Δανία: Ψηφίστηκε ο νόμος για μεταφορά των αιτούντων άσυλο εκτός Ευρώπης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δανία: Ψηφίστηκε ο νόμος για μεταφορά των αιτούντων άσυλο εκτός Ευρώπης
Ο ΟΗΕ υπογράμμισε πως το σχέδιο της ευρωπαϊκής χώρας αντιβαίνει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για τη συνεργασία επί του ασύλου.

Το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε νόμο με τον οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση της χώρας την προώθηση αιτούντων άσυλο σε χώρες εκτός της Ευρώπης.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ και 24 κατά από τους βουλευτές της χώρας.

Ο νόμος θα επιτρέπει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες σε τρίτες χώρες, όπου εκεί θα εξετάζεται η αίτηση ασύλου τους.

«Αν κάνετε αίτηση για άσυλο στη Δανία, ξέρετε ότι θα σταλείτε σε μια χώρα εκτός Ευρώπης και άρα ελπίζουμε πως οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο δίκτυο DR ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για τη μετανάστευση Ράσμους Στόκλουντ.

Η πλούσια σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει γίνει διαβόητη για τις σκληροπυρηνικές μεταναστευτικές πολιτικές της την τελευταία δεκαετία, έχει θέσει ως στόχο μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο και να δέχεται πρόσφυγες μόνο με το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ.

Η Δανία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με κάποια χώρα, αλλά ο Στόκλουντ είπε πως διαπραγματεύεται με αρκετές υποψήφιες χώρες.

Σημειώνεται πως ο Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποκάλεσε το σχέδιο «μια τρομακτική κούρσα προς το πάτο του βαρελιού», προσθέτοντας πως αντιβαίνει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για τη συνεργασία επί του ασύλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Δανία θέλει να στέλνει τους αιτούντες άσυλο εκτός Ευρώπης

gazzetta
gazzetta reader insider insider