Πολιτική
22-06-2021 | 15:36

Ισπανία: Απονομή χάριτος σε 9 Καταλανούς για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2017

Newsroom
Μοιράσου το
Ισπανία: Απονομή χάριτος σε 9 Καταλανούς για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2017
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την απόφαση για απονομή χάριτος στους 9 Καταναλανούς αξιωματούχους που πρωτοστάσησαν στις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης της περιφέρειας από την Ισπανία, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του 2017, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Οι 9 Καταλανοί κρίθηκαν ένοχοι το 2019 για στάση και υποκίνησης εξέγερσης κατά του κράτους και φυλακίστηκαν  ποινές κάθειρξης μεταξύ 9 και 13 ετών.

Οι αποφυλακίσεις των 9 μπορεί να καθυστερήσουν αρκετές μέρες καθώς θα πρέπει να υπογραφούν από τον βασιλιά της χώρας και το σχετικό διάταγμα να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ της κυβέρνησης.

Η απόφαση της Μαδρίτης δεν αναιρεί την απόφαση για απαγόρευση συμμετοχής των 9 Καταλανών στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ένας από τους ηγέτες, ο Ραούλ Ρομέβα, που καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη για τον ρόλο του ως επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Καταλονίας, δήλωσε ότι η περιφέρεια θα συνεχίσει τον αγώνα της για αυτοδιάθεση.

«Με την απονομή χάριτος σε εννέα πρόσωπα, δεν θα κρύψουν την καταπίεση που συνεχίζουν να ασκούν σε βάρος εκατοντάδων αυτονομιστών. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα: αμνηστία και αυτοδιάθεση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Μαδρίτη έχουν πει ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των απονομών χάριτος, ενώ εκατοντάδες αυτονομιστές διαδήλωσαν χθες στη Βαρκελώνη, θεωρώντας ότι το σχέδιο του Σάντσεθ είναι ανεπαρκές και ζητώντας νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.