Ανησυχία Κομισιόν για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχία Κομισιόν για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας
Δήλωση της Κομισιόν σχετικά με την απόφαση της Πολωνίας, σύμφωνα με την οποία τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο της EE στον τομέα της λειτουργίας της δικαιοσύνης δεν συνάδουν με το πολωνικό Σύνταγμα.

Τη βαθιά ανησυχία της για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, σύμφωνα με την οποία τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της λειτουργίας της δικαιοσύνης δεν συνάδουν με το πολωνικό Σύνταγμα, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Η Επιτροπή ήταν πάντα πολύ σαφής ως προς το θέμα αυτό και επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά τα εξής:

  • Το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου·
  • Όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για προσωρινά μέτρα, είναι δεσμευτικές για τις αρχές όλων των κρατών μελών και τα εθνικά δικαστήρια.

Τα δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων της ΕΕ πρέπει να προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Πολωνία να διασφαλίσει την πλήρη και ορθή εφαρμογή όλων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σ' αυτές περιλαμβάνεται και η προχθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την επιβολή προσωρινών μέτρων στην Πολωνία για την άμεση αναστολή της εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του νόμου του Δεκεμβρίου του 2019 για το δικαστικό σώμα, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη λειτουργία του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών που της παρέχουν οι Συνθήκες, για τη διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής και της ακεραιότητας του ενωσιακού δικαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Κινεί διαδικασία κατά Ουγγαρίας και Πολωνίας για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ

gazzetta
gazzetta reader insider insider