Βρετανία και ΕΕ δεν τα «βρήκαν» στην υπόθεση της Βόρειας Ιρλανδίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία και ΕΕ δεν τα «βρήκαν» στην υπόθεση της Βόρειας Ιρλανδίας
Το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί να γίνουν αλλαγές στη συμφωνία, καθώς επικαλείται πως δημιουργεί προβλήματα στο εμπόριο της περιοχής. 

Η Ευρωπαική Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατάφεραν να καταγράψουν πρόοδο στις προσπάθειες τους να λύσουν την διπλωματική κόντρα για την Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να «απειλούν» να περιορίοσουν τις μελλοντικές τους εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Βρετανός υπουργός - αρμόδιος για το Brexit - David Frost συναντήθηκε με τον ομόλογο του στην ΕΕ, Maros Sefcovic, σε μια απόπειρα να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών στο γνωστό ως «Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας», μια συμφωνία που επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αφήσει την ενιαία αγορά της ΕΕ, χωρίς να δημιουργήσει «σύνορα» επί της Ιρλανδίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί να γίνουν αλλαγές στη συμφωνία, καθώς επικαλείται πως δημιουργεί προβλήματα στο εμπόριο της περιοχής.

Η κόντρα αυτή δεν απειλεί απλώς να αναβιώσει τοπικές εντάσεις σχετικά με το διαχωρισμό της Β. Ιρλανδίας, αλλά και να «ανατινάξει» την εμπορική συμφωνία ΗΒ και ΕΕ, η οποία υπογράφηκε μόλις πέρυσι. Άλλωστε, οι δύο πλευρές έχουν ήδη τεταμένες σχέσεις λόγω της κόντρας για τους ψαράδες στα νερά μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Sefcovic δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Βρετανία δεν έχει κάνει καμία κίνηση υποχώρησης και πως ο ίδιος θα ταξιδέψει στο Λονδίνο στις 12 Νοεμβρίου για να συνεχιστούς οι διαβουλεύσεις.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει απειλήσει να εφαρμόσει το «Άρθρο 16» το οποίο του επιτρέπει να εφαρμόσει μονομερή μέτρα.

Σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Tο Λονδίνο να μην επιλέξει τη «σύγκρουση» με την ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία

Η Βρετανία αναγνωρίζει την «προσπάθεια» της ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία αλλά θέλει περισσότερα

gazzetta
gazzetta reader insider insider