Στην αναζήτηση κοινής γραμμής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Αναθεωρεί η Μέρκελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην αναζήτηση κοινής γραμμής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Αναθεωρεί η Μέρκελ

Κοινή συνισταμένη ως προς την τήρηση των περιοριστικών μέτρων ενάντια στην πανδημία υπήρξε στην τηλεδιάσκεψη της ευρωπαϊκής Συνόδου, με τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να προσπαθούν να διαμορφώσουν μια ενιαία πολιτική για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

«Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή και οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού θέτουν νέες προκλήσεις. Πρέπει συνεπώς να διατηρήσουμε τους αυστηρούς περιορισμούς εντείνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για επιτάχυνση των εμβολιασμών» αναφέρουν οι ηγέτες των 27.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι για την ώρα πρέπει να περιοριστούν τα μη αναγκαία ταξίδια.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, τονίζουν ότι πρέπει επειγόντως να επιταχυνθεί η έγκριση, η παραγωγή και η διανομή εμβολίων, καθώς και οι εμβολιασμοί.

Όπως αναφέρει το Reuters υπήρξαν διαξιφισμοί και πυρά στην ΕΕ για το πρόγραμμα εμβολιασμού και τη διάθεση εμβολίων, καθυστερώντας και μένοντας πολύ πίσω από το Ισραήλ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εργαστούν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, τα οποία οι νότιες χώρες ελπίζουν ότι θα «ξεκλειδώσουν» τον τουρισμό τους το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters ο Μακρόν είναι ιδιαίτερα σκεπτικός για τη διμουργία ενός πιστοποιητικού ενώ η Μέρκελ φαίνεται πως αναθεώρησε σε ένα βαθμό λέγοντας πως μέσω αυτού θα είναι εφικτά τα ταξίδια εντός ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε επίσης πως για να δημιουργηθεί η βάση για αυτά τα έγγραφα θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες.

Σύμφωνα με την Μέρκελ, τα πιστοποιητικά θα πρέπει αρχικά να δημιουργούνται σε κάθε χώρα ξεχωριστά και έπειτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίζει πως θα είναι «συμβατά» και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μητσοτάκης: Το πιστοποιητικό δεν ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την αναγκαιότητα του πιστοποιητικού για την αναγέννηση του τουρισμού, κατά τη διάρκειας της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider