Πανδημία, ενέργεια και μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 Δεκεμβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανδημία, ενέργεια και μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 Δεκεμβρίου
Τι αναφέρει η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών.

Την επιστολή πρόσκλησης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών.

Ο κ. Μισέλ τονίζει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ενώ σημειώνει ότι στο τραπέζι θα βρεθούν τόσο το ζήτημα της ενέργειας όσο και οι εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης.

«Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Αυτή θα είναι η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ιδίως υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ και προσθέτει ότι την επόμενη ημέρα θα λάβει χώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μία Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει ότι «η COVID θα παραμείνει πολύ στο επίκεντρο της προσοχής» των ηγετών.

«Η εμφάνιση νέων παραλλαγών μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς. Περισσότερο από ποτέ, ο εμβολιασμός, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων δόσεων, παραμένει το καλύτερο εργαλείο μας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τον δισταγμό για τα εμβόλια και να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση. Ο συντονισμός των μέτρων μας, με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, είναι κρίσιμος, ιδίως για τη διατήρηση της κινητικότητας», προσθέτει.

Επίσης, οι ηγέτες θα ασχοληθούν με την παγκόσμια συνεργασία και τον τρόπο εξάλειψης των σημείων συμφόρησης στην ανταλλαγή και χορήγηση εμβολίων.

«Θα επιστρέψουμε στο έργο μας για να ενισχύσουμε τη συλλογική μας ετοιμότητα, την ικανότητα ανταπόκρισης και την ανθεκτικότητά μας σε μελλοντικές κρίσεις», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

«Μετά τη συζήτησή μας τον Οκτώβριο, θα ασχοληθούμε με την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τον αντίκτυπό της στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Η συζήτησή μας θα ενημερωθεί από προκαταρκτικές εκθέσεις για τη λειτουργία των αγορών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και για το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, καθώς και πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, η διασφάλιση της αποτελεσματικής παρακολούθησης θα είναι καίριας σημασίας», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «όσον αφορά τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, θα εξετάσουμε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές και θα αξιολογήσουμε την επιχειρησιακή εφαρμογή των σχεδίων δράσης με τρίτες χώρες προτεραιότητας καθώς και τη χρηματοδότησή τους».

«Ενόψει της αυξημένης παγκόσμιας αστάθειας, συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της. Όπως συζητήθηκε στο Μρντο, θα παρέχουμε καθοδήγηση για μια φιλόδοξη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία θα καθορίζει ένα κοινό στρατηγικό όραμα για την επόμενη δεκαετία. Θα συζητήσουμε επίσης πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω τη στενή μας συνεργασία με το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει, για τα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα επιστρέψουμε επίσης στην κατάσταση στη Λευκορωσία και στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της υβριδικής επίθεσης που εξαπέλυσε το καθεστώς με αποφασιστική απάντηση, ενώ θα αντιμετωπίσουμε όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με τα θεμελιώδη δικαιώματα. Θα αναφερθούμε επίσης στη ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος σε απάντηση», συμπληρώνει.

«Κοιτάζοντας μπροστά για το επόμενο έτος, θα προετοιμάσουμε τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17-18 Φεβρουαρίου 2022, με στόχο τη δημιουργία μιας Συμμαχίας ευημερίας και σταθερότητας που θα στηρίζεται σε ένα μετασχηματιστικό επενδυτικό πακέτο.

«Τέλος, κατά τη σύνοδο κορυφής για το ευρώ, θα αξιολογήσουμε την οικονομική κατάσταση καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider