Εντολή Μπάιντεν για χτυπήματα κατά στόχων του ISIS-K - Πιθανή νέα επίθεση στην Καμπούλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντολή Μπάιντεν για χτυπήματα κατά στόχων του ISIS-K - Πιθανή νέα επίθεση στην Καμπούλ
Στρατιωτική δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους της Επαρχίας Χορασάν ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξουσιοδότηση για χτυπήματα κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K) στο Αφγανιστάν έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν κατά την συνάντηση του Μπάιντεν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου με συμβούλους εθνικής ασφαλείας, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 92 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Πιθανή μία νέα επίθεση

Οι σύμβουλοι είπαν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι πιθανή και άλλη επίθεση στην Καμπούλ, ακόμη κι αν (οι Αμερικανοί) ετοιμάζουν σχέδια για να πλήξουν την οργάνωση ISIS-K, ως απάντηση στο πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο Μπάιντεν έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση στους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος του Χορασάν (ISIS-K), μετά την επίθεση αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες, δήλωσε αξιωματούχος.

"Οι διοικητές μας ενημέρωσαν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο για τα σχέδια κατά στόχων της οργάνωσης ISIS-K. Ο πρόεδρος επανέλαβε στους διοικητές ότι τους δίνει την πλήρη έγκρισή του να διεξαγάγουν επιχείρηση και να προστατεύσουν τα στρατεύματά μας, και όλοι απάντησαν ότι έχουν τα μέσα που πιστεύουν ότι χρειάζονται για να δράσουν αποτελεσματικά", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σημειώνεται πως ο μέχρι τώρα απολογισμός των θυμάτων από τη χθεσινή επίθεση στην Καμπούλ ξεπερνά τα 100 άτομα, ενώ νεκροί είναι 73 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα της Παρασκευής, διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών πολιτών, ξένων και Αφγανών που τους βοήθησαν θα «συνεχιστεί». «Η Αμερική δεν θα αφεθεί να εκφοβιστεί», επέμεινε, ενώ διεμήνυσε ότι η χώρα του θα «καταδιώξει» τους δράστες της επίθεσης και πρόσθεσε ότι θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις του αμερικανικού στρατού αν απαιτηθεί.

«Θα τους καταδιώξουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα ανταποδώσει το πλήγμα «με ισχύ και ακρίβεια».

Στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας τη διαχείριση των Αφγανών προσφύγων

Οι ΗΠΑ θα έχουν επαφές με τους Ταλιμπάν για να διασφαλίσουν τον απεγκλωβισμό με ασφάλεια ανθρώπων από το Αφγανιστάν μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου της αποχώρησης των στρατευμάτων, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

"Ο πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με τους διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσει μέσα για πολίτες τρίτων χωρών και Αφγανούς με βίζα να φύγουν από τη χώρα ακόμη και μετά το τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας", δήλωσε η Ψάκι. "Ένα μέρος αυτού θα είναι βέβαια να έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση και επαφές με τους Ταλιμπάν".

Η Ψάκι είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στον ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να έχει συνομιλίες με διεθνείς εταίρους για να καθορίσουν πώς θα μοιάζει η πορεία προς τα εμπρός στο Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Το Μπάιντεν έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να ηγηθεί της διαδικασίας μετεγκατάστασης των Αφγανών που έφυγαν από τη χώρα τους και καταφθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Ήδη το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εργάζεται στενά με τις υπηρεσίες σε όλη την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μας, διπλωματών, της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών και επαγγελματιών επιβολής του νόμου και πολλούς άλλους για να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι Αφγανοί ελέγχονται και εξετάζονται πριν τους επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε η Τζεν Ψάκι στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν και Ιράν στη συνάντηση Μπάιντεν - Μπένετ

gazzetta
gazzetta reader insider insider