Υπ. Πολιτισμού: 3,8 εκατ. ευρώ για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Πολιτισμού: 3,8 εκατ. ευρώ για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation
Οι διαδικασίες χρηματοδότησης υλοποιούνται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ διέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού, για την ενίσχυση της κινηματογραφικής κοινότητας, εν μέσω της πανδημίας, μετά και την ολοκλήρωση της β΄ φάσης του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για κινηματογραφικά έργα Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης από την κινηματογραφική κοινότητα και καθώς οι αιτήσεις συμμετοχής προσέγγισαν τις 1.300 (678 για έργα Μικρού Μήκους, 512 για έργα Ντοκιμαντέρ και 82 για έργα Animation), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος για τις κατηγορίες Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, προκειμένου να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν ήδη καταθέσει προτάσεις στο κυρίως Πρόγραμμα, οι οποίες όμως δεν επελέγησαν προς χρηματοδότηση.

Μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας χρηματοδοτείται τόσο η συγγραφή σεναρίου, για τις κατηγορίες Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ (α΄ φάση), όσο και η παραγωγή ορισμένου αριθμού από τα σενάρια που επιλέχθηκαν κατά την α΄ φάση στις δύο παραπάνω κατηγορίες (β΄ φάση). Η κατηγορία Animation περιλάμβανε μόνο τη χρηματοδότηση της παραγωγής.

Συγκεκριμένα, από το Πρόγραμμα χρηματοδοτούνται:

  • η συγγραφή σεναρίου για 114 έργα Μικρού Μήκους (64 από το κυρίως και 50 από το συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 2.500 ευρώ ανά σενάριο.
  • η συγγραφή σεναρίου για 105 έργα Ντοκιμαντέρ (55 από το κυρίως και 50 από το συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 2.500 ευρώ ανά σενάριο.
  • η παραγωγή 35 έργων Μικρού Μήκους (25 από το κυρίως και 10 από το συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 20.000 ευρώ ανά έργο.
  • η παραγωγή 35 έργων Ντοκιμαντέρ (25 από το κυρίως και 10 από το συμπληρωματικό Πρόγραμμα), με το ποσό των 30.000 ευρώ ανά έργο.
  • η παραγωγή 25 έργων Animation (από το κυρίως Πρόγραμμα), με ποσό από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ανά έργο.

Οι διαδικασίες χρηματοδότησης όλων των παραπάνω προτάσεων υλοποιούνται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «Με την ολοκλήρωση της β΄ φάσης του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για κινηματογραφικά έργα Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ, ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκτακτης οικονομικής στήριξης προς τον δημιουργικό χώρο του κινηματογράφου και των επαγγελματιών του, που εκπόνησε το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το ΕΚΚ, κατά το διάστημα της πανδημίας.

Πρώτιστο μέλημα του ΥΠΠΟΑ είναι η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, στο οποίο καλούνται να εργαστούν οι εργαζόμενοι της κινηματογραφικής κοινότητας, καθώς ο χώρος του πολιτισμού επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα.

Σημειώνεται ότι ΕΚΚ αποκτά, για πρώτη φορά Κανονισμό Προγραμμάτων Χρηματοδότησης της Προώθησης και της Διανομής Κινηματογραφικών Έργων, ο οποίος, πιστεύω, ότι θα διασφαλίσει, όχι μόνο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, αλλά και την αναγκαία διαφάνεια των διαδικασιών και των χρηματοδοτήσεων. Στόχος μας είναι το ΕΚΚ να κατορθώσει να ανταποκριθεί, με άμεσο τρόπο, αλλά και με βέλτιστες πρακτικές στις απαιτήσεις που θέτουν οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνιστώσες του σύγχρονου ψηφιακού περιβάλλοντος. Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κινηματογραφίας θα ενισχυθούν μέσω των εργαλείων που προβλέψαμε στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η εξωστρέφεια του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και η διεθνής διαδρομή του, η ενίσχυση της διανομής των ελληνικών ταινιών, η προσβασιμότητα του κοινού στην ελληνική ταινία, θα περιχαρακωθούν μέσω του νέου πλαισίου που βρίσκεται υπό σχεδιασμό. Το ΥΠΠΟΑ στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στα επόμενα βήματα του ελληνικού κινηματογράφου με στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις».

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Με στοχευμένα και σταθερά βήματα η ελληνική κινηματογραφία ξαναμπαίνει σε τροχιά ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία. Με μέριμνα του ΥΠΠΟΑ διασφαλίστηκε η συνέχιση των γυρισμάτων των παραγωγών και συμπαραγωγών που ήταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια του lockdown, προβλέφθηκαν ειδικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο και τις αίθουσες, ενώ ολοκληρώνεται πλέον και το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης. Επιπλέον, οι προτάσεις για το σύγχρονο πολιτισμό που καταθέσαμε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση και την ΕΕ εξασφαλίζουν σημαντικούς πόρους για το παρόν του ελληνικού σινεμά αλλά και το μέλλον του, με την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Κινηματογράφου 40 χρόνια μετά την αρχική εξαγγελία, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται για πρώτη φορά συζητήσεις για την εξασφάλιση και άλλων πηγών χρηματοδότησης της ελληνικής κινηματογραφίας. Σε όλα τα παραπάνω κομβικό ρόλο διαδραματίζει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο έχει σε σύντομο διάστημα διανύσει μια μεγάλη απόσταση προκειμένου να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο και να δώσει στις ελληνικές παραγωγές όχι μόνο τους πόρους που δικαιούνται αλλά και την αξιοπιστία που απαιτείται προκειμένου να διεκδικήσουν επιπλέον στήριξη μέσω εγχώριων και διεθνών συμπαραγωγών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.