Ελλάδα
29-03-2021 | 14:52

Αμηχανία στην Κουμουνδούρου από το φιάσκο με τα self test –Ντροπή! η απάντηση της Πελώνη

Newsroom
Μοιράσου το
Αμηχανία στην Κουμουνδούρου από το φιάσκο με τα self test –Ντροπή! η απάντηση της Πελώνη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αμηχανία έφερε στην Κουμουνδούρου η εξέλιξη του διαγωνισμού με τα self test καθώς έσπευσε να προεξοφλήσει όχι μόνο την συμμετοχή της εταιρίας Siemens σε αυτόν αλλά ανήμερα της εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου υπογράμμιζε με ανακοίνωση του γραφείου τύπου ότι «ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ακόμα και στην πανδημία ως ο πιο πιστός πλασιέ της Siemens. Από τα δωράκια με τα "τηλεφωνικά κέντρα" στα "δωρεάν self test" μία πανδημία δρόμος». Το πικρό ποτήρι όμως για την αξιωματική αντιπολίτευση  δεν τελειώνει εδώ καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας του Συριζα κ. Ανδρέας Ξανθός έχει καταθέσει και ερώτηση για το ίδιο θέμα στον Βασίλη Κικίλια, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στην προ Ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή στην Βουλή.

Η αντίδραση της Κουμουνδούρου ήρθε αργά το μεσημέρι , ενώ πριν λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη συνεχίζει να πυροβολεί λέγοντας ότι «ντροπή! ο Συριζα κατασκεύασε μόνος του μια ιστορία πετώντας ψέματα και λάσπη και τώρα προσποιείται ότι δεν κατάλαβε. Αντί να ζητήσει συγγνώμη ζητάει και τα ρέστα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη περνώντας στην αντεπίθεση νωρίτερα το πρωί δήλωσε ότι ο Συριζα «κατασκεύασε μια ψεύτικη ιστορία όπως μόνο αυτός ξέρει. Σήμερα που τα fake news του κατέρρευσαν, οι λασπολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ σιωπούν», ενώ ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος με ανάρτηση στα social media παρέθεσε αναλυτικά το χρονικό της υπόθεσης.

Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρώτη αντίδραση ήρθε το μεσημέρι από τον Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος με ανάρτηση επίσης στα social media έκανε λόγο για «αστοχία» ενώ ακολούθησε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία επιμένει παρ’ ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν μετέχει καν στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση του Σκόιλ Ελικικού, των μασκών αλεξίπτωτα, που αρνείται να ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο το όργιο απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων μέσα στην πανδημία, έχει το θράσος και κουνάει το δάχτυλο. Αφού πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη με την αδιαφανή προκήρυξη για απευθείας ανάθεση, έτρεξε να τα μαζέψει. Εάν όλα είναι τόσο διαφανή στην άρον-άρον προκήρυξη για τα self test, γιατί επιμένει να αρνείται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για διακομματική επιτροπή για όλες τις προμήθειες και δαπάνες για την πανδημία;»

Στην ίδια ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να μην υποστηρίζει ότι τα self test είναι λύση για το άνοιγμα δραστηριοτήτων θέτοντας δύο ερωτηματικά προς την κυβέρνηση:

«Γιατί αγνοεί τις οδηγίες του ίδιου του ECDC, γιατρών και επιστημονικών ενώσεων βιοπαθολόγων και φαρμακοποιών που τονίζουν πως τα self test δεν είναι η λύση για τη σωστή επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μοριακά τεστ;

Γιατί αγνοεί ότι η  αξιοπιστία των self-test, είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70%, και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος;»

Αναλυτικά η ερώτηση 53 βουλευτών Συριζα για τα self test

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα : Επιδημιολογικά αναποτελεσματική, αδιαφανής και σκανδαλώδης η διάθεση self- tests για SARS-coV-2 από τα φαρμακεία

Την ώρα που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, που ο αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και την ώρα που το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει λειτουργικά στην Αττική, η κυβέρνηση εξαγγέλλει δωρεάν αυτοεξέταση των πολιτών για κορονοϊό. Αναγνωρίζει δηλαδή έμμεσα και προφανώς με τραγική καθυστέρηση ότι είχαν δίκιο όσοι εντόπιζαν ως κρίσιμο έλλειμα στη διαχείριση της πανδημίας την ανεπαρκή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση στην κοινότητα και τους περιορισμένους διαγνωστικούς ελέγχους στο γενικό πληθυσμό και στις «εστίες υπερμετάδοσης» του ιού (χώροι εργασίας, καταστήματα, κλειστές δομές, σχολεία, ΜΜΜ κλπ). Μόνο που η «λύση» που υιοθέτησε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το μείζον πρόβλημα ούτε συμβάλλει στη στοχευμένη πρόληψη της διασποράς, καθώς δεν πρόκειται για μια επιδημιολογική στρατηγική ενισχυμένης επιτήρησης που την εισηγήθηκε κάποιο επιστημονικό όργανο ή αρμόδιος κρατικός φορέας (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ΕΟΔΥ) για να καλύψει τις ανάγκες αυτής της φάσης, αλλά για μια πολιτική επιλογή επικοινωνιακού χαρακτήρα. Με στόχο να αντιστραφεί το δυσμενές κοινωνικό κλίμα με δήθεν δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε test, στη λογική όμως της ατομικής ευθύνης και όχι της οργανωμένης παρέμβασης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας. 

Κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία διάθεσης των τεστ, χωρίς όμως την αναγκαία διαβούλευση και προετοιμασία, επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το δίκτυο φαρμακείων της χώρας. Ωστόσο αυτή η απόφαση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλειονότητα των φαρμακοποιών και από τις συλλογικές τους εκπροσωπήσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι η διαδικασία θεωρείται άκρως προβληματική και επισφαλής υγειονομικά από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς (βλ. ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής), έχουν διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις από τους βιοπαθολόγους (βλ. ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής), ενώ απουσιάζει οποιοσδήποτε σχεδιασμός συστηματικής καταγραφής των αποτελεσμάτων, άρα και αξιόπιστης ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων. 

Εκτός από τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών των οποίων ο ρόλος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την επιτυχία του εγχειρήματος, προβληματική είναι και η επιλογή της δήθεν ενίσχυσης των διαγνωστικών ελέγχων για covid-19 μέσω των self τεστ, όχι μόνο για διαχειριστικούς αλλά και για επιστημονικούς λόγους. Σε πρόσφατη (17/3/21) έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) διατυπώνεται έντονος σκεπτικισμός ως προς τη δυνατότητα αυτών των τεστ να αποτελέσουν βασική επιλογή εργαστηριακού ελέγχου για SARS-CoV-2 και διατυπώνεται η θέση ότι μόνο συμπληρωματικό ρόλο μπορούν να έχουν σε μια στρατηγική εκτεταμένων ελέγχων με μοριακά ή αξιόπιστα redid-test που διενεργούνται με ευθύνη του Συστήματος Υγείας. 

Ταυτόχρονα, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η εντελώς προβληματική προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια αυτών των τεστ από την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όχι από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Υγείας ( ΕΟΔΥ, ΙΦΕΤ). Και μάλιστα με ρητή αναφορά σε λίστα προμηθευτριών εταιρειών που έχει εγκρίνει κρατικός φορέας της Γερμανίας, στην οποία πρώτη-πρώτη «φιγουράρει» η SIEMENS ! 

Επειδή είναι αδιανόητο την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία στα νοσοκομεία της Αττικής, η κυβέρνηση να παρακάμπτει το Υπουργείο Υγείας και να προχωρεί σε μια επιλογή που δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη αναβαθμισμένης επιδημιολογικής επιτήρησης στην κοινότητα και που κανένα επιστημονικό όργανο δεν εισηγήθηκε, καμιά Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και κανένας αρμόδιος φορέας Δημόσιας Υγείας της χώρας. 

Επειδή η αξιοπιστία των self-test, ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι πολύ μικρότερη από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70%, και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος. 

Επειδή είναι προφανές ότι τα self – test δεν είναι η λύση που χρειαζόμαστε σήμερα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας, μπορούν σίγουρα να έχουν ένα συμπληρωματικό ρόλο, αλλά θα είναι τραγικό λάθος να υποκαταστήσουν την ανάγκη μαζικών μοριακών και rapid τεστ, μετά από συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ. 

Επειδή μόνο με ένα εκτεταμένο δίκτυο διαγνωστικών ελέγχων με δημόσια ευθύνη, μπορεί να διασφαλιστεί η αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση της covid-19 και - σε συνδυασμό με την άμεση επιστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας - η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της αξιόπιστης φροντίδας των ασθενών. 

Επειδή είναι επιδημιολογικά αναποτελεσματικός, αδιαφανής και πολιτικά σκανδαλώδης όλος ο χειρισμός με τα self-test 

 

Ερωτάται ο κος Υπουργός Υγείας

1.       Ποιος επιστημονικός φορέας και με ποιά κριτήρια εισηγήθηκε τη μαζική διάθεση των self –tests σε αυτή τη φάση της υγειονομικής κρίσης ; Και μάλιστα χωρίς να έχει διασφαλιστεί η συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών και των rapid tests από τον ΕΟΠΥΥ ; 

2.       Γιατί επιλέχθηκε η Πολιτική Προστασία και όχι ο ΕΟΔΥ ή το ΙΦΕΤ για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την προμήθεια τους και γιατί γίνεται ειδική αναφορά στην σχετική προκήρυξη σε λίστα εταιρειών που έχει συμπεριλάβει ο αρμόδιος κρατικός φορέας της Γερμανίας ( και στην οποία «δεσπόζουσα» θέση έχει η SIEMENS) ; 

3.       Πως θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στην προμήθεια των self-test, τον έλεγχο της αξιοπιστίας και της ποιότητας των διαθέσιμων kit ; 

4.       Τι προτίθεται να κάνει για την ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση τους και τη λειτουργία εύχρηστου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και υποχρεωτική αναφορά στο ΕΟΔΥ; 

5.       Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει τη συναίνεση και συνδρομή των φαρμακοποιών στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου ; 

6.       Πώς απαντά το Υπουργείο Υγείας στα εύλογα επιστημονικά ερωτήματα και στις τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας ; 

7.       Σκοπεύει, έστω και τώρα, να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις προμήθειες και τις λοιπές δημόσιες δαπάνες την περίοδο της πανδημίας; 

 

  Οι ερωτώντες βουλευτές

  Ξανθός Ανδρέας

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Αχτσιόγλου Έφη

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βίτσας Δημήτρης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουροuμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χουσεϊν Ζεϊμπέκ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.