Ελλάδα
29-09-2021 | 20:13

Η Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής απορρόφησης του ΕΣΠΑ - Δηλώσεις Μητσοτάκη

Newsroom
Μοιράσου το
Η Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής απορρόφησης του ΕΣΠΑ - Δηλώσεις Μητσοτάκη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίσα Φερέιρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι έχουμε βελτιώσει την επίδοσή μας όσον αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο»τονίζοντας ότι η Ελλάδα «εμφανίζεται πια στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης» ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

«Έχουμε τώρα στη διάθεσή μας σημαντική ευρωπαϊκή “δύναμη πυρός” για να προωθήσουμε τον αναγκαίο ριζικό μετασχηματισμό της δομής της ελληνικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά την πράσινη, την ψηφιακή και τη δίκαιη μετάβαση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Επίτροπο Ferreira και την ομάδα της για την παραγωγική συνεργασία και τόνισε ότι το σχέδιο της Ελλάδας για το ΕΣΠΑ 2021-2027 ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε, ενώ είχε προηγηθεί η ταχύτατη έγκριση και του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα ήταν πραγματικά πρωτοπόρος

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ferreira επισήμανε ότι «η Ελλάδα ήταν πραγματικά πρωτοπόρος και εργάστηκε πολύ σκληρά», προσθέτοντας ότι

«τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σας», δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έλαβε έγκριση για το ΕΣΠΑ.   

Παράλληλα, η κ. Ferreira στάθηκε ιδιαίτερα στη δέσμευση της Ελλάδας για την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο ως το 2028: «Αποτελείτε παράδειγμα. Έχετε ήδη αναπτύξει πολλές ιδέες για το πώς μπορείτε να κινηθείτε προς τα εμπρός αποδεσμευόμενοι από μια βιομηχανία που έχει στη βάση της την καύση άνθρακα, η οποία δεν έχει μέλλον. Η πρόοδος όπως και οι δεσμεύσεις σας ακούστηκαν και έγιναν γνωστές στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομία» τόνισε η Επίτροπος.

 Γεωργιάδης: Η Ελλάδα παράδειγμα επιτυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ελλάδα «αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι το 2020, εν μέσω της πανδημίας, η Ελληνική οικονομία «ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες».

«Όλοι πίστευαν ότι θα έχουμε ύφεση της τάξεως του 12% έως 13% και εν τέλει ήταν 8%. Και ένας από τους λόγους που το καταφέραμε ήταν η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την οποία απορροφήσαμε και καταφέραμε να αξιοποιήσουμε στην οικονομία μας», τόνισε.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και φυσικά η επίδοση της οικονομίας το 2021, που μέχρι τώρα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, είναι πολύ καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, αποτελεί και δική σας επιτυχία», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας εκτός από την εθνική προσπάθεια και για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα η ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παράταση υποβολής νέας αίτησης στις δράσεις του ΕΣΠΑ για την εστίαση και τους δικηγόρους

MUST READ

Κομισιόν: Στο Athens Democracy Forum η αντιπρόεδρος Σούιτσα - Συνάντηση με Κυρ. Μητσοτάκη