Ελλάδα
04-11-2021 | 16:37

Ράμα - Βούτσιτς: Αφοσίωση στη ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και δυσαρέσκεια για τη στάση της ΕΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Ράμα - Βούτσιτς: Αφοσίωση στη ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και δυσαρέσκεια για τη στάση της ΕΕ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η πρωτοβουλία «Open Balkan» (Ανοιχτά Βαλκάνια) δεν αποτελεί εναλλακτική προοπτική της ένταξης στην ΕΕ διεμήνυσαν οι πολιτικοί ηγέτες της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας που συναντήθηκαν σήμερα στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντμιτρόφ επισήμαναν την ανάγκη διασύνδεσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι τρεις χώρες παραμένουν αφοσιωμένες στην ευρωπαϊκή προοπτική προσπαθώντας παράλληλα μέσα από την πρωτοβουλία «Open Balkan» να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους, να εξαλείψουν τις μεταξύ τους διαφορές και να δημιουργήσουν υγιείς συνθήκες πριν από την ένταξη στην ΕΕ. Στην διάσκεψη εκφράστηκε επίσης και η δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση που υπάρχει από την πλευρά της ΕΕ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ο οποίος συνέδεσε το θέμα με την ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. «Είναι δύσκολο να βρεθεί καλύτερο παράδειγμα για το τι συμβαίνει όταν η ΕΕ δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις της. Τότε το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο δεν είναι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους και οι πολίτες χάνουν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό μέλλον» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ.

Στη διάσκεψη του Βελιγραδίου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην σταδιακή κατάργηση όλων των τελωνειακών διαδικασιών στην διακίνηση εμπορευμάτων ανάμεσα στις τρεις χώρες και συμφωνήθηκε η σύσταση Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων που θα προτείνει την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την διευκόλυνση του εμπορίου. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεσα κατάργηση των περιορισμών στην αγορά εργασίας. Στην πρωτοβουλία «Open Balkan» συμμετέχουν η Αλβανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή προς το Μαυροβούνιο, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και το Κόσοβο. Η Ποντγκόριτσα και το Σαράγεβο δεν δείχνουν ενδιαφέρον εκφράζοντας επιφυλάξεις κυρίως για το ενδεχόμενο ανάδειξης, μέσα από την πρωτοβουλία, του ηγεμονικού ρόλου της Σερβίας, ενώ η Πρίστινα θέτει ως όρο την αναγνώριση τα ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Βελιγράδι.

Η επόμενη συνάντηση κορυφής της πρωτοβουλίας «Open Balkan» θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου στα Τίρανα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λάιτσακ στο Thessaloniki Summit: Nα ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Β. Μακεδονίας

MUST READ

Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ: «Όχι» στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία