Επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα στις 14/4... εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα στις 14/4... εν μέσω τουρκικών προκλήσεων
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Κωνσταντινούπολη και θα επισκεφθεί το Φανάρι για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κρίσιμη για τη συνέχιση των επαφών Τουρκίας - Ελλάδας θεωρείται η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, αλλά και για τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης. Πρώτα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Κωνσταντινούπολη και θα επισκεφθεί το Φανάρι για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και αργότερα θα ταξιδέψει στην τουρκική πρωτεύουσα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να θέσει τα περισσότερα θέματα που απασχολούν την Αγκυρα, τα οποία ετέθησαν και στις πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και σε προηγούμενες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διαφορές των δύο χωρών στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, όμως στη συζήτηση ενδέχεται να τεθούν και μειονοτικά ζητήματα. Παράλληλα, μεγάλο μέρος της συζήτησης αναμένεται να αφιερωθεί και στο Κυπριακό και στη στάση που θα τηρήσουν Αθήνα και Άγκυρα στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη. Πάντως, η Τουρκία σε κάθε επίπεδο έχει ξεκαθαρίσει πως στο συγκεκριμένο ζήτημα η μόνη ρεαλιστική λύση είναι «τα δύο κράτη».

Μετά τη συνάντηση, Τσαβούσογλου και Δένδιας αναμένεται να δειπνήσουν μαζί στο «ιφτάρ», το δείπνο των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού. Σημειώνεται ότι η πρόσκληση σε «ιφτάρ» θεωρείται ιδιαίτερη τιμή για τους καλεσμένους.

Πάντως, ενώ η Αγκυρα περιμένει να υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα και έθεσε όλα τα ζητήματα που διεκδικεί η Τουρκία, από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέχρι την αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο ίδιος υποστήριξε πως «η Ελλάδα έχει μοναδικές πρακτικές σε διεθνές και ιστορικό επίπεδο. Τα χωρικά ύδατά τους είναι 6 μίλια, αλλά λένε “ο εναέριος χώρος είναι 10 μίλια”. Εφαρμόζεται κάτι τέτοιο στον κόσμο; Το αποκαλούμε σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Η Λωζάννη και το Παρίσι είναι διεθνείς συμφωνίες, σωστά; Σε αυτές τις συμφωνίες αναφέρεται πως “23 νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν”. Εξοπλίζετε τα 16 και μετά λέτε “Οι Τούρκοι μάς προκαλούν”. Διεκδικούν 40.000 τ.χλμ. θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο, μια περιοχή 10 τ.χλμ. σε απόσταση 1.950 μέτρων από την Τουρκία. Τι είδους λογική είναι αυτή; Οταν λέμε “όχι” σε αυτό, κλιμακώνουμε την ένταση;»

Ο κ. Ακάρ έδειξε ενοχλημένος και από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και με προσβλητικό ύφος ανέφερε: «Περιμένουμε από τους Ελληνες γείτονές μας να μην κραυγάζουν, εμπιστευόμενοι άλλους, αλλά να ενεργούν σύμφωνα με το ανάστημα και το εκτόπισμά τους. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή. Κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στον λαό της ξοδεύοντας τόσο πολλά χρήματα σε εξοπλισμούς. Είναι μαθηματικά λάθος να επιδίδονται σε κούρσα εξοπλισμών. Αυτή η εξίσωση δεν αλλάζει με 3-5 όπλα ή αεροπλάνα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider