ΗΠΑ: Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κυβερνήτης επικράτησε στη Βιρτζίνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κυβερνήτης επικράτησε στη Βιρτζίνια
Η ψηφοφορία χαρακτηρίζεται δοκιμασία για τους Δημοκρατικούς και τον πρόεδρο Μπάιντεν, η δημοτικότητα του οποίου πέφτει στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για το αξίωμα του κυβερνήτη της Βιρτζίνιας κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην πολιτεία και χαρακτηρίζονταν δοκιμασία για τους Δημοκρατικούς και προσωπικά για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μεταδίδουν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα νωρίς σήμερα Τετάρτη.

Ο Γκλεν Γιάνγκιν, 54 ετών, επιχειρηματίας χωρίς εμπειρία στην πολιτική, κέρδισε με μικρή διαφορά (2,7 εκατοστιαίων μονάδων) τον Τέρι Μακόλιφ, 64 ετών, πρώην κυβερνήτη της πολιτείας των ανατολικών ΗΠΑ (2014-2018).

Η συμμετοχή έμοιαζε μεγάλη, με σχεδόν 1,2 εκατ. ψήφους να κατατίθενται εκ των προτέρων, αριθμό εξαπλάσιο από το 2017, όταν είχε εκλεγεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος Ραλφ Νόρθαμ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Virginia Public Access Project.

«Εδώ και καιρό αυτή δεν είναι πλέον προεκλογική εκστρατεία, έχει γίνει κίνημα του οποίου ηγείστε όλοι εσείς», ανέφερε ο κ. Γιάνγκιν απευθυνόμενους στους οπαδούς του αφού έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα.

Αν και ο κ. Μπάιντεν δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή, η ψηφοφορία χαρακτηρίζεται βαρόμετρο για την υποστήριξη της πολιτικής του εκάστοτε προέδρου.

«Θα νικήσουμε» τις εκλογές αυτές, έστω κι αν είναι «αμφίρροπες», διαβεβαίωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συμμετέχει στην COP26, λίγο προτού κλείσουν οι κάλπες, καλώντας τους υποστηρικτές της παράταξής του να «πάνε να ψηφίσουν».

Η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ

Η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν πέφτει μετά τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και καθώς τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για δημόσιες επενδύσεις –το ένα για τις υποδομές, το άλλο για την κοινωνική πρόνοια και το κλίμα– παραμένουν μπλοκαρισμένα στο Κογκρέσο, λόγω των διαιρέσεων των Δημοκρατικών.

Ο Γκλεν Γιάνγκιν βασίζεται στη δημοφιλία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον υποστηρίζει αναφανδόν, ειδικά στον λευκό, αγροτικό πληθυσμό της πολιτείας, φροντίζοντας ωστόσο να μην αναπαράγει τις πιο ακραίες θέσεις του πρώην προέδρου, ώστε να μην αποξενώσει τους πιο μετριοπαθείς και τους ανεξάρτητους.

Πολέμιος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και του υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών και ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών, ο κ. Γιάνγκιν βάσισε την επιτυχία του σε σλόγκαν για τη σχολική εκπαίδευση, υποσχόμενος πως οι γονείς θα έχουν επιρροή στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Δηλώνει επίσης σφοδρός πολέμιος της «κριτικής θεωρίας περί φυλής», ρεύμα σκέψης που χαρακτηρίζει τον ρατσισμό σύστημα και όχι φαινόμενο που οφείλεται σε ατομικές προκαταλήψεις, μολονότι οι Δημοκρατικοί υπογραμμίζουν πως η θεωρία αυτή δεν αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος στη Βιρτζίνια.

Έχει κατηγορηθεί πως επιδιώκει να απαγορεύσει στα σχολεία ορισμένα βιβλία μαύρων συγγραφέων, πράγμα που αρνείται. Το ζήτημα του ρατσισμού είναι πολύ ευαίσθητο στην πολιτεία με βαρύ παρελθόν ως προς τη σκλαβιά και γίνεται συχνά μέρος πυρωμένων αντεγκλήσεων.

Η θέση του κυβερνήτη διακυβευόταν επίσης χθες στις εκλογές που διεξήχθησαν στην πολιτεία Νιου Τζέρζι. Τα πρώτα αποτελέσματα φέρουν τον Δημοκρατικό νυν κυβερνήτη Φιλ Μέρφι να δίνει κι αυτός μάχη στήθος με στήθος με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Τζακ Τσαταρέλι.

Οι Δημοκρατικοί πάντως κατήγαγαν μια νίκη χθες, με την αναμενόμενη εκλογή του Έρικ Άνταμς, αφροαμερικανού πρώην αστυνομικού, αγωνιστή κατά του ρατσισμού, στο αξίωμα του δημάρχου της πόλης της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider