Οικονόμου: Συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας μας
Είναι μία συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από μια τρίτη χώρα.

Για τη συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Κατ' αρχήν πρόκειται για μια τεράστια εθνική επιτυχία, που οφείλεται σε μια καλή προετοιμασία και στη γρήγορη αντίδραση και τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης, στην αντίληψη του Έλληνα πρωθυπουργού για τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις», είπε ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Κι αυτό είναι σημαντικό να το υπογραμμίζουμε. Όλα αυτά έχουν πίσω τους μία προετοιμασία, έχουν μια πάρα πολύ καλή δουλειά στο τι ζητάς, τι θέλεις, τι διαπραγματεύεσαι, τι υπάρχει στην αγορά, τι απαντά στις ανάγκες της χώρας, αλλά, χωρίς αμφιβολία, η αντίληψη του πρωθυπουργού για τις αλλαγές που έγιναν στη διεθνή σκηνή με την τελευταία εξέλιξη που αφορά την Αμερική, την Αυστραλία και τη Βρετανία, έπαιξε τον ρόλο της στην επιτάχυνση αυτής της συμφωνίας και στην ολοκλήρωσή της στη μορφή που απέκτησε», εξήγησε. Επεσήμανε ότι μιλάμε για μια συμφωνία «που συνιστά για τη χώρα μια τεράστια στρατηγική αναβάθμιση».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η συμφωνία περιλαμβάνει και αμυντική συνδρομή από τους Γάλλους, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Αυτή είναι μία συμφωνία που ανάμεσα στα υπόλοιπα περιλαμβάνει και αυτό που λέτε. Είναι μία συμφωνία η οποία δεσμεύει τις δύο χώρες για αμοιβαία αμυντική υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης από ξένη χώρα πέρα και πάνω από τις υπόλοιπες συμφωνίες ή υποχρεώσεις που έχουν σε οποιουσδήποτε από τους οργανισμούς συμμετέχουν.

Είναι μία συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από μια τρίτη χώρα. Είναι μία συμφωνία που περιέχει ευρύτερα θέματα συνεργασίας στρατηγικά, αμυντικά, με κυρίαρχο αυτό που είπαμε πριν και αυτό είναι το ένα κομμάτι της σημαντικής στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε στη συνέχεια ότι «η συμφωνία αυτή επιτρέπει στη χώρα μας να έχει τη συνδρομή της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της Ευρώπης σε περίπτωση που χρειαστεί αν δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε άλλη ξένη χώρα. Είναι μία συμφωνία, η οποία πέραν και πάνω των υποχρεώσεων και των συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι χώρες εκεί που συμμετέχουν (ΝΑΤΟ, ΕΕ οπουδήποτε) πλέον καθιερώνει αυτού του είδους τη σχέση μεταξύ τους. Κι αυτό είναι το ένα από τα τρία βασικά συστατικά που καθιστά αυτή τη συμφωνία, συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας μας».

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το «τι δουλειά μπορεί να έχει η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε στη συνέντευξή του σήμερα, στον τ/σ ΣΚΑΪ. «Η Ελλάδα ήδη συνδράμει είτε σε επίπεδο ερευνητικής αποστολής είτε σε επίπεδο συμμετοχής στο ΝΑΤΟ ή στον ΟΗΕ όπου έχει χρειαστεί στο παρελθόν. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό για τον ελληνικό στρατό ή την ελληνική εξωτερική πολιτική. Είναι μία πρακτική που, όταν η χώρα υπογράφει διεθνείς συμφωνίες στο πλαίσια αυτών των συμφωνιών, γίνονται τέτοια πράγματα», εξήγησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως είναι σημαντικό να τονίσουμε τα τρία πράγματα που αναβαθμίζουν στρατηγικά τη χώρα μας με τρόπο που δεν έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες: «Το ένα είναι αυτό που περιγράψαμε πριν. Η αμυντική συμφωνία, η συμφωνία συνεργασίας με τη μεγαλύτερη χώρα σε στρατιωτικό επίπεδο στην Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη χώρα με στρατιωτική παρουσία στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι η Γαλλία. Το δεύτερο είναι το εξοπλιστικό. Το Πολεμικό Ναυτικό και η χώρα αποκτά σύγχρονα υπερόπλα, πλήρως εξοπλισμένα, σε χρόνο ρεκόρ. Αυτές τις φρεγάτες, πλήρως εξοπλισμένες αν σήμερα τις παραγγείλει κάποιος με τις κανονικές διαδικασίες δεν θα μπορούσε να τις έχει νωρίτερα από το 2030. Η διαπραγμάτευση και η συμφωνία επιτρέπει στη χώρα μας οι φρεγάτες αυτές να αποτελέσουν όπλο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2025, με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, προσαρμοσμένο και στις ανάγκες του πεδίου, έτσι όπως διαμορφώνεται εδώ και μάλιστα σε τιμές που είναι αρκετά συμφέρουσες με βάση αυτό που αγοράζουμε, με τη σύγχρονη τεχνολογία και τα οπλικά συστήματα». Διευκρίνισε ότι σε αυτή τη φάση μιλάμε για τρεις+1 φρεγάτες με option αγοράς και βεβαίως πάνω στο τραπέζι είναι και η επέκταση αυτής της συμφωνίας και για άλλα όπλα, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά λίγο αργότερα θα μπορούμε να έχουμε και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Σχετικά με το κόστος, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι σήμερα έπεσαν οι υπογραφές, σύντομα θα ανακοινωθούν όλα, αλλά «με βάση την πληροφόρηση και την εκτίμηση που υπάρχει από όλους όσοι καταλαβαίνουν καλύτερα τα τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τέτοιου είδους συμφωνιών, μιλούν όλοι για μια πάρα πολύ καλή συμφωνία σε σχέση με αυτό που παίρνουμε και εξοπλιστικά και οικονομικά».

Ένα πρώτο μεγάλο βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, από Ελλάδα και Γαλλία

«Το τρίτο πολύ σημαντικό», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, «που έχει την αξία του και αναδείχθηκε σήμερα από την παρουσία και των δύο ηγετών, στην κοινή τους δήλωση είναι ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα, μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα στη διάσταση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Μιλάμε για τον ευρωστρατό και το πιο έντονο αποτύπωμα της Ευρώπης γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Νομίζω ότι είναι ένα πρώτο βήμα που μπορεί να αξιοποιηθεί ως υπόδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτά τα τρία αντιλαμβάνεται κανείς, δηλαδή η αμυντική συμφωνία για αμοιβαία συνδρομή Ελλάδας - Γαλλίας όταν παραστεί ανάγκη, τα όπλα που παίρνει το Πολεμικό Ναυτικό, στο χρόνο που τον παίρνει, με την ποιότητα και τα συγκεκριμένα πράγματα που προμηθευόμαστε και το γεγονός ότι συνιστούν ένα πρώτο βήμα της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, συγκροτούν αυτό που λέμε μια στρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αποτυπώματος της Ελλάδας και της εξωτερικής και αμυντικής μας πολιτικής και στο περιβάλλον και τη γειτονιά μας αλλά και ευρύτερα».

Κληθείς να δώσει σχετικές διευκρινίσεις για το αν μέσα στη συμφωνία περιλαμβάνεται πρόβλεψη, ώστε να μην μπορεί η Τουρκία να προμηθευτεί τα ανάλογα όπλα, ο κ. Οικονόμου είπε: «προφανώς υπάρχουν σχετικές ρήτρες. Έτσι κι αλλιώς οι Γάλλοι με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά τους προγράμματα. Επίσης, το άλλο που είναι ενδιαφέρον είναι ότι απ' αυτή τη συμφωνία θα ωφεληθεί και η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεδομένου ότι προβλέπονται ρήτρες συντήρησης, επισκευών σε ελληνικά ναυπηγεία, τεχνογνωσίας κ.ο.κ».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «η ελληνική εξωτερική πολιτική και η αμυντική πολιτική είναι πολυεπίπεδη. Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανανέωσης της αμυντικής μας συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτών των διαύλων επικοινωνίας διαρκείας, μέχρι να κλείσει αυτή η συμφωνία θεωρώ ότι υπάρχει μία συνεχής επικοινωνία και αλληλοσυνεννόηση για μια σειρά από σημαντικά πράγματα. Έχουμε καταφέρει, η εξωτερική μας πολιτική να μπορεί να κινείται ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο τέτοιο που να είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο πιο συμφέρων για τη χώρα μας, τις διεκδικήσεις μας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική επιτυχία σε έναν κόσμο με τις ανισορροπίες που υπάρχουν και βλέπουμε».

Για το κατά πόσο η όλη αυτή διαδικασία λειτουργεί κατασταλτικά για τους Τούρκους, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η χώρα πρέπει με κάθε της κίνηση να επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να μπορεί να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα: στο διπλωματικό, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, στο αποτρεπτικό. Αυτό είναι που αφορά εμάς και αυτό προσπαθούμε». Και πρόσθεσε: «η χώρα οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου, πάντα στη βάση σεβασμού των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις γειτονίας ανάμεσα στα πολιτισμένα κράτη στο πλαίσιο το Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Ελλάδα δεν παραμερίζει βήμα απ' αυτό αλλά ταυτόχρονα μαζί με τη διπλωματία, μαζί με τη διεκδικητικότητα οφείλεις να θωρακίζεις την αποτρεπτική σου ικανότητα, να την ενισχύεις και στο πεδίο και με συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλους παίκτες και της διεθνούς σκηνής και της περιοχής».

Η καθημερινότητα των πολιτών και η οικονομία των νοικοκυριών στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας, ανέφερε: «προφανώς και η καθημερινότητα των πολιτών και η οικονομία των νοικοκυριών βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές μας και ψηλά στην ατζέντα μας. Η κυβέρνηση ασχολείται και με τα καθημερινά και με αυτά που αποτελούν προοπτική και σημαντικές υποθέσεις της Πολιτείας και του κράτους για το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το κύμα των ανατιμήσεων, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές, προετοιμαζόμαστε σε τρία επίπεδα:

Το πρώτο επίπεδο είναι η συνέχιση μιας πολιτικής που δυναμώνει το εισόδημα, λιγότερο περισσότερο, σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Με τρόπους που είναι γνωστοί στον κόσμο γιατί το βιώνει στην τσέπη του, μένει παραπάνω διαθέσιμο εισόδημα με τους μικρότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωνε και θα εξακολουθεί να πληρώνει.

Το δεύτερο έχει να κάνει με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας της αγοράς για να λειτουργεί όπως πρέπει. Δίνοντας επιλογές απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αισχροκέρδεια απέναντι σε πρακτικές του ότι συνήθως παλιότερα στην Ελλάδα ό,τι ανέβαινε δυσκολευόταν να ξαναπέσει γιατί υπήρχαν τέτοιου είδους στρεβλώσεις. Εδώ υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχουν οι πολιτικές και οι θεσμοί που εισήχθησαν τα δύο τελευταία χρόνια για να λειτουργήσει η αγορά με τέτοιο τρόπο και υπάρχει και κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό: οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Είτε αυτοί οι τομείς είναι θεματικοί, βλ. ενέργεια όπου το 80% θα καλυφθεί από το κράτος, είτε η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, είτε η πολύ γενναία ενίσχυση του εισοδήματος εκείνων των συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Να θυμίσω τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος , ότι επίσης μεταξύ 2021 και 2020 υπήρξε αύξηση κατά 25% στα βασικά επιδόματα και να θυμίσω και κάτι άλλο που συνδέεται με το πρώτο: το τελευταίο διάστημα έχουμε 75.000 θέσεις εργασίας παραπάνω απ' ό,τι είχαμε πριν την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι 75.000 άνθρωποι που δεν είχαν μισθό ενδεχομένως όχι και εισόδημα, αμείβονται από τη δουλειά τους».

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι εξετάζονται διάφορες πολιτικές και «η δική μας αγωνία είναι να είναι συντεταγμένες σε μία ενιαία πολιτική που δεν θα πας να διορθώσεις κάτι κάπου και θα κάνεις ζημιά αλλού» και πρόσθεσε: «Το ζήτημα της ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών και της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων με τον χαρακτήρα που θα έχουν δεν είναι για την κυβέρνηση θέμα πολιτικής πλειοδοσίας. Κόψε αυτό εκεί ή δώσε λίγο παραπάνω εδώ. Είναι ζήτημα δυνατοτήτων της οικονομίας που πρέπει να μεταφέρονται στους πολίτες όταν δοκιμάζονται και κυρίως στους πιο αδύναμους. Όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, έχουμε μπροστά μας και τον προϋπολογισμό, να παρατηρήσουμε και τι γίνεται με τις ανατιμήσεις, να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της επίδρασης που έχουν και ό,τι εργαλεία έχουμε στα χέρια μας θα αξιοποιηθούν για να δυναμώσουμε τον κόσμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έπεσαν οι υπογραφές για την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, Η Ελλάδα αποκτά 3+1 φρεγάτες (vid)

Μακρόν: Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι γερή και συνεχίζεται

Μητσοτάκης και Μακρόν εγκαινίασαν στο Λούβρο έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

gazzetta
gazzetta reader insider insider