Δραματική κατάσταση στην Καμπούλ: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί των επιθέσεων - Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS - Οργή Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δραματική κατάσταση στην Καμπούλ: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί των επιθέσεων - Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS - Οργή Μπάιντεν
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ οι Ταλιμπάν καταδίκασαν τις επιθέσεις. Διεθνής καταδίκη την ώρα που συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης.

Στους 103 νεκρούς -ανάμεσά τους δεκάδες άμαχοι και παιδιά- έχει φθάσει ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, εχθές Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal, ενώ νεκροί είναι 73 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος στο Reuters, τουλάχιστον 28 μέλη των Ταλιμπάν είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. «Χάσαμε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι Αμερικανοί», είπε το στέλεχος, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με δυτικό αξιωματικό που επικαλείται το Reuters, η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση. Γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, διαβεβαίωσε ο αξιωματικός. Συγκεκριμένα, περίπου 12.500 άνθρωποι μεταφέρθηκαν χθες, Πέμπτη, αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, αυξάνοντας σε περίπου 105.000 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν απομακρύνει από τις 14 Αυγούστου οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στον συνασπισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Από την άλλη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 13 Αμερικανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους δέκα Πεζοναύτες, σκοτώθηκαν και 18 άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Σε συνέχεια των εκρήξεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Αφγανιστάν, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επίθεση τονίζοντας πως δεν πρέπει να σταματήσει η επιχείρηση εκκένωσης.

Χιλιάδες Αφγανοί συνέχιζαν να είναι συγκεντρωμένοι στο διεθνές αεροδρόμιο παρά τις προειδοποιήσεις που είχαν απευθύνει οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και άλλων κρατών περί επικείμενης «τρομοκρατικής» ενέργειας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση, όπως ανέφερε ο ιστότοπος Site Intelligence. Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος καυχιέται ότι ένας μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού» στο «Στρατόπεδο Μπαράν» κοντά στο αεροδρόμιο «και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα, ενώ το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις.

«Εάν μπορέσουμε να βρούμε ποιοι συνδέεται με αυτή, θα τους καταδιώξουμε», δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες «επικείμενες» απειλές.

Μπάιντεν: «Θα σας κυνηγήσουμε» - Η επιχείρηση εκκένωσης «θα συνεχιστεί»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών πολιτών, ξένων και Αφγανών που τους βοήθησαν θα «συνεχιστεί». «Η Αμερική δεν θα αφεθεί να εκφοβιστεί», επέμεινε, ενώ διεμήνυσε ότι η χώρα του θα «καταδιώξει» τους δράστες της επίθεσης και πρόσθεσε ότι θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις του αμερικανικού στρατού αν απαιτηθεί.

«Θα τους καταδιώξουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα ανταποδώσει το πλήγμα «με ισχύ και ακρίβεια».

Είπε ακόμη πως διέταξε τους επιτελείς του να λάβουν τα μέγιστα μέτρα για την προστασία των Αμερικανών στρατιωτικών οι οποίοι παραμένουν στην Καμπούλ και υποσχέθηκε ότι όσοι Αμερικανοί το επιθυμούν, θα απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν ως την 31η Αυγούστου, που επιβεβαίωσε πως είναι η προθεσμία αποπεράτωσης της επιχείρησης.

Η επίθεση στην Καμπούλ ήταν η πιο πολύνεκρη για τον στρατό των ΗΠΑ από το 2011

Η επίθεση η οποία στοίχισε χθες Πέμπτη τη ζωή σε τουλάχιστον 13 αμερικανούς στρατιωτικούς, ανάμεσά τους δέκα Πεζοναύτες, στην περιοχή του αεροδρομίου της Καμπούλ, ήταν η πιο πολύνεκρη εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2011.

«Δύο τζιχαντιστές που θεωρείται ότι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος» πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στην πύλη Άμπι και κατόπιν «οπλισμένοι τζιχαντιστές του ΙΚ άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και στρατιωτικών», διευκρίνισε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

Είναι αδύνατον να απομακρυνθούν όλοι οι Αφγανοί

Από τις 14 Αυγούστου, ως χθες Πέμπτη, πάνω από 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι, αναγνώρισε ότι θα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί κάθε Αφγανός που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του εντός της προθεσμίας για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από την Καμπούλ, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου. Σύμφωνα με την κυρία Ψάκι δεν υπάρχει πάντως καμιά προθεσμία όσον αφορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει κάθε Αμερικανό που το επιθυμεί να φύγει από το Αφγανιστάν, ακόμη και μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Δραματική η κατάσταση - Εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες εκλιπαρούν για φαγητό και στέγη

Αξίζει να σημειωθεί πως εκατοντάδες οικογένειες Αφγανών, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον καυτό ήλιο σε ένα πάρκο της Καμπούλ έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εκλιπαρούσαν χθες για φαγητό και στέγη--μια ζωντανή απόδειξη της ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται στο κατακερματισμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν.

Η ταχεία ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στη χώρα αυτόν τον μήνα, που κορυφώθηκε με την κατάληψη της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, έχει βυθίσει τη χώρα στο χάος.

Ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν τη χώρα πολλοί άλλοι, όπως οι οικογένειες αυτές στο πάρκο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αβέβαιες για το αν είναι ασφαλέστερο να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

«Βρίσκομαι σε κακή κατάσταση. Πονάει η ψυχή μου. Αισθάνομαι πολύ άσχημα, το στομάχι μου είναι εντελώς άδειο», λέει η Ζαχίντα Μπίμπι, μια νοικοκυρά που κάθεται κάτω από τον καυτό ήλιο με την πολυμελή οικογένειά της.

Ο Άχμεντ Γουασίμ, ένας εκτοπισμένος από το βόρειο Αφγανιστάν, λέει ότι όσοι κάθονται στο πάρκο ευελπιστούν πως η κυβέρνηση θα τους προσέξει.

«Βρισκόμαστε σε έναν ανοιχτό χώρο και κάτω από τη ζέστη», λέει.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε στο Reuters ότι το κίνημα δεν παρέχει τρόφιμα σε αυτούς που βρίσκονται στο πάρκο και σε άλλους στο αεροδρόμιο γιατί αυτό θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζει.

Το Πεκίνο καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στην Καμπούλ

Η Κίνα, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν, «καταδίκασε απερίφραστα» σήμερα την επίθεση που διαπράχθηκε χθες κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με το Πεκίνο να σημειώνει ότι έχει συγκλονιστεί από το λουτρό αίματος για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

«Η Κίνα έχει συγκλονιστεί από τις εκρήξεις αυτές και τις καταδικάζει απερίφραστα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τσάο Λιζιάν.

Η επίθεση αυτή «δείχνει ότι η κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν παραμένει περίπλοκη και σοβαρή», πρόσθεσε και κάλεσε «τις εμπλεκόμενες πλευρές να λάβουν μέτρα (...) για να εγγυηθούν την ασφάλεια του αφγανικού λαού και των ξένων πολιτών».

Η Κίνα, η οποία επαναπάτρισε από το Αφγανιστάν 210 πολίτες της τον περασμένο μήνα, είχε και πάλι καλέσει στα μέσα Αυγούστου τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών που παρέμεναν εκεί.

Τα σύνορα της Κίνας με το Αφγανιστάν εκτείνονται σε 76 χιλιόμετρα και η χώρα αυτή είναι μια από τις πολύ λίγες που διατήρησαν ανοιχτή την πρεσβεία τους στην Καμπούλ παρά τους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια.

Η έλλειψη σταθερότητας στο γειτονικό της Αφγανιστάν συνιστά για εκείνη απειλή για την ασφάλεια της περιοχής της Σιντζιάνγκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Η περιοχή αυτή πλήττεται εδώ και καιρό από επιθέσεις που αποδίδονται σε αυτονομιστές ή ισλαμιστές της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων και το Πεκίνο έχει επιβάλει εκεί εδώ και κάποια χρόνια πολύ αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.

Οι κινεζικές αρχές φοβούνται κυρίως ότι Ουιγούροι μαχητές θα βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Getty Images/Ideal Image, AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν: Νέα ισχυρή έκρηξη στην Καμπούλ - Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε πυρομαχικά

Πώς η κρίση στο Αφγανιστάν μετατρέπεται σε σενάριο καταστροφής για τον Μπάιντεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider