Σχέδιο για κατ’ οίκον εμβολιασμό μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους άνω των 80

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο για κατ’ οίκον εμβολιασμό μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους άνω των 80
Ικανοποίηση για τη μεγάλη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα τις δύσκολες ημέρες του Πάσχα.

Σχέδιο για κατ’ οίκον εμβολιασμό υπερηλίκων, με αξιοποίηση του δικτύου «Βοήθεια στο Σπίτι» επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή επικρατεί ικανοποίηση για την μεγάλη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα τις δύσκολες ημέρες του Πάσχα, καθώς το τριήμερο, από Μεγάλη Παρασκευή έως και Δευτέρα του Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν 50.000 εμβολιασμοί. Το επόμενο εγχείρημα είναι η οργάνωση κατ’ οίκον εμβολιασμών σε πολίτες που έχουν δυσκολία μετακίνησης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητική πηγή εξετάζεται να γίνει μέσω του δικτύου του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η εκτίμηση είναι, ότι αποδέκτες του «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι αρκετοί πολίτες άνω των 80 ετών, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Μέσω του εν λόγω δικτύου, θα εξεταστεί πως θα φτάσει με ασφάλεια σε αυτούς τους πολίτες το εμβόλιο, και συγκεκριμένα το μονοδοσικό της J&J που έρχεται στην Ελλάδα τον Μάιο.

Την συνολική εικόνα των ημερών του Πάσχα, τόσο σε ότι αφορά το επιδημιολογικό φορτίο όσο και τα επόμενα βήματα του εμβολιασμού θα δώσουν σήμερα το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος θεμιστοκλέους. Στόχος παραμένει, ένα πρώτο «τοίχος» ανοσίας τον Ιούνιο, ενώ ημερομηνία-ορόσημο θεωρείται το Σάββατο 15 Μαϊου που ανοίγει ο τουρισμός και απελευθερώνονται πλήρως οι μετακινήσεις.

Στην Πορτογαλία για την Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός

Η ευρωπαϊκή πορεία του εμβολιασμού, το άνοιγμα και η ενίσχυση της οικονομίας και φυσικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε με επιστολή τον Ιανουάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν , θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή στην Πορτογαλία, ενώ αυτή την φορά θα γίνει δια ζώσης. Η ατζέντα αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, ενώ ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στο Πόρτο, θα έχει επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμού στην Ελλάδα με την ανάπτυξη συνολικά 1.500 εμβολιαστικών κέντρων. Στόχος να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσα στον Μάιο και μέχρι και 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσα στον Ιούνιο, με 7ημερη λειτουργία των κέντρων και παράταση του ωραρίου τους έως τα μεσάνυχτα.

Αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών και 40-44 με το εμβόλιο της AstraZeneca, 45-49 με όλα τα εμβόλια, ενώ συνεχίζεται ο εμβολιασμός πολιτών άνω των 50 ετών, με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Τους επόμενους δύο μήνες, από Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την Moderna αντίστοιχα 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, το μοναδικό μονοδοσικό εμβόλιο μέχρι στιγμής αναμένονται 300.000 δόσεις τον Μάιο, και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Ενώ τα προβλήματα συνεχίζονται με την AstraZeneca η οποία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Από την εν λόγω αναμένονται περίπου 450.000-500.000 για κάθε μήνα. Η «βροχή» εμβολίων Μάιο και Ιούνιο θα επιτρέψει και το άνοιγμα των 20άρηδων προς το τέλος Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η νεολαία δείχνει τον δρόμο - Το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που κάνουμε γρηγορότερα

gazzetta
gazzetta reader insider insider