Κομισιόν: Η ΕΕ στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών - «Καλύτερη ανοικοδόμηση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Η ΕΕ στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών - «Καλύτερη ανοικοδόμηση»
Χθες, 21 Σεπτεμβρίου, μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ είχαν σειρά διμερών συναντήσεων με παγκόσμιους ηγέτες.

Χθες, 21 Σεπτεμβρίου, μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ είχαν σειρά διμερών συναντήσεων με παγκόσμιους ηγέτες.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ και η Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας κ. Μάρτα Λουσία Ραμίρες πήγαν τις σχέσεις ΕΕ-Κολομβίας ένα βήμα παραπέρα, υπογράφοντας μνημόνιο συνεννόησης, παρουσία της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κολομβίας κ. Ιβάν Ντούκε Μάρκες. Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο Τύπου.

Στον διάλογο υψηλού επιπέδου για την προστασία του αφγανικού λαού, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διαφυλαχθούν όσα έχει πετύχει ο αφγανικός λαός από το 2001 μέχρι σήμερα, ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Η κ. Γιούανσον είχε επίσης διμερή συνάντηση σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κ. Φιλίπο Γκράντι. Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, εκφώνησε εισαγωγική ομιλία στη διάρκεια της διαδικτυακής «Διάλεξης Kapuscinski για την Ανάπτυξη». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ έλαβε μέρος σε συνεδρίαση υπουργών σε συνέχεια της «Διάσκεψης της Βαγδάτης για τη Συνεργασία και την Εταιρική Σχέση» που έλαβε χώρα στις 28 Αυγούστου. Στη συνέχεια συναντήθηκε με μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Κρατών του Κόλπου. Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο Τύπου.

Το βράδυ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ παρέθεσε σε ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων το καθιερωμένο δείπνο που διοργανώνεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Δείτε εδώ το πλήρες δελτίο Τύπου.

Σήμερα, η ΕΕ εισέρχεται στην τρίτη ημέρα αυτής της εβδομάδας υψηλού επιπέδου. Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου «Καθοριστική δράση για τη φύση και τους ανθρώπους» μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Η Πρόεδρος μέσω του εν λόγω φόρουμ θα στείλει στους παγκόσμιους ηγέτες ένα ισχυρό μήνυμα για τη φιλοδοξία της ΕΕ να προστατεύσει και να αποκαταστήσει τη φύση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ. Φρανς Τίμερμανς, και η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον, θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ στον διαδικτυακό διάλογο υψηλού επιπέδου για την ενέργεια, ο οποίος αρχίζει σήμερα και λήγει την Παρασκευή. Το πρωί, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Λιβύη, την οποία συνδιοργανώνουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα, θα μιλήσει σε διαδικτυακή παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου για τη βία κατά των παιδιών σε καιρούς κρίσης, την οποία συνδιοργανώνει η ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία, την Τζαμάικα, το Λουξεμβούργο και τα Ηνωμένα Έθνη. Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς θα συμμετάσχει σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την Υεμένη, την οποία συνδιοργανώνουν η ΕΕ, η Σουηδία και η Ελβετία. Σήμερα η ΕΕ ανακοίνωσε μια νέα δέσμη βοήθειας για την Υεμένη. Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο Τύπου. Η συνεδρίαση θα αποτελέσει ευκαιρία για την κινητοποίηση της χρηματοδότησης που επείγει για την ανθρωπιστική δράση. Αργότερα, το απόγευμα, ο κ. Λέναρτσιτς θα είναι εκ των συντονιστών εκδήλωσης υψηλού επιπέδου για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στη συνέχεια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ θα συμμετάσχει στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G20 για το Αφγανιστάν. Ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσους θα μιλήσει σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου σχετικά με τις περιφερειακές προοπτικές της κυκλικής οικονομίας, όπου θα παρουσιάσει την προσέγγιση της ΕΕ. Το βράδυ, η Επίτροπος κ. Γιούανσον θα συμμετάσχει σε υπουργικό δείπνο εργασίας για το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider