Πλεύρης: Προσωπικό στοίχημα ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Προσωπικό στοίχημα ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων
Ο κ. Πλεύρης, ο οποίος νοσηλεύτηκε το 2016 σε κρίσιμη κατάσταση με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, έχει θέσει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του.

«Προσωπικό στοίχημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων (ΝΛ), στο πλαίσιο συνάντησης γνωριμίας που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης, ο οποίος νοσηλεύτηκε το 2016 σε κρίσιμη κατάσταση με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, έπειτα από χειρουργείο ρουτίνας, έχει θέσει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του, να ελέγξει τα σχετικά στοιχεία στα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Περίπου 1 στους 10 νοσηλευόμενους ασθενείς (~9%) στη χώρα μας προσβάλλεται από νοσοκομειακές λοιμώξεις σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ΝΛ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 6%. Μάλιστα το ποσοστό εμφάνισης των ΝΛ είναι δραματικά υψηλότερο στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπου αγγίζει το 30%!

«Το θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι, σε προσωπικό επίπεδο, στο επίκεντρο Είναι για μένα ένα πολύ μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Γιατί μπορεί να έχουν περάσει από τότε πέντε χρόνια, αλλά άμα έχεις βιώσει την κατάσταση της διασωλήνωσης και μετά της σκηνής να είσαι ξύπνιος πια και να βλέπεις τους γύρω σου διασωληνωμένους, αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι ο νεκρός χώρος μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Προφανώς δεν μπορείς να σώσεις όλον τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί να πεθαίνει κόσμος σε τέτοιο βαθμό από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Ήδη έχω ζητήσει κάποιους ποιοτικούς δείκτες για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις, ανεξάρτητα από την αρχική αιτία νοσηλείας και την αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι θα συμπεριλαμβάνονται και οι θάνατοι από Covid.

«Μπορεί ένας ασθενής να βρέθηκε διασωληνωμένος λόγω εμφράγματος και η αιτία θανάτου που έχει καταγραφεί να είναι το έμφραγμα που δεν αντιμετωπίστηκε. Ωστόσο, έχει για ‘μένα σημασία να γνωρίζω αν ο συγκεκριμένος ασθενής προσβλήθηκε μέσα στην εντατική από νοσοκομειακή λοίμωξη», διευκρίνισε.

Πρόθεση του υπουργού είναι να καταγραφούν τα περιστατικά σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, ώστε να έχει σαφή εικόνα. «Με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω το θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων συνολικά στις ΜΕΘ, σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία βάσει των οποίων καταγράφονται οι θάνατοι. Μπορεί λοιπόν να είναι άλλη η αιτία θανάτου, αλλά να έχει συμβάλλει και η νοσοκομειακή λοίμωξη σ’ αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόγραμμα καταπολέμησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Πάντως, η χώρα μας έχει ήδη κινητοποιηθεί όσον αφορά στο μείζον αυτό θέμα, θέτοντας σε εφαρμογή το Εθνικό Πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας & Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, στις αρχές του έτους.

Το μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία πρότυπων Ελληνικών Δημόσιων Νοσοκομείων στους τομείς της πρόληψης και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής μέσω ενός 5τους Εθνικού Προγράμματος. Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Υγείας στην Ελλάδα».

Στο πρόγραμμα εντάσσονται:

1. Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» (1η ΥΠΕ)

2. Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» (1η ΥΠΕ)

3. Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» (1η ΥΠΕ)

4. Το Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» (1η ΥΠΕ)

5. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (2η ΥΠΕ)

6. Το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης (3η ΥΠΕ)

7. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (4η ΥΠΕ)

8. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (5η ΥΠΕ)

9. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίου) (6η ΥΠΕ)

10. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ΠΑΓΝΗ (7η ΥΠΕ)

Στους στόχους του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται:

• Η ενίσχυση των Επιτροπών Λοιμώξεων με πρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά εκπαιδευμένο στον έλεγχο των λοιμώξεων, με στόχο να υπάρχει τελικά αναλογία 1 νοσηλευτή λοιμώξεων/250 κλίνες, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

• Η ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος παρακολούθησης λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και συστήματος παρακολούθησης ΜΑ, που θα παρέχει σε υποδομές υγείας, αρμόδιες τοπικές και εθνικές Αρχές και συνολικά στη χώρα τα δεδομένα που απαιτούνται για τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών, την παρακολούθηση της προόδου των πολιτικών πρόληψης και, τελικά, για την εξάλειψη λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και για τη μείωση της ΜΑ.

• Η δημιουργία Εθνικού Προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, με διαπίστευση, πάνω στις βασικές αρχές πρόληψης και ελέγχου των ΝΛ και της ΜΑ.

Το πρώτο έτος υλοποίησης του πέρα από τα διοικητικά / οργανωτικά θέματα (εκπαιδεύσεις, προκηρύξεις θέσεων εργασίας για νοσηλευτές, μνημόνια συνεργασίας με νοσοκομεία, προσλήψεις Νοσηλευτών Λοιμώξεων, συγκρότηση Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής κ.λπ.) αναμένεται να ολοκληρωθούν και η προετοιμασία για τη δημιουργία Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Καταγραφής για την επιτήρηση των ΝΛ και της ΜΑ και, ο σχεδιασμός Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος, με πιστοποίηση, βασικών αρχών πρόληψης και ελέγχου, που θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θ. Πλεύρης: Αδιάβαστος ο Τσίπρας στην Υγεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider