Μητσοτάκης: Να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων
Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια: Θετικά από Πορτογαλία, Ισπανία, Δανία, Τσεχία –Σκεπτικισμός από Γερμανία, Γαλλία.

Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα στις παραδόσεις των εμβολίων ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες το βράδυ, ενώ παράλληλα έθεσε μαζί με Αυστρία, και Δανία το θέμα επίσπευσης αδειοδότησης νέων εμβολίων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός παράλληλα παρουσίασε την πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας» (fast lane) των επιβατών στα αεροδρόμια.

Θετικά υποδέχτηκαν την ελληνική πρωτοβουλία η Πορτογαλία, Ισπανία, Δανία και Τσεχία ενώ σκεπτικισμό, μέχρις ότου εξομαλυνθεί η ροή εμβολίων στα κράτη-μέλη αλλά και υπάρξουν έρευνες σχετικά με την μετάδοση του κορονοϊού από εμβολιασμένους , έδειξαν οι «μεγάλοι» της ΕΕ , Γερμανία και Γαλλία. Ως εκ τούτου η πρόταση παραμένει ‘παγωμένη’ στο τραπέζι μέχρις ότου δοθεί χρόνος για να προχωρήσει ο εμβολιασμός όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την τηλεδιάσκεψη.

Αρχικά ο Σαρλ Μισέλ, που από την αρχή έδειξε ενθουσιασμό για την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού, τόνισε πως σε πρώτη φάση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «ιατρικούς λόγους». Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στη χρήση του σε επόμενο στάδιο, κάτι που θα γίνει αν υπάρχει ομοφωνία.

Σ’ αυτό στάθηκε και η Φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε πως για να προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση, θα πρέπει να υπάρχει «ομοφωνία» από τα κράτη-μέλη και για «πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

Ο πρωθυπουργός έθεσε, μαζί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz και την Πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

Όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider