Ελλάδα
26-02-2021 | 17:53

Ιάπωνας πρέσβης: Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας

Newsroom
Μοιράσου το
Ιάπωνας πρέσβης: Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας

«Είναι μεγάλη μου τιμή να υπηρετώ ως πρέσβης της Ιαπωνίας, μιας χώρας με μακρά ιστορία και ένδοξη παράδοση, στην Ελλάδα, τη γενέτειρα του Δυτικού Πολιτισμού, της Δημοκρατίας και των Ολυμπιακών Αγώνων» τονίζει σε μήνυμά του για την 61η επέτειο των γενεθλίων του Αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο νέος πρεσβευτής της Ιαπωνίας στη χώρα μας, Γιασουνόρι Νακαγιάμα.

Ο Γιασουνόρι Νακαγιάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Νοεμβρίου του 2020 και παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Δίνοντας ένα στίγμα για τις προτεραιότητές του ως νέος πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, ο Γιασουνόρι Νακαγιάμα δεσμεύεται πως κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής περιόδου, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση των διμερών σχέσεων, ενώ σημειώνει πως θα εκτιμούσε ιδιαίτερα την κατανόηση και τη συνεχή στήριξη με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι δύο χώρες έχουν παραδοσιακά οικοδομήσει στενούς δεσμούς στο χώρο της ναυτιλίας και της ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ σήμερα καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα νέων συνεργασιών στους τομείς της τεχνολογίας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης καταστροφών, του πολιτισμού και του αθλητισμού» επισημαίνει ο Ιάπωνας πρέσβης. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Γιασουνόρι Νακαγιάμα στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και στην προοπτική ανάπτυξή τους, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά του να καταβάλει προσωπικά ενεργές προσπάθειες ώστε να αποκομισθούν αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τονίζει πως μεγάλες ευκαιρίες για διμερείς ανταλλαγές θα συνεχίσουν να παρουσιάζονται και τα επόμενα χρόνια. «Μέσα στο 2021 έχουν προγραμματιστεί οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, καθώς η ιερή φλόγα έχει ήδη ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία. Στη συνέχεια, το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη διάσωση Ελλήνων προσφύγων από το ιαπωνικό εμπορικό πλοίο Tokei Maru κατά τη διάρκεια της πυρπόλησης της Σμύρνης, ενώ ταυτόχρονα προγραμματίζεται στην Αθήνα η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση "Ποσειδώνια 2022", η μεγαλύτερη έκθεση ναυτιλιακής βιομηχανίας στον κόσμο, με τη συμμετοχή πολλών ιαπωνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Παράλληλα, η Ελλάδα προετοιμάζεται για τη Διεθνή Έκθεση Osaka/Kansai 2025, δηλώνοντας συμμετοχή πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως στις 23 Φεβρουαρίου, ο Αυτοκράτορας Naruhito της Ιαπωνίας έγινε 61 ετών, ενώ υπενθυμίζεται πως ανήλθε στο θρόνο την 1η Μαΐου 2019 και φέτος διανύουμε το τρίτο έτος της εποχής Reiwa («Όμορφη Αρμονία»). «Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τα Γενέθλια της Α. Μ. του Αυτοκράτορα, το σύμβολο της χώρας μας, με μια μεγάλη δεξίωση που παραθέτει η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, όπου συμμετέχουν μέλη της κυβέρνησης, πρέσβεις ξένων χωρών, στελέχη ιαπωνικών οργανισμών και σωματείων στην Ελλάδα, εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών της Ελλάδα.

Ωστόσο αυτή τη χρονιά, καθώς η επιδημία της νέας λοίμωξης του κορονοϊού συνεχίζεται, για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε στην ακύρωση της εορταστικής δεξίωσης» αναφέρει ο Ιάπωνας πρέσβης.

Τέλος, ο Ιάπωνας πρέσβης επισημαίνει πως τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει δυσκολίες και προκλήσεις, με πρωτοφανείς επιπτώσεις σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας, καθώς υποχρεωνόμαστε σε κοινωνική αποστασιοποίηση και περιορισμό των μετακινήσεων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, προσθέτει, «τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιαπωνία, με την πολύτιμη συνεργασία των πολιτών, προσπάθησαν εγκαίρως να αξιολογήσουν την κατάσταση με ακρίβεια και να λάβουν άμεσα μέτρα για την πρόληψη της νόσου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η εξάπλωση και να καταφέρουν να διατηρήσουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον χαμηλότερο αριθμό μολυσμένων ατόμων όσο και θανάτων. Οι προοπτικές για το μέλλον εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, ωστόσο οι ελεύθερες μετακινήσεις και οι ανταλλαγές αναμένονται να επανέλθουν όταν προχωρήσει ο εμβολιασμός σε κάθε χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.