Ελλάδα
22-04-2021 | 10:45

Σε λίγο ανακοινώσεις Πρωθυπουργού για φοροελαφρύνσεις- Ανοιχτά τα εμβολιαστικά κέντρα το Πάσχα

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
Σε λίγο ανακοινώσεις Πρωθυπουργού για φοροελαφρύνσεις- Ανοιχτά τα εμβολιαστικά κέντρα το Πάσχα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγο θα κάνει ανακοινώσεις για φοροελαφρύνσεις. Εν τω μεταξύ, ανοιχτά και σε πλήρη λειτουργία θα παραμείνουν τα εμβολιαστικά κέντρα Μεγάλη Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρχουν παντού μπλόκα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας, ενώ θα ελέγχονται οι εικονικές κατ’εξαίρεση μετακινήσεις.

Αύριο το απόγευμα θα γίνουν νέες ανακοινώσεις με εξειδίκευση για το άνοιγμα και τα μέτρα έως την Κυριακή του Πάσχα, ενώ στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία και οδηγίες για την λειτουργία της εστίασης.

Υπενθυμίζεται ότι την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους 30-39 ετών με δυνατότητα να κάνουν εμβόλιο την επόμενη μέρα, δηλαδή Μεγάλη Τετάρτη, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-49.

Τι πρέπει να ξέρετε για Μεγάλη Εβδομάδα, Πάσχα - Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων θα υπάρχουν ειδικοί κανόνες για το ωράριο κυκλοφορίας και την λειτουργία των Εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου. Μετά την Κυριακή του Θωμά ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 10 Μαίου με υποχρεωτικό self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις, θα ανοίξουν από Σάββατο 15 Μαΐου, δηλαδή την ίδια μέρα που ανοίγει και ο τουρισμός.

Αναλυτικά τις επόμενες 15 ημέρες θα ισχύουν τα εξής:

Μεγάλη Εβδομάδα και Κυριακή του Πάσχα απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις  22:00.

Από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00 

Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές. 

 Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. 

 Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

 Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού. 

Δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία). 

 Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα. 

 Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.