Μετωπική την Πέμπτη στη Βουλή για υπόθεση Λιγνάδη

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετωπική την Πέμπτη στη Βουλή για υπόθεση Λιγνάδη
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται μεθαύριο Πέμπτη η οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται μεθαύριο Πέμπτη η οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να διατηρεί υψηλούς τόνους για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Το πολιτικό κλίμα πυροδοτούν ακόμα περισσότερο οι επιθέσεις σε γραφεία υπουργών (Ν. Κεραμέως) αλλά και ΜΜΕ (Action24) με αίτημα την ικανοποίηση των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα- επιθέσεις που έχει καταδικάσει η Κουμουνδούρου, η οποία παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση στην κυβέρνηση για την απεργία πείνας του καταδικασθέντος σε ισόβια.

Η κυβέρνηση αναμένει την τοποθέτηση του κ. Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για τα όσα αποκαλύπτονται, ενώ τον κατηγορεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας. «Οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να μπει φραγμός σε τέτοιου είδους νοσηρά φαινόμενα» είναι ο «πυρήνας» της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας για μια ανοιχτή στους πολίτες συζήτηση στη Βουλή με αφορμή όσα πρωτοφανή βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Τσίπρας χρεώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά βαρύτατη πολιτική ευθύνη και επιμένει να ζητά την αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη την οποία κατηγορεί για «συγκάλυψη» των όσων φέρεται να έκανε ο κ. Λιγνάδης σε βάρος ανηλίκων.

Η σύγκρουση στη Βουλή αναμένεται μετωπική, εν μέσω καταιγισμού ανακοινώσεων, δηλώσεων και πληροφοριών στο παρασκήνιο και προσκήνιο, κι ενώ ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θέατρου Δημήτρης Λιγνάδης κρατείται στη ΓΑΔΑ εδώ και τρεις μέρες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές. Προσπαθούν έτσι να μετατρέψουν ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα Μ.Μ.Ε., τους εργασιακούς χώρους, όπως είναι το ελληνικό #metoo και οι υποθέσεις παιδεραστίας, που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησής του 2017-2018, σε ελληνικό QAnon. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μετατρέψει μια σοβαρή υπόθεση, όπως το ελληνικό #metoo και τις καταγγελίες που συνδέονται με τον Δ. Λιγνάδη, σε βούρκο. Έφτασε στο έσχατο σημείο εξαχρείωσης, να μιλούν τα φερέφωνά του στο διαδίκτυο για ΝΔ-παιδεραστές και να διακινούν άθλια σενάρια εμπλέκοντας και προσωπικά τον Πρωθυπουργό» τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Η απάντηση της αντιπολίτευσης είναι πως η κ. Μενδώνη γνώριζε και καλύπτει τον Δ. Λιγνάδη, ενώ ο κ. Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του χθες ζητάει από τον πρωθυπουργό να την αποπέμψει.

«Επί είκοσι και πλέον ημέρες η χώρα βρίσκεται μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις» τονίζει ο κ. Τσίπρας. «Μπροστά σε ένα μεγάλο έγκλημα, που αφορά βιασμούς ανηλίκων και πιθανότατα κύκλωμα trafficking και παιδεραστίας. Αλλά και σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Ο κος Μητσοτάκης φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Τον καλώ, λοιπόν, έστω και εκ των υστέρων, να πράξει το αυτονόητο. Να αποπέμψει τη κυρία Μενδώνη από τα υπουργικά της καθήκοντα. Και να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα αλλά και από τον ελληνικό λαό, για τα λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί». Στο αίτημα τα αξιωματικής αντιπολίτευσης για αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εξέφρασε χθες την στήριξη της κυβέρνησης κρατώντας ωστόσο αποστάσεις από ορισμένους χειρισμούς: «Ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός, δεν συνιστά λόγο αποπομπής. Η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη. Η κυρία Μενδώνη είναι μία καλή Υπουργός με σημαντικό έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού» ήταν η δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου.

Οι Ποινικοί Κώδικες

Στην αντιπαράθεση της Πέμπτης θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθουν στο προσκήνιο οι αλλαγές που έκανε λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στους Ποινικούς Κώδικες ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας για τον λόγο αυτό μάλιστα την Βουλή κι ενώ αυτές είχαν προκηρυχθεί. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κουνάει μεν το δάχτυλο», όμως λίγο πριν τις εκλογές του 2019 άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και μείωσε τις ποινές σε όλα τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία. Συγκεκριμένα:

- Στο βιασμό ενώ η ποινή ήταν έως 20 έτη έγινε έως 15 και υπό όρους έως 10

- Σε όλα τα αδικήματα με θύματα ανηλίκους τα μεγαλύτερα όρια των ποινών μειώθηκαν από 20 έτη σε 15.

- Σε ορισμένα αδικήματα με θύματα ανηλίκους μείωσε το όριο των βαριών ποινών αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους ανήλικους 14 έως 17 ετών

- Μείωσαν και την παραγραφή αδικημάτων με θύματα ανήλικα κατά 3 έτη.

Πώς «έσπασε» η σιωπή

Υπενθυμίζεται ότι ο καταιγισμός των αποκαλύψεων για σεξουαλική κακοποίηση και στον χώρο του Πολιτισμού ξεκίνησε μετά την μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο «Σπάσε τη σιωπή» που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την κ. Μπεκατώρου συνεχάρη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider