Αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων και ερευνητικών ινστιτούτων

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων και ερευνητικών ινστιτούτων
Τα ερευνητικά ινστιτούτα προτείνεται να αξιολογούνται κάθε τρία έτη.

Τροποποιείται το σύστημα αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων και θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για την αξιολόγηση των ερευνητικών ινστιτούτων, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Τα ερευνητικά ινστιτούτα προτείνεται να αξιολογούνται κάθε τρία έτη, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και την επιμέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΕΣΕΤΕΚ, το οποίο «θεωρείται ως ο κατεξοχήν φορέας που εγγυάται μία αμερόληπτη και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία».

Η διαδικασία αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στη διάταξη, εξασφαλίζει ότι αυτή δεν ολοκληρώνεται με την υποβολή των εκθέσεων από τις επιτροπές αξιολόγησης, αλλά δημιουργείται μία συνέχεια και μία διαδικασία ανατροφοδότησης, σχετικά με την εφαρμογή των συστάσεων των επιτροπών και της γενικότερης πορείας του ινστιτούτου, μετά την αξιολόγηση, η οποία θα ληφθεί υπόψιν στην επόμενη αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

Η αξιολόγηση των ερευνητικών ινστιτούτων ενεργείται με βάση με κοινούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας, οι οποίοι καθορίζονται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, έπειτα όμως από γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τα κριτήρια. Με το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης οι πρόεδροι των επιτροπών αξιολόγησης των ινστιτούτων συνεδριάζουν σε κλειστή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας με σκοπό να γίνει μία συγκριτική αποτίμηση των ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων της χώρας.

Τα ερευνητικά κέντρα θα αξιολογούνται κάθε 5 έτη με αντίστοιχη διαδικασία αυτής της αξιολόγησης των ινστιτούτων.

«Η διαδικασία αξιολόγησης είναι μία τομή για τα ερευνητικά κέντρα και τα ερευνητικά ινστιτούτα. Ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να είχε σχεδιαστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ήδη έχουμε αργήσει», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσιάζοντας τις νέες διατάξεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Εργασιακό στρες βιώνουν 8 στους 10 εργαζόμενους - Χειρότερη η κατάσταση στους μεγάλους ομίλους

Συνεχίζει ακάθεκτο το Bitcoin - Ξεπέρασε και τα 118.000 δολάρια

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από το 2027 φέρνει η σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής - Χαμηλή ηλικία «εξόδου» στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider