι γενικές εκλογές στις Φιλιππίνες του 2022 μοιάζουν με πλοκή για τηλεοπτικό σίριαλ, με ίντριγκες, συνωμοσίες και, δυστυχώς, πολύ αίμα. Γιατί ο πρόεδρος Ντουτέρτε θα μείνει στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους, και, κυρίως, για το ανελέητο κυνηγητό και θανάτους διακινητών και χρηστών ναρκωτικών στην χώρα, από επίσημα και ανεπίσημα όργανα της εξουσίας του. Το Σύνταγμα των Φιλιππίνων του απαγορεύει να διεκδικήσει ξανά επανεκλογή. Στην αρχή φλέρταρε με την πολιτική αποχώρηση. Ωστόσο, αποφάσισε να διεκδικήσει μια θέση στη Γερουσία. Η κόρη του, Σάρα Ντουτέρτε, θα θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία ώστε να τον προστατεύσει από τις έρευνες για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Αντίπαλος είναι ο γιος του πρώην δικτάτορα Μάρκος, και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο σε μια παραπαίουσα χώρα.

Αυστραλιανές κοινοβουλευτικές εκλογές, έως τον Μάιο του 2022

Το αυστραλιανό σύνταγμα απαιτεί να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές έως τις 21 Μαΐου του επόμενου έτους. Οι βουλευτές θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν και τις 151 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 40 από τις 76 έδρες της Γερουσίας. Ο συνασπισμός Φιλελεύθερων-Εθνικών, γνωστός απλώς ως «ο Συνασπισμός», ελπίζει να κερδίσει μια τέταρτη τριετή θητεία ως πλειοψηφία. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Άντονι Αλμπανέζε, ελπίζει να επιστρέψει στην εξουσία για πρώτη φορά από το 2013. Ο Συνασπισμός έχει επικριθεί ευρέως για την διαχείριση του εμβολιαστικού του πλάνου. Τα ποσοστά αποδοχής του νυν πρωθυπουργού Μόρρισον έχουν πέσει στο χαμηλότερο σημείο τους από τον Μάρτιο του 2020 στον απόηχο της αποτυχημένης απάντησης της κυβέρνησης στις ακραίες πυρκαγιές του «Μαύρου Καλοκαιριού». Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να είναι μείζον θέμα στις εκλογές.

Κολομβιανές εκλογές για το Κογκρέσο και για ανάδειξη Προέδρου, 13 Μαρτίου, 29 Μαΐου και 19 Ιουνίου 2022

Οι Κολομβιανοί κατευθύνονται στις κάλπες το 2022 για να εκλέξουν ένα νέο Κογκρέσο και τον επόμενο πρόεδρό τους.
Τα όρια θητείας εμποδίζουν τον Πρόεδρο Ιβάν Ντούκουε να είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Πιθανότατα δεν θα είχε κερδίσει σε καμία περίπτωση. Είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της Κολομβίας από την αρχή των δημοσκοπήσεων -το ποσοστό αποδοκιμασίας του ξεπερνά το 75%- σε μεγάλο βαθμό λόγω της διαχείρισης της πανδημίας που προκάλεσε υψηλότερη ανεργία και κοινωνική ανισότητα. Οι εκλογές θα δοκιμάσουν εάν η πολιτική πόλωση που κυριεύει άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής επεκτείνεται και στην Κολομβία. Ο γερουσιαστής Γκουστάβο Πέτρο, πρώην μέλος του αντάρτικου που τερμάτισε δεύτερος μετά τον Ντούκουε το 2018, θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση τον έδειξε να προηγείται…

Γενικές εκλογές της Αγκόλας, Αύγουστος 2022

Οι επερχόμενες γενικές εκλογές στην Αγκόλα είναι οι δεύτερες μετά την αποχώρηση του προέδρου Χοσέ Εντουάρντο Ντος Σάντος το 2017, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας για τριάντα οκτώ χρόνια ως επικεφαλής του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλα (MPLA). Ο επιλεγμένος διάδοχος του για το MPLA και την προεδρία, Ζοάο Λουρέντσο, επιδιώκει να επανεκλεγεί. Το MPLA βρίσκεται στην εξουσία από τότε που η Αγκόλα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία το 1975. Η Εθνική Ένωση για την Ολική Ανεξαρτησία της Αγκόλα (Unita), ο μακροχρόνιος αντίπαλος του MPLA και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Αγκόλας, ελπίζει να τερματίσει αυτή την κυριαρχία. Έχει ενωθεί με δύο άλλα κόμματα για να σχηματίσει το Πατριωτικό Μέτωπο.

Γενικές εκλογές στην Κένυα, 9 Αυγούστου

Οι Κενυάτες θα εκλέξουν μέλη του κοινοβουλίου και νέο πρόεδρο το 2022. Τα όρια θητείας εμποδίζουν τον Πρόεδρο Ουχούρου Κενιάτα να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία. Ο αντιπρόεδρός του, Γουίλιαμ Ρούτο, είναι ο πρώτος υποψήφιος για να τον διαδεχθεί. Ωστόσο, οι άνδρες διαφωνούν σχετικά με τις προσπάθειες του Κενιάτα να γεφυρώσει τις εθνοτικές διαφορές της Κένυας. Οι εκλογές αμαυρώθηκαν συχνά από εθνοτική βία, όπως συνέβη στις προεδρικές εκλογές του 2017, οι οποίες έπρεπε να επαναληφθούν λόγω εκλογικών παρατυπιών. Μέσα από πολλά επεισόδια «μαχών» ανάμεσα στις εθνοτικές ομάδες, οι κάλπες θα κρίνουν αν θα υπάρξει μια επιδείνωση της βίας στην χώρα.

Γενικές εκλογές Βραζιλίας, 2 Οκτωβρίου

Οι Βραζιλιάνοι θα εκλέξουν νέο πρόεδρο, αντιπρόεδρο και Κογκρέσο τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ο νυν πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου αναμένεται να διεκδικήσει μια δεύτερη τετραετή θητεία. Ο λάθος χειρισμός της πανδημίας από τον Μπολσονάρου –την απέρριψε ως «μικρή γρίπη»– οδήγησε σε μια τέτοια τρομερή αύξηση των κρουσμάτων που μια επιτροπή του Κογκρέσου της Βραζιλίας ζήτησε να του απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχει επίσης κατηγορηθεί ότι ενθαρρύνει την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Ο κύριος αντίπαλος του Μπολσονάρου είναι πιθανό να είναι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Καταδικάστηκε για διαφθορά το 2017, αλλά η καταδίκη ανατράπηκε στην έφεση. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Λούλα προηγείται. Ωστόσο, η δημοτικότητα του Μπολσονάρου έχει αυξηθεί από τότε που υιοθέτησε μια πρόταση που θα αύξανε σημαντικά τη χρηματική βοήθεια προς τους φτωχούς, αν και με κίνδυνο να ανατρέψει τον εθνικό προϋπολογισμό. Έχει πει ότι βλέπει τρεις πιθανούς δρόμους για το μέλλον του: σύλληψη, δολοφονία ή επανεκλογή. Οι εκλογές θα κρίνουν πολλά.

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, 8 Νοεμβρίου

Στις λεγόμενες Midterm elections Αναμένεται ο έλεγχος του ενός ή και των δύο κοινοβουλίων του Κογκρέσου να αλλάξουν χέρια. Οι ενδιάμεσες εκλογές γενικά δεν πάνε καλά για το κόμμα του προέδρου, ειδικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί έχουν επί του παρόντος περιθώριο οκτώ εδρών στη Βουλή. Ακόμα κι αν ξεπεράσουν τον ιστορικό μέσο όρο το 2022, θα μπορούσαν να χάσουν τη Βουλή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε μια υποθετική «κούρσα» για τη Βουλή οι ψηφοφόροι ευνοούν εν γένει έναν Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο έναντι ενός εν γένει υποψηφίου των Δημοκρατικών με διαφορά ρεκόρ δέκα μονάδων. Οι Δημοκρατικοί μπορεί να τα πάνε καλύτερα στη Γερουσία, όπου οι είκοσι από τις τριάντα τέσσερις έδρες που διεκδικούνται κατέχονται από Ρεπουμπλικάνους και καμία από τις έδρες που υπερασπίζονται οι Δημοκρατικοί δεν είναι σε πολιτείες που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Αλλά οι διαμάχες μεταξύ των μετριοπαθών και προοδευτικών πτερύγων των Δημοκρατικών και η πτώση της δημοφιλίας του Μπάιντεν θα επηρεάσουν τους υποψηφίους των Δημοκρατικών για την Γερουσία. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν πίσω τη μία ή και τις δύο βουλές, η νομοθετική πόλωση και το αδιέξοδο θα βαθύνουν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Και δεν λείπουν οι εικασίες ότι μια Ρεπουμπλικανική Βουλή θα κάνει τον Τραμπ πρόεδρο της καθώς το Σύνταγμα δεν απαιτεί από τον πρόεδρο της Βουλής να είναι μέλος του Κογκρέσου.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider