Μετωπική για Λιγνάδη και Κουφοντίνα στην Βουλή εν μέσω πανδημίας

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετωπική για Λιγνάδη και Κουφοντίνα στην Βουλή εν μέσω πανδημίας

Με φόντο τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση Λιγνάδη και το πρέσινγκ της αντιπολίτευσης για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα λαμβάνει χώρα η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή εν μέσω πανδημίας.

Η συζήτηση, η οποία γίνεται κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, θα έχει ως αντικείμενο «την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου», όμως στην ουσία της τα «υποκείμενα» αναμένεται να αντιπαρατεθούν εφ’ όλης της ύλης. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην έναρξη της συνεδρίασης κάλεσε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποδοκιμάσουν ακρότητες και ζήτησε από τα κόμματα να κάνουν συζήτηση ουσίας.

Το πολιτικό κλίμα πυροδοτούν ακόμα περισσότερο οι επιθέσεις σε γραφεία υπουργών (Ν. Κεραμέως) αλλά και ΜΜΕ (Action24) με αίτημα την ικανοποίηση των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα- επιθέσεις που έχει καταδικάσει η Κουμουνδούρου, η οποία παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την απεργία πείνας του καταδικασθέντος σε ισόβια. Σε αυτές ήρθε και η σημερινή επίθεση στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά για την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης έστειλε σαφές μήνυμα σε κάθε πλευρά λέγοντας "τραμπούκοι, υποστηρικτές του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δημήτρη Κουφοντίνα, επιτέθηκαν στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά στα Γιάννενα και προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές. Οι συνεχείς επιθέσεις τους δεν τρομοκρατούν κανέναν. Ας το αντιληφθούν μια και καλή ότι η κυβέρνηση ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται».

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί με σαφή τρόπο στην υπόθεση Κουφοντίνα τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σπεύσει από την αρχή να υιοθετήσει το αίτημα του Κουφοντίνα προκειμένου να επιλέξει εκείνος τη φυλακή που θα εκτίσει την ποινή του, πράγμα που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Ο νόμος προβλέπει τον τρόπο κράτησης ο οποίος και τηρήθηκε απολύτως. Εκ του νόμου δεν επιτρέπεται να παραμένει στο Κατάστημα Κορυδαλλού, που αποτελεί Κατάστημα κράτησης τύπου Α’ και σε αυτό κρατούνται μόνο υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης. Επίσης, για λόγους υγειονομικούς δεν επιτρέπεται εξάλλου η μεταγωγή νέων καταδίκων στο κατάστημα Κορυδαλλού. Στην πραγματικότητα ο αμετανόητος (δεν έχει ζητήσει ούτε μια συγγνώμη) δολοφόνος 11 ανθρώπων, Δ. Κουφοντίνας ζητεί προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου και να επιλέξει τη φυλακή στην οποία θα κρατείται. Να σημειώσουμε ότι το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού είναι σύγχρονο και με όλες τις απαιτούμενες διεθνώς προδιαγραφές Κατάστημα τύπου Β’, στο οποίο κρατούνται κατάδικοι με βαριές ποινές.

Η Πολιτεία δεν εκβιάζεται, είναι το κεντρικό μήνυμα της κυβέρνησης που παρακολουθεί το ασφυκτικό διαδικτυακό πρέσινγκ στην ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βασικοί κανόνες κάθε έννομης τάξης είναι ότι: α) διατηρεί κυριαρχικό δικαίωμα σε σχέση με τον τρόπο κράτησης καταδίκων και β) δεν υπάρχει συναλλαγή με καταδίκους σε σχέση με τον τρόπο κράτησης. Εάν υπέκυπτε η πολιτεία σε πιέσεις/εκβιασμούς θα εξωθούσε όλους τους καταδίκους σε απεργία πείνας και άλλα μέσα πίεσης για να υλοποιούν αιτήματα που θα θέτουν κάθε φορά.

Υπόθεση Λιγνάδη

Ο Πρωθυπουργός θα καλέσει τα κόμματα να πάρουν θέση στην υπόθεση Λιγνάδη και στα όσα αποκαλύπτονται, ενώ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας. «Οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα» θα είναι το μήνυμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider