Στη Βουλή σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0»

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0»
Το σχέδιο στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η στάση των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη Βουλή παρουσιάζεται σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Το πρόγραμμα-μαμούθ απέστειλε ήδη το υπουργείο Οικονομικών στους βουλευτές και τα κόμματα ώστε να τοποθετηθούν πριν αυτό υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς θα αφορά βουλευτές των Επιτροπών, Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσει κατά επιπλέον 7 μονάδες το ΑΕΠ την επόμενη εξαετία. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν πριν το τέλος του καλοκαιριού, τον Ιούλιο περί τα 3-4 δις ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό θα πρέπει να απορροφά η ελληνική οικονομία κάθε εξάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι με τα πρόσθετα 25 δισ. που κινητοποιούνται από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, το συνολικό όφελος για την Ελλάδα θα είναι ένα «δεύτερο ΕΣΠΑ» της τάξης των 57 δισ. ευρώ.

Ωστόσο ήδη τα κόμματα έχουν δώσει μια πρόγευση της άποψης που έχουν για το εν λόγω σχέδιο με ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών τις προηγούμενες μέρες.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κοινή δήλωσής τους, η κ. Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «προσχηματικές διαβουλεύσεις και απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου, ενώ η ουσία του Σχεδίου Ανάκαμψης παραμένει άγνωστη στους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα εύηχα συνθήματα του κ. Μητσοτάκη, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησής του. Την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με συρρίκνωση των μισθών, τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε λίγους με παράλληλο περιορισμό κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών, κοινωνικών υπηρεσιών, του ασφαλιστικού, της Υγείας και της Παιδείας. Όσα δηλαδή έχουν ήδη προδιαγραφεί στην έκθεση Πισσαρίδη».

Στην ίδια γραμμή και το Κίνημα Αλλαγής το οποίο τόνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί «έκθεση ιδεών», που «σχεδιάστηκε από λίγους στο Μαξίμου, και θα αφορά τους λίγους», ενώ χαρακτήρισε ως «αοριστολογίες» την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το ΚΚΕ σημείωσε πως «η "Ελλάδα 2.0", που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο "νέο" που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων», ενώ «το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη "γέφυρα" της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό "super μνημόνιο" του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Από αυτήν την άποψη καλύτερο όνομα από το "Ελλάδα 2.0" θα ήταν το "Μνημόνιο 5.0".

Η "Ελληνική Λύση", το χαρακτήρισε «φούσκα». «Η παρουσίαση ενός αθροίσματος υποτιθέμενης κοινοτικής ενίσχυσης, δανεισμού και ιδιωτικών κεφαλαίων προκειμένου να αυξηθεί επικοινωνιακά το ποσό διάθεσης, συνιστά τον ορισμό της «φούσκας». Με επικοινωνιακές πομφόλυγες όμως δεν έρχεται ούτε ανάπτυξη, ούτε παραγωγική ανασυγκρότηση. Παρά μόνον πολιτική εξαπάτηση του Ελληνικού λαού ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν» ανέφερε το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider