Οι επιλογές του Ερντογάν πιέζουν τη λίρα - Χάνει το μομέντουμ στη Ν.Α. Μεσόγειο

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιλογές του Ερντογάν πιέζουν τη λίρα - Χάνει το μομέντουμ στη Ν.Α. Μεσόγειο
Η επιμονή του Ερντογάν στα Erdonomics φέρνει νέα κατάρρευση της λίρας, δραματική αύξηση των. CDS και "πυροβολεί τα πόδια του" στην Ν.Α. Μεσόγειο, κάτι που τον καθιστά ακόμα πιο "απρόβλεπτο".

Η επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα erdonomics τον οδήγησε σε άλλη μία παράλογη απόφαση. Μεσούσης της αύξησης του πληθωρισμού και ενώ οι αντιδράσεις στο εσωτερικό φαίνεται να πυκνώνουν, ο Ερντογάν αφού συναντήθηκε με τον κεντρικό τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτσίογλου, διέταξε νέο γύρο απολύσεων στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Λίρα στον πάτο – CDS στο διάστημα

Η απόλυση δύο στελεχών από την τουρκική κεντρική τράπεζα έριξε τη λίρα 1% στις 9,19 λίρες έναντι του δολαρίου. Επιπρόσθετα, το κόστος της ασφαλιστικής έκθεσης στο δημόσιο χρέος της Τουρκίας αυξήθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 6 μηνών. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πίστωσης 5 ετών για την Τουρκία ανέβηκαν άλλες 8 μονάδες βάσης (bps) από χθες που ήδη είχαν «σκαρφαλώσει» στα 450 bps, τα υψηλότερα από τις αρχές Απριλίου. Τα spreads της Τουρκίας είναι πλέον πάνω από τα επίπεδα εκείνων της Ουκρανίας και της Κένυας.

Η εσωτερική διαχείριση και το πρόβλημα με τις ΗΠΑ

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις απολύσεις (και τις αντικαταστάσεις των απολυμένων) ο Ερντογάν δείχνει ότι θέλει να επικοινωνήσει ξανά με τις ΗΠΑ με όρους επαναπροσέγγισης από άλλες θέσεις. Με λίγα λόγια θέλει οι αμερικάνικοι οργανισμοί που συγκρατούν μέρος του τουρκικού χρέους με ασφάλεια να συνεχίσουν να το κάνουν πιο εντατικά, απορροφώντας πιθανές παρενέργειες των erdonomics. Τα δύο νέα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας εξάλλου, ο Ταχά Τσακμάκ και ο Γιουσούφ Τουνά, έχουν σχέσεις με αμερικάνικα funds από την εποχή που εργάζονταν στον ιδιωτικό τραπεζικό και επενδυτικό τομέα.

Ό Ερντογάν επιθυμεί με ένα σμπάρο να χτυπήσει δύο τρυγόνια: Να χειριστεί την εσωτερική αντιπολίτευση και την κριτική που δέχεται από τις ΗΠΑ και παράλληλα να «κανονικοποιήσει» τα erdonomics κυρίως απέναντι στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι παράλληλα τρέχει και η διαφωνία για τους S-400 ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να «δελεάσει» τον Μπάιντεν με αγορά πολεμικού υλικού. Συγκεκριμένα, υπάρχει το πρόσφατο αίτημα της Τουρκίας να προμηθευτεί 40 νέα αεροσκάφη F-16 Block 70 και περίπου 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου F-16 και να επανενταχθεί σε διμερή συμφωνία για την αγορά F-35, από την οποία είχε αποκλειστεί ως κύρωση απέναντι στην αγορά των S-400. Αν θα μπορέσει ο Ερντογάν να τα βάλει όλα αυτά στη συζήτηση τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20 και να πάρει κάποιες δεσμεύσεις θα θεωρήσουμε ότι οι κινήσεις «του βγαίνουν», όμως το πιο πιθανό είναι να χάσει και τα λίγα, πηγαίνοντας για τα πολλά.

Η αφερεγγυότητα του Ερντογάν προς τα έξω μεγαλώνει

Η Τουρκία, μετά τις επιθέσεις του YPG στα σύνορα με τη Συρία, για τις οποίες δήλωσε ότι θα απαντήσει κάνοντας "τις κατάλληλες ενέργειες", υποδέχθηκε σήμερα στην Άγκυρα τον Αμίρ Χαν Μουτάκι, υπουργό Εξωτερικών που διορίστηκε από τους Ταλιμπάν, τον οποίο συνάντησε προσωπικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στα ΜΜΕ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζήτησαν κυρίως για το αεροδρόμιο της Καμπούλ και την επιθυμία της Τουρκίας να λειτουργήσει και με εμπορικές πτήσεις. Οι ηγέτες των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν μια σειρά συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, 10 ευρωπαϊκές χώρες και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κατάρ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και η αλήθεια είναι ότι οι συνομιλητές τους βλέπουν με όλο και λιγότερο θετική διάθεση την Τουρκία στον ρόλο του ελεγκτή του αεροδρομίου της Καμπούλ. Στην πραγματικότητα, όλο και λιγότερο πιστεύουν ότι θα μπορέσει ο Ερντογάν να ανταπεξέλθει στον ρόλο που θέλει να παίξει στη Μ. Ανατολή.

Με δεδομένα τα «διπλά μηνύματα» προς ΗΠΑ και Ε.Ε. και τις κινήσεις προς τα έξω με την πίεση αποδοχής των Erdonomics, κανείς δεν μπορεί να πειστεί ότι ο Ερντογάν μπορεί να διαχειριστεί το «καυτό θέμα» της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αυτή τη στιγμή, ένα εισιτήριο από την Καμπούλ προς το Πακιστάν στοιχίζει περίπου 3.500 δολάρια ενώ πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η τιμή ήταν κάπου 300 δολάρια. Εύλογα, λοιπόν, οι αμερικάνοι και ευρωπαίοι αξιωματούχοι που στηρίζονται σε πιο πραγματιστικές (ή και ωφελιμιστικές) στοχεύσεις για το Αφγανιστάν, απορούν πώς ένας άνθρωπος που αυξάνει τις τιμές στη χώρα του, υποτιμώντας το νόμισμά του, μπορεί να βοηθήσει ομαλοποιώντας την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider